Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Natuurlijke smaken: moet je ze eten?

Takeaway

 1. Misschien hebt u de term "natuurlijke smaken" op ingrediëntenlijsten gezien. Dit zijn smaakstoffen die voedselproducenten aan hun producten toevoegen om de smaak te verbeteren.

 2. Deze term kan echter behoorlijk verwarrend en zelfs misleidend zijn.

 3. Dit artikel gaat gedetailleerd in op wat natuurlijke smaken zijn, hoe deze zich verhouden tot kunstmatige smaken en mogelijke gezondheidsproblemen.

Wat zijn natuurlijke smaken?

 1. Volgens de Amerikaanse FDA's Code of Federal Regulations worden natuurlijke aroma's gemaakt van stoffen die zijn geëxtraheerd uit deze plantaardige of dierlijke bronnen:

 2. Deze smaken kunnen worden verkregen door het materiaal van dieren of planten te verwarmen of te braden.

 3. Bovendien gebruiken fabrikanten steeds meer enzymen om smaakstoffen uit plantaardige bronnen te extraheren om aan de vraag naar natuurlijke aroma's te voldoen (1).

 4. Natuurlijke smaken zijn bedoeld om de smaak te verbeteren, niet noodzakelijk om voedingswaarde aan een voedingsmiddel of drank bij te dragen.

 5. Deze aroma's komen zeer veel voor in voedingsmiddelen en dranken.

 6. In feite is gemeld dat zout, water en suiker de enige items die vaker op ingrediëntenlijsten van verwerkt voedsel worden vermeld.

Wat betekent "natuurlijk" eigenlijk?

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer "natuurlijk" op voedselverpakkingen verschijnt, mensen de neiging hebben om positieve meningen te vormen over het product, inclusief hoe gezond het is (2).

 2. Omdat de FDA deze term echter niet officieel heeft gedefinieerd, kan deze worden gebruikt om bijna elk type voedsel te beschrijven (3).

 3. In het geval van een natuurlijke smaak moet de oorspronkelijke bron een plant of dier zijn. De oorspronkelijke bron van een kunstmatige smaak is daarentegen een door de mens gemaakte chemische stof.

 4. Belangrijk is dat alle smaken chemicaliën bevatten, of ze nu natuurlijk of kunstmatig zijn. In feite is elke stof ter wereld samengesteld uit chemicaliën, inclusief water.

 5. Natuurlijke smaken zijn complexe mengsels gemaakt door speciaal opgeleide voedingschemici, ook wel flavists genoemd.

 6. Naast hun oorspronkelijke smaakbron, kunnen deze mengsels meer dan 100 verschillende chemicaliën bevatten, waaronder conserveermiddelen, oplosmiddelen en andere stoffen. Deze worden gedefinieerd als "incidentele additieven."

 7. Voedselproducenten zijn echter niet verplicht om bekend te maken of deze additieven uit natuurlijke of synthetische bronnen komen. Zolang de oorspronkelijke smaakstof afkomstig is van plantaardig of dierlijk materiaal, wordt deze geclassificeerd als een natuurlijke smaakstof.

 8. Bovendien, omdat de term "natuurlijk" geen officiële definitie heeft, kunnen smaken afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen ook als natuurlijk worden geëtiketteerd (4).

Ingrediënten geclassificeerd als natuurlijke smaakstoffen

 1. Er zijn honderden natuurlijke smaken gecreëerd door voedselchemici. Hier zijn een paar die vaak worden aangetroffen in voedingsmiddelen en dranken:

 2. Andere natuurlijke smaken zijn:

 3. Al deze smaken kunnen ook worden geproduceerd met synthetische chemicaliën die in een laboratorium zijn gemaakt, in welk geval ze als kunstmatige smaakstoffen worden vermeld.

 4. Je hebt misschien ook gemerkt dat ingrediëntenetiketten meestal aangeven dat het voedsel is gemaakt met natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen.

Moet u natuurlijke smaken verkiezen boven kunstmatige smaken?

 1. Het lijkt misschien gezonder om voedingsmiddelen te kiezen die natuurlijke smaakstoffen bevatten en die met kunstmatige smaakstoffen te vermijden.

 2. Wat betreft chemische samenstelling zijn de twee echter opmerkelijk vergelijkbaar. De chemicaliën in een bepaalde smaak kunnen op natuurlijke wijze worden verkregen of synthetisch worden aangemaakt.

 3. Kunstmatige smaken bevatten soms minder chemicaliën dan natuurlijke smaken. Bovendien hebben sommige voedingswetenschappers beweerd dat kunstmatige smaakstoffen eigenlijk veiliger zijn omdat ze onder streng gecontroleerde laboratoriumomstandigheden worden geproduceerd.

 4. Kunstmatige smaken zijn ook goedkoper om te produceren, waardoor ze aantrekkelijker zijn voor voedselproducenten.

 5. Bovendien kunnen mensen die vegetarisch of veganistisch zijn, onbewust dierlijke aroma's in bewerkte voedingsmiddelen binnenkrijgen.

 6. Over het algemeen lijken natuurlijke smaken niet gezonder te zijn dan kunstmatige smaken.

Zijn natuurlijke smaken veilig?

 1. Voordat natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen aan levensmiddelen kunnen worden toegevoegd, moeten deze worden beoordeeld door het Expertpanel Flavour and Extract Manufacturers Association (FEMA) om te bevestigen dat ze aan veiligheidsnormen voldoen (5).

 2. Resultaten van deze evaluatie worden gepubliceerd en gerapporteerd aan de FDA. Als het aroma voldoet aan de veiligheidscriteria, kan het worden toegevoegd aan de lijst "Algemeen erkend als veilig" van stoffen die zijn vrijgesteld van verdere evaluatie door de FDA.

 3. Bovendien zijn de meeste natuurlijke smaken waarvan is vastgesteld dat ze veilig zijn via dit programma, ook beoordeeld door andere internationale regelgevende organisaties, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.

 4. Leden van FEMA zijn echter ook bekritiseerd door voedingsdeskundigen en publieke belangengroepen omdat ze geen veiligheidsgegevens over natuurlijke smaken hebben vrijgegeven. In de meeste gevallen lijken natuurlijke aroma's veilig voor menselijke consumptie wanneer ze af en toe in verwerkt voedsel worden geconsumeerd.

 5. Gezien het aantal chemicaliën dat onderdeel kan zijn van een natuurlijk smaakmengsel, zijn bijwerkingen altijd mogelijk.

 6. Voor mensen met voedselallergieën of mensen die speciale diëten volgen, is het erg belangrijk om te onderzoeken welke stoffen een natuurlijk aroma bevat.

 7. Als u allergieën hebt en wilt dineren, vraagt ​​u ingrediëntenlijsten aan. Hoewel restaurants wettelijk niet verplicht zijn om deze informatie te verstrekken, doen velen dit om klanten aan te trekken en te behouden.

Moet u natuurlijke smaken consumeren?

 1. De oorspronkelijke bron van natuurlijke aroma's moet plantaardig of dierlijk materiaal zijn. Natuurlijke smaken worden echter sterk verwerkt en bevatten veel chemische additieven.

 2. Natuurlijke smaken verschillen eigenlijk niet veel van kunstmatige smaken in termen van chemische samenstelling en gezondheidseffecten.

 3. Vanuit het oogpunt van gezondheid en veiligheid is het het beste om voedsel met natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen te vermijden door waar mogelijk vers, heel voedsel te kiezen.

 4. Voedselfabrikanten zijn alleen verplicht smaken op ingrediëntenlijsten te vermelden, zonder de originele bronnen of chemische mengsels van deze smaken te onthullen.

 5. Om erachter te komen waar de natuurlijke smaken in een voedingsproduct vandaan komen en de chemicaliën die ze bevatten, neemt u telefonisch of per e-mail contact op met het voedingsbedrijf om ze rechtstreeks te vragen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407