Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Nonisap: voeding, voordelen en veiligheid

De onderste regel

 1. Nonisap is een tropisch drankje dat is afgeleid van de vrucht van de Morinda citrifolia-boom.

 2. Deze boom en zijn vrucht groeien tussen lavastromen in Zuidoost-Azië, vooral in Polynesië.

 3. Noni (uitgesproken als NO-nee) is een klonterige, mangovormige vrucht die geel van kleur is. Het is erg bitter en heeft een aparte geur die soms wordt vergeleken met stinkende kaas.

 4. Polynesische volkeren gebruiken noni al meer dan 2000 jaar in de traditionele volksgeneeskunde. Het wordt vaak gebruikt om gezondheidsproblemen zoals constipatie, infecties, pijn en artritis te behandelen (1).

 5. Vandaag wordt noni meestal als sapmengsel geconsumeerd. Het sap zit boordevol krachtige antioxidanten en kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

 6. Dit artikel biedt alles wat u moet weten over nonisap, inclusief de voedingsstoffen, mogelijke gezondheidsvoordelen en veiligheid.

Voedingswaarde

 1. De voedingswaarde van nonisap varieert sterk.

 2. Een studie analyseerde 177 verschillende merken nonisap en vond significante voedingsvariabiliteit tussen hen (2).

 3. Dit komt omdat nonisap vaak wordt gemengd met andere vruchtensappen of zoetstoffen wordt toegevoegd om zijn bittere smaak en vieze geur te maskeren.

 4. Dat gezegd hebbende, Tahitian Noni Juice - geproduceerd door Morinda, Inc. - is het populairste merk op de markt en wordt veel gebruikt in studies. Het bestaat uit 89% nonifruit en 11% concentraten van druiven- en bosbessensap (3).

 5. De voedingsstoffen in 100 ml Tahitiaans nonisap zijn (3):

 6. Zoals de meeste fruitsappen bevat nonisap voornamelijk koolhydraten. Het is rijk aan vitamine C, wat essentieel is voor de gezondheid van de huid en het immuunsysteem (4).

 7. Bovendien is het een geweldige bron van biotine en folaat - B-vitamines die veel belangrijke rollen in je lichaam spelen, waaronder het helpen omzetten van voedsel in energie (5).

Bevat krachtige antioxidanten

 1. Nonisap staat bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten.

 2. Antioxidanten voorkomen cellulaire schade veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Je lichaam heeft een gezond evenwicht van antioxidanten en vrije radicalen nodig om een ​​optimale gezondheid te behouden (6).

 3. Onderzoekers vermoeden dat de potentiële gezondheidsvoordelen van nonisap waarschijnlijk verband houden met de krachtige antioxiderende eigenschappen (7, 8, 9).

 4. De belangrijkste antioxidanten in nonisap zijn bètacaroteen, iridoïden en vitamine C en E (6, 10).

 5. In het bijzonder, Iridoïden vertonen een sterke antioxiderende activiteit in reageerbuisstudies - hoewel meer onderzoek nodig is om hun effecten bij mensen te bevestigen (11).

 6. Uit onderzoeken blijkt echter dat een dieet rijk aan antioxidanten - zoals die in nonisap - het risico op chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen en diabetes kan verlagen (12, 13).

Potentiële voordelen van nonisap

 1. Artritispijn wordt vaak geassocieerd met verhoogde ontsteking en oxidatieve stress. Daarom kan nonisap natuurlijke pijnverlichting bieden door ontstekingen te verminderen en vrije radicalen te bestrijden (30, 31).

 2. Net als sommige andere vruchtensappen, is het rijk aan vitamine C. Bijvoorbeeld bevat 100 ml Tahitian Noni Juice ongeveer 33% van de ADH voor deze vitamine.

 3. Vitamine C ondersteunt uw immuunsysteem door uw cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen en giftige stoffen uit het milieu (32).

 4. Veel andere antioxidanten in nonisap - zoals bètacaroteen - kunnen ook de gezondheid van het immuunsysteem verbeteren.

 5. Uit een kleine, 8 weken durende studie bleek dat gezonde mensen die dagelijks 330 ml nonisap dronken een verhoogde immuuncelactiviteit en lagere niveaus van oxidatieve stress hadden (6, 9, 10 ).

 6. Nonisap heeft een aantal potentiële voordelen. Toch is het belangrijk om in gedachten te houden dat onderzoek naar deze vrucht relatief recent is - en er is meer onderzoek nodig naar veel van deze gezondheidseffecten.

 7. Nonisap kan cellulaire schade verminderen - met name door tabaksrook.

 8. Blootstelling aan tabaksrook levert gevaarlijke hoeveelheden vrije radicalen op. Overmatige hoeveelheden kunnen cellulaire schade veroorzaken en tot oxidatieve stress leiden (14).

 9. Oxidatieve stress wordt geassocieerd met veel aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes en kanker. Studies tonen aan dat het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten oxidatieve stress kunnen verminderen (15, 16, 17, 18).

 10. In één onderzoek kregen zware tabaksrokers 118 ml nonisap per dag. Na 1 maand hadden ze een vermindering van 30% van twee veel voorkomende vrije radicalen in vergelijking met hun basiswaarden (19).

 11. Van tabaksrook is ook bekend dat het kanker veroorzaakt. Bepaalde chemicaliën uit tabaksrook kunnen binden aan cellen in uw lichaam en leiden tot tumorgroei (13, 14).

 12. Nonisap kan de niveaus van deze kankerverwekkende chemicaliën verlagen. Twee klinische onderzoeken hebben aangetoond dat het dagelijks drinken van 118 ml nonisap gedurende 1 maand het niveau van kankerverwekkende chemicaliën in tabaksrokers met ongeveer 45% verlaagde (13, 20).

 13. Toch negeert nonisap niet alle negatieve gezondheidseffecten van roken - en moet niet worden beschouwd als een vervanging voor stoppen met roken.

 14. Nonisap kan de gezondheid van het hart ondersteunen door het cholesterolgehalte te verlagen en ontstekingen te verminderen.

 15. Cholesterol heeft veel belangrijke functies in uw lichaam, maar bepaalde soorten kunnen uw risico op hartaandoeningen verhogen - evenals chronische ontstekingen (21, 22, 23).

 16. Eén onderzoek wees uit dat het drinken van maximaal 188 ml nonisap per dag gedurende 1 maand de totale cholesterol, LDL (slechte) cholesterolspiegels en de inflammatoire bloedmarker C- aanzienlijk verlaagde. reactief eiwit (24).

 17. De proefpersonen waren echter zware sigarettenrokers, dus de resultaten kunnen niet voor iedereen worden gegeneraliseerd. Onderzoekers vermoeden dat de antioxidanten van nonisap het hoge cholesterolgehalte kunnen verminderen dat wordt veroorzaakt door het roken van tabak (24).

 18. Een afzonderlijke studie van 30 dagen gaf niet-rokers tweemaal daags 2 ons (59 ml) nonisap. Deelnemers ondervonden geen significante veranderingen in cholesterolwaarden (25).

 19. Deze resultaten suggereren dat het cholesterolverlagende effect van nonisap alleen van toepassing kan zijn op zware sigarettenrokers.

 20. Dat gezegd hebbende, is meer onderzoek naar nonisap en cholesterol nodig.

 21. Nonisap kan het fysieke uithoudingsvermogen verbeteren. Pacific Islanders geloofden zelfs dat het eten van nonifruit het lichaam versterkte tijdens lange visreizen en reizen (9).

 22. Enkele onderzoeken tonen positieve effecten aan van het drinken van nonisap tijdens het sporten.

 23. Een studie van 3 weken gaf bijvoorbeeld langeafstandslopers 100 ml nonisap of een placebo tweemaal daags. De groep die nonisap dronk, ervoer een gemiddelde toename van 21% tot vermoeidheid, wat duidt op een verbeterd uithoudingsvermogen (26).

 24. Ander onderzoek bij mensen en dieren meldt vergelijkbare bevindingen voor het gebruik van nonisap om vermoeidheid te bestrijden en het uithoudingsvermogen te verbeteren (9, 27).

 25. De toename van het fysieke uithoudingsvermogen geassocieerd met nonisap is waarschijnlijk gerelateerd aan zijn antioxidanten - die de schade aan spierweefsel kunnen verminderen die normaal tijdens inspanning optreedt (9).

 26. Al meer dan 2000 jaar wordt nonifruit in de traditionele volksgeneeskunde gebruikt vanwege de pijnstillende effecten. Sommige onderzoeken ondersteunen nu dit voordeel.

 27. In een onderzoek van 1 maand namen mensen met degeneratieve artritis van de wervelkolom bijvoorbeeld tweemaal daags 0,5 ons (15 ml) nonisap. De nonisapgroep rapporteerde een significant lagere pijnscore - met volledige verlichting van nekpijn bij 60% van de deelnemers (28).

 28. In een vergelijkbare studie namen mensen met artrose dagelijks 89 ml nonisap. Na 90 dagen ervoeren ze een significante afname in de frequentie en ernst van artritispijn, evenals een verbeterde kwaliteit van leven (29).

 29. Nonisap kan de gezondheid van het immuunsysteem ondersteunen.

Dosering, veiligheid en bijwerkingen

 1. Er is tegenstrijdige informatie over de veiligheid van nonisap, omdat slechts enkele studies bij mensen de dosering en bijwerkingen ervan hebben geëvalueerd.

 2. Eén klein onderzoek bij gezonde volwassenen gaf bijvoorbeeld aan dat het drinken van maximaal 750 ml nonisap per dag veilig is (33).

 3. In 2005 werden echter enkele gevallen van levertoxiciteit gemeld bij mensen die nonisap consumeerden. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) evalueerde het fruit vervolgens opnieuw en concludeerde dat alleen nonisap deze effecten niet veroorzaakte (34, 35, 36).

 4. In 2009 heeft de EFSA een andere verklaring afgegeven waarin de veiligheid van nonisap voor de algemene bevolking werd bevestigd. Deskundigen van de EFSA hebben echter gemeld dat sommige personen een bijzondere gevoeligheid voor effecten op de levertoxiciteit kunnen hebben (37).

 5. Bovendien willen mensen met chronische nierziekte of nierfalen nonisap vermijden - omdat het veel kalium bevat en kan leiden tot onveilige niveaus van deze verbinding in het bloed (38).

 6. Bovendien kan nonisap een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, zoals medicijnen tegen hoge bloeddruk of medicijnen tegen bloedstolling. Om deze reden is het belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u nonisap drinkt.

 7. Nonisap kan grote hoeveelheden suiker bevatten vanwege de variabiliteit tussen merken. Bovendien wordt het gemengd met andere vruchtensappen die vaak erg zoet zijn.

 8. In feite bevat 100 ml nonisap ongeveer 8 gram suiker. Studies tonen aan dat met suiker gezoete dranken zoals nonisap uw risico op metabole ziekten, zoals niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en diabetes type 2 (39, 40, 41), kunnen verhogen.

 9. Daarom is het misschien het beste om nonisap met mate te drinken - of te vermijden als u uw suikerinname beperkt.

De onderste regel

 1. Nonisap is afgeleid van een Zuidoost-Aziatische vrucht.

 2. Het is bijzonder rijk aan vitamine C en kan ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen bieden - zoals pijnverlichting en verbeterde immuungezondheid en uithoudingsvermogen. Er is echter meer onderzoek nodig.

 3. Houd er rekening mee dat commerciële variëteiten vaak worden gemengd met andere sappen en mogelijk vol zitten met suiker.

 4. Het is ook belangrijk om te onthouden dat - ondanks enkele voordelen voor rokers - nonisap niet moet worden beschouwd als een preventieve maatregel voor aan tabak gerelateerde ziekten of een vervanging voor stoppen met roken.

 5. Over het algemeen is nonisap waarschijnlijk veilig. U kunt echter contact opnemen met uw arts als u bepaalde medicijnen gebruikt of nierproblemen heeft.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407