Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Noords dieet: wat u moet weten

The Takeaway

 1. Het is u misschien opgevallen dat er een nieuw dieet is dat veel lawaai veroorzaakt in de gezondheids- en welzijnsscene.

 2. Het is het Noordse dieet, en sommige voedingsdeskundigen denken dat het een van de gezondste manieren is om te eten.

 3. Het dieet werd samengesteld toen gezondheidsexperts op zoek gingen naar waarom Noord-Europa precies minder zwaarlijvigheid had dan de Verenigde Staten. Het Noordse dieet is ontwikkeld op basis van de traditionele keuken in Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

Wat is het Noordse dieet?

 1. Er is geen calorietelling of crash-dieet - eerder, bevordert het Noordse dieet een levenslange benadering van gezond eten. Het richt zich op plantaardig, seizoensgebonden voedsel en zit boordevol magere eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten.

 2. Het nieuwe dieet, dat eigenlijk al eeuwen bestaat, werd in 2004 aangepast van de Oostzee-dieetpiramide om meer smaken en voedingswaarde op te nemen. De nieuwe versie promoot meer voedsel uit wilde landschappen, minder voedseladditieven, waar mogelijk biologische producten en meer huisgemaakte maaltijden.

 3. Bovendien legt het de nadruk op het plannen van elke maaltijd rond wintergroenten - zoals boerenkool, kool, broccoli en spruitjes. Eieren en vissen zijn meer een opzij.

Hoe staat het tegenover het mediterrane dieet?

 1. Het Noordse dieet is vrij gelijkaardig aan het bekende mediterrane dieet. Beide bevatten veel zoetwatervis, wortelgroenten, fruit en volle granen - zoals haver en gerst - en beperken de consumptie van rood vlees, zuivel, suikers en bewerkte voedingsmiddelen.

 2. Het belangrijkste verschil zit in de olieachtige vetten. Terwijl het mediterrane dieet olijfolie suggereert, kiest het Noordse dieet voor koolzaadolie, ook bekend als koolzaadolie. Beide oliën bevorderen een gezond hart door goede cholesterol (HDL) te stimuleren en slechte cholesterol (LDL) weg te knippen.

 3. Olijfolie, die meer antioxidanten bevat, is bijvoorbeeld lekkerder en wordt meestal gebruikt voor salades en toppings, terwijl canola-olie meer hitte kan weerstaan, dus kan worden gebruikt bij het koken en bakken op hogere temperaturen.

De lange lijst met voordelen voor de gezondheid

 1. Een van de belangrijkste redenen waarom diëtisten zo dol zijn op het Noordse dieet, is vanwege alle gezondheidsvoordelen die door onderzoek zijn gekoppeld.

 2. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontdekte dat zowel de mediterrane als de Noordse voeding het risico op kanker, diabetes type 2 en hartaandoeningen vermindert. Andere studies hebben aangetoond dat het Noordse dieet de systolische en diastolische bloeddruk kan verlagen, het cholesterolgehalte kan normaliseren en mensen kan helpen af ​​te vallen of een gezond gewicht te behouden.

 3. Omdat het dieet vrij veel lijkt op ontstekingsremmende diëten - die traditioneel bestaan ​​uit fruit, groenten, magere eiwitten en gezonde vetten - is aangetoond dat het ontstekingen in vetweefsels vermindert en bijgevolg obesitas-gerelateerde gezondheidsrisico's.

 4. Het kan zelfs vrouwen helpen die zwanger proberen te worden.

 5. "Deze levensstijl past in de aanbevelingen die ik mijn klanten geef wanneer ze proberen zwanger te worden," zei Lauren Manaker, een geregistreerde diëtist en eigenaar van Nutrition Now Counseling. "Een dieet met weinig bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten, samen met het eten van voornamelijk plantaardige en zeevruchten gebaseerde eiwitten, samen met een hoge consumptie van fruit en groenten, is gecorreleerd met verhoogde kansen op zwangerschap."

Het is ook goed voor de planeet Aarde

 1. Bovendien is het Noordse dieet ecologisch duurzaam, omdat het zich richt op de consumptie van verse, lokale ingrediënten. Hierdoor worden minder broeikasgassen uitgestoten.

 2. "Plantaardige diëten veroorzaken minder vervuiling omdat ze minder natuurlijke hulpbronnen gebruiken dan diëten met veel vlees," zei fitness-expert Lauren Cadillac, een geregistreerde diëtist en gecertificeerde personal trainer. "We kunnen ook het energieverbruik en voedselverspilling verminderen door lokaal geproduceerd voedsel te eten."

 3. "Een grote reden waarom ik dit dieet leuk vind, is dat het de nadruk op calorieën legt en het op kwaliteitsvoedsel legt," voegde Cadillac toe.

Een uitgebalanceerde, betaalbare optie

 1. Hoewel het mediterrane dieet zwaarder is onderzocht, heeft de groeiende belangstelling voor het Noordse dieet al geconstateerd dat het dieet net zo gezond is, zo niet meer.

 2. Om nog maar te zwijgen van het feit, want het Noordse dieet is gericht op het consumeren van wat er in het seizoen is, het breekt de bank niet. Seizoensproducten zijn meestal goedkoper, omdat ze breder verkrijgbaar zijn.

 3. Dus als u iets goeds voor uw lichaam wilt doen, is het Noordse dieet wellicht het proberen waard. Het zit boordevol ton voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om te overleven en te gedijen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407