Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Multiple sclerose: 8 voedingsmiddelen om te vermijden

Voeding

 1. Gezond, voedzaam eten is een belangrijk onderdeel van een goed gevoel en het omgaan met symptomen van multiple sclerose (MS). Bij MS valt het immuunsysteem het centrale zenuwstelsel aan, waardoor zenuwsignalen worden geblokkeerd of onderbroken en symptomen ontstaan ​​zoals:

 2. Uw dieet is een belangrijk hulpmiddel als het gaat om goed leven met deze symptomen. Lees verder om te weten te komen welke voedingsmiddelen uw conditie kunnen helpen of schaden.

Wonder MS-dieet

 1. Volgens de National Multiple Sclerosis Society (NMSS) kan geen enkel dieet MS behandelen of genezen. Omdat MS-symptomen meestal komen en gaan, is het meten van de effectiviteit van een dieet moeilijk.

 2. MS-specialisten suggereren echter dat een vetarm, vezelrijk dieet, vergelijkbaar met het dieet dat wordt aanbevolen door de American Cancer Society en de American Heart Association, mensen met MS ten goede kan komen.

Verzadigde vetten

 1. Arts Roy Swank introduceerde zijn vetarm dieet voor MS in 1948. Hij beweerde dat verzadigde vetten in dierlijke producten en tropische oliën MS-symptomen verergeren. Swank's onderzoek is controversieel. Het werd uitgevoerd voordat MRI's de progressie van MS konden meten, en zijn studies misten een controlegroep.

 2. Desalniettemin is het verstandig om uw verzadigde vetinname te verminderen tot minder dan 15 gram per dag. Het is een positieve, gezonde stap naar een goede gezondheid.

 3. Verwijder echter niet alle vetten. Onverzadigde vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van hersenen en cellen. Ze bevatten omega-3 vetzuren en vitamine D die een beschermend effect op MS kunnen hebben. Voedingsmiddelen met vitamine D en omega-3 bevatten vette vis zoals zalm, tonijn en makreel.

 4. Een analyse van de Nurses 'Health Study (I en II) heeft geen verband aangetoond tussen vetconsumptie en de ontwikkeling van MS. Een theoretisch verband tussen gevoeligheid voor zuivelproducten en het aantal en de ernst van MS-aanvallen is ook niet bewezen door onderzoek.

 5. Zuivel moet worden vermeden door iedereen die het niet verdraagt. Kiezen voor een dieet met weinig verzadigde en transvetzuren is een andere beschermende strategie die uw algehele gezondheid kan verbeteren.

De drankjes voor het dieet

 1. Drankjes met aspartaam, cafeïne en alcohol kunnen de blaas irriteren. Volgens voedingsrichtlijnen van NMSS is het het beste om weg te blijven van deze drankjes als je blaas-gerelateerde MS-symptomen hebt. Maar je hoeft je geen zorgen te maken dat aspartaam ​​MS veroorzaakt, dat is een mythe.

Over gluten?

 1. Een studie gepubliceerd in BMC Neurology meldde dat geselecteerde MS-patiënten en hun directe familieleden een hogere incidentie van glutenintolerantie hadden dan de algemene bevolking. Maar dat betekent niet dat alle MS-patiënten glutenvrij moeten worden.

 2. De beslissing om over te schakelen naar een glutenvrij dieet, dat alle tarwe, rogge, gerst en triticale voedingsmiddelen elimineert, moet per geval worden genomen. De onderzoekers hebben ook aanbevolen vroegtijdige detectie en behandeling van glutenintolerantie voor MS-patiënten.

In plaats van geraffineerde suikers

 1. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat geraffineerde suikers zijn gekoppeld aan MS-aanvallen. Geraffineerde en verwerkte suiker is echter zeer ontstekingsremmend en moet worden beperkt. Bovendien is het gemakkelijk om met zoet voedsel om te gaan met het beheersen van uw gewicht, wat erg belangrijk is voor mensen met MS. Suiker- en calorierijk voedsel kan oplopen in kilo's, en extra gewicht kan MS-gerelateerde vermoeidheid vergroten.

 2. Overgewicht kan ook bijdragen aan mobiliteitsproblemen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Af en toe een stuk verjaardagstaart is prima, maar kies meestal voor fruit als snack- en dessertoptie. Vezelrijk fruit helpt ook bij het verlichten van constipatie, een ander MS-symptoom.

Goed, voel je goed, leef lang

 1. MS is een levenslange ziekte met unieke uitdagingen die in de loop van de tijd kunnen veranderen, maar de meeste mensen met MS vinden manieren om hun symptomen te beheersen en een rijk, bevredigend leven te leiden. Hartziekten en kanker zijn de belangrijkste doodsoorzaken bij mensen met MS - hetzelfde als bij de algemene bevolking. Het is niet nodig om een ​​rigide of streng beperkend dieet te volgen als u MS heeft.

 2. Uw bord vullen met heerlijk voedsel dat weinig verzadigd vet en veel vezels bevat, biedt de energie die u nodig hebt en biedt bescherming tegen extra gezondheidsproblemen.

 3. MS is een levenslange ziekte met unieke uitdagingen die in de loop van de tijd kunnen veranderen, maar de meeste mensen met MS vinden manieren om hun symptomen te beheersen en een rijk, bevredigend leven te leiden. Hartziekten en kanker zijn de belangrijkste doodsoorzaken bij mensen met MS - hetzelfde als bij de algemene bevolking. Het is niet nodig om een ​​rigide of streng beperkend dieet te volgen als u MS heeft.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407