Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Nutriënten in water na het koken van groenten

Overwegingen

 1. Groenten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral als ze direct na de oogst worden gegeten. Hoe langer groenten op de schappen van de winkel of in uw koelkast liggen, hoe meer vitamines en mineralen ze verliezen. Groenten verliezen ook voedingsstoffen tijdens het kookproces, vooral wanneer ze in een pan met kokend water worden gegooid.

Het uitlogen

 1. Koken is een van de meest gebruikte methoden om groenten te bereiden. Het probleem is dat vitamines, vooral vitamine B en C, oplossen in water, volgens Health Services in Columbia. Terwijl het water weg borrelt, worden groenten ontdaan van kostbare voedingsstoffen. Hoe langer de groenten in het hete water zitten, hoe meer voedingsstoffen ze verliezen. Omdat deze voedingsstoffen in het water uitlogen, ontvangt u niet alle voedingsvoordelen die de groenten te bieden hebben.

Simmer In plaats van Koken

 1. Als u uw groenten moet koken, doe dit dan op een manier die de minste hoeveelheid uitloging veroorzaakt. Breng water aan de kook op hoog vuur voordat je de groenten toevoegt. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag. Voeg de groenten toe en laat het water sudderen tot de groenten zacht zijn. De University of Kentucky Cooperative Extension legt uit dat sudderen van water op laag vuur minder agitatie veroorzaakt dan koken op hoog vuur. Dit betekent dat zachte groenten intact blijven en minder voedingsstoffen verloren gaan.

Save the Water

 1. Laat al dat voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen niet verloren gaan nadat uw groenten aan de kook zijn. In plaats daarvan stelt de Harvard Medical School Family Health Guide voor het water te redden na het aftappen van de groenten. Giet het water in een plastic container en gebruik het voor soepen, sauzen of je favoriete jusrecept. Als u het water niet meteen gaat gebruiken, dek dan de kom af en plaats het in de koelkast totdat u het nodig hebt.

Voedingswaarde

 1. Net zoals verse groenten na verloop van tijd hun gehalte aan voedingsstoffen verliezen, zal ook het voedingsrijke plantaardige water dat verliezen. Als het bij kamertemperatuur blijft staan, zullen licht en zuurstof uiteindelijk verdamping van het water en de dissipatie van de opgeloste vitaminen veroorzaken. Het bewaren van plantaardig water in de koelkast verlengt het vasthouden van voedingsstoffen. Volgens de Universiteit van Florida IFAS Extension, voor maximale voeding, gebruik gekoelde groentebouillon binnen een paar dagen. Anders bevriest u het plantaardige water om voedingsstoffen voor een langere periode te bewaren.

Alternatief stomen

 1. Als gezond koken en ervoor zorgen dat uw groenten hun voedingswaarde behouden, bovenaan uw prioriteitenlijst staat, kunt u het koken helemaal overslaan. In een Chinees onderzoek met verschillende kookmethoden en broccoli kwam stoom bovenaan. Volgens de studie geleid door Gao-feng Yuan van het ministerie van Tuinbouw van de Zhejiang University, vergeleken met magnetron, koken en roerbakken, produceerde stomen de minste hoeveelheid vitamine C, chlorofyl, glucosinolaat en eiwitverlies.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407