Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Negatieve bijwerkingen van het dagelijks eten van asperges

Mogelijke veiligheidsoverwegingen

 1. Asperges eten heeft op verschillende manieren voordelen voor uw lichaam. Deze groente bevat weinig calorieën en is rijk aan B-vitamines, antioxidanten en vitale mineralen. Een reis naar de badkamer na het eten van een paar stelen kan echter kleine bijwerkingen, zoals gas en stinkende urine, onthullen.

Asperge voedingsfeiten

 1. Asperges zijn goed voor uw gezondheid vanwege de hoge voedingswaarde. Deze groente zit boordevol bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine en fenolische verbindingen. Wanneer het wordt geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, kan het helpen de gezondheid van uw ogen te behouden, cholesterol te verlagen en mogelijk te beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes en leeftijdsgebonden kankers, merkt Ohio State University op.

 2. Volgens de USDA bevat een 180 gram gekookte asperges ongeveer 40 calorieën, geen cholesterol en verwaarloosbaar vet. Deze groente bevat weinig koolhydraten en heeft slechts 7,4 gram per kopje, of 2 procent van de dagelijkse waarde (DV). Het levert ook 4,3 gram, of 9 procent van de DV van eiwitten.

 3. Asperges zijn ook rijk aan B-vitamines, die uw lichaam nodig heeft om energie te produceren die nodig is voor het functioneren van al uw organen, spieren, skelet en hersenen. De B-vitamines in deze groente zijn:

 4. Deze superfood bevat veel vitamines die als antioxidanten in je lichaam werken. Antioxidanten neutraliseren schadelijke vrije radicalen die bijdragen aan oxidatieve stress en chronische ziekten. Vitaminen in gekookte asperges die uw immuunsysteem sterk houden, zijn onder meer:

 5. Een portie asperges met één kopje is ook een goede bron van vitamine K - met 76 procent van de DV - en vitamine A - met 60 procent van de DV.

 6. Net als vitamines zijn mineralen belangrijk voor de groei en ontwikkeling van uw lichaam. Deze voedingsstoffen houden je botten sterk, geven zenuwimpulsen door, beheersen spiercontracties en handhaven het ritme van je hartslag. Elke kop asperges biedt:

Asperges zijn rijk aan vezels

 1. Gekookte asperges zijn een uitstekende bron van vezels. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 beveelt het gebruik aan van 22 tot 33 gram vezels per dag, afhankelijk van uw leeftijd en geslacht. Een portie gekookte asperges bevat 1 procent van de dagelijks aanbevolen vezelinname.

 2. Voedingsvezels blijven onverteerd in uw darmen, voegen bulk toe en absorberen water dat verteerd voedsel verzacht, zodat het soepel door uw spijsverteringsstelsel en uit uw lichaam kan passeren. Dit houdt je niet alleen regelmatig, maar het kan ook je risico op aambeien verlagen en de symptomen van het prikkelbare darm syndroom en diverticulitis verlichten.

 3. Asperges bevatten een speciaal type voedingsvezels genaamd "inuline". Deze voedingsstof wordt niet verteerd of opgenomen door je maag, maar ondersteunt de groei van goede darmbacteriën die worden geassocieerd met een goede darmfunctie. Wanneer het wordt geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, kan het ook de bloedlipiden verbeteren.

 4. Een vezelrijk dieet kan ook helpen beschermen tegen hartaandoeningen door het cholesterolgehalte te verlagen en kan mensen met diabetes ten goede komen door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, zegt de Mayo Clinic.

 5. Als u een afslankplan volgt, kan de vezel in asperges helpen. Deze voedingsstof vertraagt ​​de spijsvertering en houdt je langer vol. Het eetlustremmende effect van asperges kan de neiging om te snoepen verminderen en uw dagelijkse calorie-inname verminderen.

 6. Als u echter niet gewend bent om een ​​vezelrijk dieet te eten, wees dan voorzichtig met het consumeren van te veel asperges, omdat dit bijwerkingen kan veroorzaken, waaronder gas, een opgeblazen gevoel in de buik en krampen. Door vezels geleidelijk in uw dieet op te nemen, kunt u spijsverteringsongemakken voorkomen.

Asperges en stinkende urine

 1. Als u een scherpe geur uit uw urine hebt opgemerkt nadat u asperges hebt gegeten, bent u niet de enige. Deze groente bevat een chemische verbinding genaamd "asparagusic acid", volgens een onderzoek uit januari 2014 gepubliceerd in Phytochemistry. Wanneer je asperges verteren, valt deze chemische stof uiteen in zwavelhoudende verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de sterke onaangename geur van je urine.

 2. Maar hoe vreemd het ook klinkt, niet iedereen ruikt de stinkende plas. Wetenschappers weten niet precies waarom. Twee mogelijke verklaringen hiervoor zijn: niet alle mensen scheiden stinkende verbindingen uit in hun urine na het eten van asperges, of niet alle mensen kunnen de verbindingen ruiken. Wetenschappers speculeren dat genetica mogelijk bij dit fenomeen betrokken is.

 3. In december 2016 werden gegevens onderzocht uit de "Nurses 'Health Study", waarbij bijna 7.000 deelnemers betrokken waren, om de erfelijke factoren te bepalen die verband houden met ruikende asparagusmetabolieten in urine. De bevindingen, die werden gepubliceerd in de BMJ, meldden dat meer dan de helft van de deelnemers de sterke karakteristieke geur niet kon onderscheiden.

 4. Onderzoekers geloven dat genetische variaties van reukreceptoren werden geassocieerd met het vermogen om de geur te detecteren. Of je het nu ruikt of niet, er zijn geen schadelijke effecten bij het produceren of ruiken van de geurige resultaten van het eten van asperges.

Fructan-intolerantie en aspergeallergie

 1. Als het eten van enkele stengels asperges maagpijn oplevert, hebt u mogelijk een intolerantie voor fructan, een koolhydraat in dit voedsel. Omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met die van glutengevoeligheid, wordt intolerantie voor fructan vaak verkeerd gediagnosticeerd, waarschuwt Ohio State University.

 2. Fructaanintolerantie komt veel voor. Een studie geciteerd in een manuscript gepubliceerd in Current Gastroenterology Reports in januari 2014 schat dat tot een derde van de mensen met vermoedelijk prikkelbare darm syndroom (IBS) daadwerkelijk fructaanmalabsorptie en fructaanintolerantie heeft.

 3. Hoewel tarwe en uien de meest voorkomende bronnen van fructan zijn, bevatten sommige groenten, waaronder asperges, deze verbinding ook. Als je problemen hebt met het verteren van fructanen, kun je symptomen ervaren zoals:

 4. Symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig genoeg om werk of school te missen, volgens de Ohio State University.

 5. Het is ook mogelijk dat sommige mensen gevoelig zijn voor asperges vanwege een voedselallergie voor de Alliaceae-familie van groenten, die naast asperges knoflook, uien, bieslook en prei omvat. Elk gezinslid heeft de mogelijkheid van kruisreactiviteit met elkaar en kan allergische reacties veroorzaken.

 6. Er zijn ten minste zes IgE-verbindingen in rauwe asperges gedetecteerd. Immunoglobuline E (IgE) is bijvoorbeeld een antilichaam dat door uw immuunsysteem wordt geproduceerd als reactie op een overreactie op een allergeen. Deze stof maakt chemicaliën vrij in uw cellen en veroorzaakt een allergische reactie die symptomen kan veroorzaken die uw huid, keel, neus of longen beïnvloeden.

 7. Ernstige allergische reacties kunnen levensbedreigende anafylaxie veroorzaken, die onmiddellijke medische aandacht vereist.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407