Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Olijfolie drinken: goed of slecht?

Raadpleeg een expert

 1. Olijfolie wordt algemeen erkend om zijn gezondheidsvoordelen.

 2. Het heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en kan zelfs helpen beschermen tegen bepaalde chronische ziekten (1).

 3. Hoewel het vaak wordt gebruikt als olie voor het koken en dompelen, geloven sommige mensen dat het drinken ervan je in staat zal stellen de maximale voordelen te halen.

 4. In dit artikel wordt uitgelegd of u olijfolie moet drinken.

Waarom mensen olijfolie drinken

 1. Er wordt gezegd dat sommige mensen in het Middellandse-Zeegebied elke ochtend 1/4 kop (60 ml) olijfolie drinken.

 2. Dit kan inderdaad een manier zijn om de vele potentiële ontstekingsremmende en ziektepreventie-voordelen te benutten.

 3. Anekdotische verhalen beweren dat het drinken van de olie je lichaam kan ontgiften, je maag kan kalmeren en zelfs kan helpen bij het afvallen.

 4. Sommige mensen geloven zelfs dat het drinken van olijfolie nog meer voordelen biedt dan het in een maaltijd te gebruiken. Er is echter geen onderzoek om deze bewering te ondersteunen.

Potentiële voordelen

 1. Studies suggereren dat het drinken van olijfolie verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden.

 2. De meeste mensen eten voldoende totaal vet, maar velen schieten tekort bij het krijgen van voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA) en enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA), die worden aangetroffen in bepaalde oliën, noten, zaden en andere plantenbronnen (2, 3).

 3. Dieetrichtlijnen adviseren dat u 20-35% van uw calorieën uit vet haalt, voornamelijk uit PUFA's en MUFA's (2).

 4. Olijfolie is een van de rijkste plantaardige bronnen van MUFA's en het consumeren ervan kan u helpen aan uw behoeften aan dit soort vet te voldoen. MUFA's zijn vooral gunstig voor de gezondheid van het hart en kunnen uw risico op hartaandoeningen helpen verminderen (4).

 5. MUFA's worden aangetroffen in sommige dierlijke producten, maar studies suggereren dat de grootste gezondheidsvoordelen worden behaald door plantaardige bronnen van dit vet te eten (4).

 6. Door dagelijks een paar eetlepels olijfolie te drinken, kunt u de aanbevolen hoeveelheid van dit vet bereiken als u onvoldoende hoeveelheden uit uw dieet haalt.

 7. Het drinken van olijfolie kan constipatie verlichten, wat ongeveer 34% van de volwassenen ouder dan 60 jaar treft (5).

 8. In een 4 weken durende studie resulteerde het dagelijks geven van ongeveer 1 theelepel (4 ml) olijfolie aan 50 geconstipeerde hemodialysepatiënten in aanzienlijk zacht geworden ontlasting (6).

 9. Bovendien bleek het consumeren van olijfolie even effectief als minerale olie - een veel gebruikte ontlastingontharder - bij het verlichten van constipatie (6, 7).

 10. Een ander onderzoek bij 414 mensen boven de leeftijd van 50 vond dat 97,7% van degenen met meer dan 3 stoelgang per week hoge innames van olijfolie had (8).

 11. Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn meer studies nodig om beter te begrijpen hoe het drinken van olijfolie kan helpen constipatie te verlichten.

 12. Olijfolie wordt al lang erkend als een hart-gezond vet.

 13. Een verbinding waarvan gedacht wordt dat deze een rol speelt bij het ondersteunen van de gezondheid van het hart is oliezuur, een soort enkelvoudig onverzadigd vet dat in grote hoeveelheden in olijfolie wordt aangetroffen. Het kan het risico op hartaandoeningen verminderen wanneer het wordt gebruikt in plaats van andere vetbronnen (9).

 14. Volgens de FDA is het vervangen van vetten en oliën met meer verzadigd vet door dagelijks 1,5 eetlepel (22 ml) olie met een hoog gehalte aan oliezuur het risico op hartziekte (9).

 15. Om dit voordeel te bereiken, mogen calorieën uit oliezuur het totale aantal calorieën dat u per dag eet niet verhogen.

 16. Ook bleek uit een onderzoek onder 7.447 mensen dat degenen die dagelijks minstens 4 eetlepels (60 ml) olijfolie consumeerden 30% minder kans hadden om hartaandoeningen te ontwikkelen, vergeleken met degenen die een lage -vet dieet gedurende 5 jaar (10).

 17. Bovendien hebben veel andere onderzoeken aangetoond dat degenen met een hoge inname van olijfolie een lager risico lopen op hartaandoeningen (11, 12, 13).

 18. Hoewel er geen tekort is aan studies over olijfolie en hartziekten, is meer onderzoek nodig om het idee van het drinken van olijfolie om de gezondheid van het hart te verbeteren, te ondersteunen.

 19. Naast de bovenstaande voordelen kan het drinken van olijfolie de volgende effecten hebben:

Minpunten

 1. Hoewel het drinken van olijfolie verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden, zijn er nadelen die u kunt overwegen.

 2. Olijfolie bevat veel calorieën en bevat 120 calorieën per eetlepel (15 ml) (18).

 3. Hoewel de relatie tussen calorie-inname en gewichtstoename gecompliceerd is en van veel factoren afhangt, staat vast dat het consumeren van meer calorieën dan je verbrandt leidt tot gewichtstoename (20).

 4. Bovendien heeft een recent onderzoek aangetoond dat een verhoogde MUFA-inname ook het lichaamsgewicht verhoogde, wat suggereert dat olijfolie kan bijdragen aan gewichtstoename als het te veel wordt geconsumeerd (19).

 5. Om deze reden is het belangrijk om uw calorie-inname te regelen, ongeacht de bron van calorieën.

 6. Het is belangrijk om het volgende in overweging te nemen wanneer u overweegt olijfolie te drinken:

Moet je olijfolie drinken?

 1. Olijfolie kan onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, wat veel gezondheidsvoordelen oplevert.

 2. Het is echter onduidelijk of het drinken van grote hoeveelheden olijfolie voordelen zou bieden die verder gaan dan de inname van de aanbevolen hoeveelheden.

 3. Veel studies hebben de voordelen gedocumenteerd van het volgen van een dieet rijk aan olijfolie, maar onderzoek ter ondersteuning van het drinken van deze olie is beperkt.

 4. Bovendien kan het drinken van teveel olijfolie gezond voedsel in uw dieet verdringen.

 5. Bovendien mag de hoeveelheid die u consumeert niet de aanbevelingen voor de dagelijkse inname van vet of calorieën overschrijden.

De onderste regel

 1. Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en heeft verschillende gezondheidsvoordelen, waardoor het een gezonde aanvulling is op een uitgebalanceerd dieet wanneer het met mate wordt geconsumeerd.

 2. Regelmatig olijfolie consumeren kan u helpen de aanbevolen inname voor gezonde vetten te bereiken en kan uw algehele gezondheid op verschillende manieren ten goede komen.

 3. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of het drinken van olijfolie beter is dan het gewoon in normale hoeveelheden te gebruiken als onderdeel van een voedzaam dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407