Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Migraine en gluten: wat is het verband?

Gluten

 1. Gluten is een eiwit dat je kunt vinden in granen, zoals gerst, rogge of tarwe. Mensen kunnen gluten om verschillende redenen vermijden. De meeste mensen die geen gluten eten, hebben coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het immuunsysteem antistoffen vormt in reactie op gluten.

 2. Andere mensen kunnen gluten vermijden omdat ze een intolerantie voor het eiwit hebben. Als uw lichaam glutenintolerant is, kan de voering van uw dunne darm geen belangrijke voedingsstoffen opnemen. Als je gluten eet en intolerantie ervoor hebt, kun je het volgende ervaren:

 3. Het meeste huidige onderzoek kijkt naar de effecten van gluten op coeliakie, maar sommige recente studies suggereren een mogelijk verband tussen gluten en migraine.

Wat zijn de symptomen van een migraine?

 1. Sommige mensen met migraine zullen ervaren wat een "aura" wordt genoemd vóór de hoofdpijn. Tijdens de aura kon je verschillende sensorische stoornissen ervaren. Sommige mensen zien blinde vlekken of zigzaglijnen. Anderen zeggen dat ze zich grappig voelen of een vreemd gevoel voor smaak of geur hebben.

 2. Andere symptomen van migraine zijn onder meer:

 3. Raadpleeg uw arts als u extreme symptomen heeft, vooral als u misselijkheid en koorts ervaart.

Wat veroorzaakt een migraine?

 1. Niemand weet waarom migraine optreedt, maar er zijn enkele veel voorkomende triggers en risicofactoren. Bijvoorbeeld, een persoon met een familiegeschiedenis van migraine heeft meer kans om migraine te krijgen.

 2. Sommige mensen kunnen dingen identificeren die een migraine veroorzaken.

 3. Sommige mensen ervaren migraine wanneer de cafeïnewaarden in hun bloed dalen. Dit is waarschijnlijker als u doorgaans veel cafeïne consumeert of bijzonder gevoelig bent voor de chemische stof.

 4. Bij andere mensen helpt cafeïne de pijn van een migraine te verlichten. Cafeïne is een ingrediënt in sommige migraine-medicijnen. Als cafeïne een van uw triggers is, neem dan contact op met uw arts of apotheker om te controleren of uw medicatie geen cafeïne bevat.

 5. Conserveermiddelen voor eten en drinken zoals mononatriumglutamaat (MSG) of nitraten kunnen migraine veroorzaken. Lees voedseletiketten zorgvuldig. Als je afhaalmaaltijden bestelt, vraag dan of het eten MSG-vrij is.

 6. Schommelingen in hormonen kunnen migraine veroorzaken. Vrouwen kunnen migraine rond hun menstruatie ervaren. Als u regelmatig een migraine heeft rond de tijd van uw menstruatie, kunnen verschuivingen in uw hormoonspiegels dit veroorzaken.

 7. Weerveranderingen kunnen migraine veroorzaken. Een verandering van de luchtdruk, die kan optreden wanneer een regenbui komt, of een verandering in hoogte kan een migraine veroorzaken. Sommige mensen zijn ook meer vatbaar voor migraine bij warm, vochtig weer, hoewel uitdroging een rol kan spelen bij de ontwikkeling van een migraine voor die mensen.

 8. Moeilijke situaties of extra druk kunnen migraine veroorzaken. Moeheid en gebrek aan slaap kunnen ook een factor zijn.

De verbinding tussen gluten en migraine

 1. Gluten kan bij sommige mensen een trigger zijn voor migraine. Een recente studie heeft een verband gesuggereerd tussen coeliakie en migraine. Migraine kan zelfs een vroeg symptoom zijn van coeliakie bij sommige mensen, hoewel migraine wordt beschouwd als een zeldzame complicatie van coeliakie.

 2. Gluten kan het zenuwstelsel beïnvloeden bij mensen met coeliakie en mensen met niet-coeliakie glutenintolerantie. Voorbeelden van aandoeningen die het zenuwstelsel beïnvloeden, zijn:

 3. Dat betekent dat gluten migraine kan veroorzaken bij mensen die geen coeliakie hebben, maar in plaats daarvan gevoelig zijn voor gluten. Glutengevoeligheid is nog niet goed begrepen. Een persoon met glutengevoeligheid kan ervaren:

 4. Gluten kan bij sommige mensen een trigger zijn voor migraine, maar meer onderzoek is nodig om dit verband te begrijpen.

Hoe worden door gluten veroorzaakte migraine vastgesteld?

 1. Raadpleeg uw arts als u zich afvraagt ​​of uw migraine verband kan houden met gluten. Uw arts kan een bloedtest of endoscopie uitvoeren om u te testen op coeliakie. Een bloedtest zal aangeven of u een hoger niveau van antilichamen heeft, wat gebeurt wanneer u een aangetast immuunsysteem heeft. Gluten kunnen de oorzaak zijn van deze reactie. Met een endoscopie kan uw arts naar uw dunne darm kijken en controleren op schade. Schade kan een teken zijn van coeliakie.

 2. Artsen hebben geen tests om glutengevoeligheid te diagnosticeren. Als u negatief test op coeliakie, kan uw arts een eliminatiedieet aanbevelen. Tijdens een eliminatiedieet verwijdert u mogelijke allergenen uit uw dieet en voegt u ze vervolgens langzaam toe en merkt u op of en wanneer uw symptomen terugkeren. Dit kan helpen bepalen wat de migraine veroorzaakt.

 3. Uw arts kan ook aanbevelen een dagboek over voedsel en migraine bij te houden. In je dagboek houd je alles bij wat je eet en wanneer je migraine krijgt. Hierdoor kunt u trends opmerken. Als u bijvoorbeeld de dag na het drinken van rode wijn vaak migraine krijgt, kan rode wijn een trigger zijn. Een dagboek kan je helpen te zien of gluten je migraine kunnen veroorzaken.

Hoe worden gluten-getriggerde migraine behandeld?

 1. De meest effectieve behandeling voor coeliakie is een dieet waarin u alle voedingsmiddelen die gluten bevatten elimineert. Sommige bronnen van gluten zijn onder meer:

 2. Meer informatie: Voedingslijst glutenallergieën: wat te vermijden en wat te eten >>

 3. Het kan moeilijk zijn om te bepalen welk voedsel u wel en niet kunt eten tijdens een glutenvrij dieet. Hier zijn enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen die u kunt eten en sommigen die u moet vermijden:

 4. Veel soorten pasta, ontbijtgranen en andere nietjes zijn er in een glutenvrije versie. Controleer labels en zoek naar items die aangeven dat ze zonder gluten zijn gemaakt.

 5. Naast het vermijden van triggers zoals gluten, omvatten andere behandelingen voor een migraine zelfzorgmedicijnen en recepten die uw arts u kan geven als uw migraine intens is en vaak voorkomt. Deze medicijnen kunnen de symptomen van een migraine voorkomen voordat ze beginnen.

 6. Misschien wilt u ook overwegen om ander levensstijlgedrag aan te passen, zoals het elimineren van cafeïne of alcohol om te zien of deze beperkingen helpen bij het voorkomen van migraine.

Wat zijn de vooruitzichten?

 1. Het kan enkele weken duren voordat u een verschil in uw lichaam voelt nadat u met een glutenvrij dieet bent begonnen. Houd je eraan en houd een logboek bij van je migraine om te bepalen of de verandering in dieet helpt om ze te verbeteren.

 2. U kunt altijd andere migraine-behandelingen of preventieve medicijnen proberen als het glutenvrije dieet niet werkt. Alternatieve therapieën zoals acupunctuur en massagetherapie kunnen ook helpen bij de behandeling van migraine.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407