Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Olijfolie gebruiken voor constipatiehulp

De onderste regel

 1. Olijfolie wordt vaak aangeprezen vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van cholesterol en het helpen om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen. De olie kan ook helpen bij het behandelen van constipatie.

 2. Constipatie verwijst naar de langzame beweging van ontlasting door uw darmen. Je hebt misschien maar een paar stoelgangen per week. De geaccepteerde norm is één stoelgang per dag, maar uw individuele gewoonten kunnen variëren. Bij constipatie worden ontlasting hard en droog. Dit kan de ontlasting moeilijker maken om te passeren. Buikpijn is een veel voorkomend symptoom van constipatie.

 3. Het laxerende effect van olijfolie is over het algemeen mild. De meeste mensen kunnen de olie ook consumeren zonder bijwerkingen. Zelfs als het slechts lichte verlichting biedt, kan het de moeite waard zijn om deze gezonde olie aan uw dieet toe te voegen.

Wat veroorzaakt constipatie?

 1. Constipatie heeft veel mogelijke oorzaken. Dit kan het moeilijk maken om erachter te komen wat jouw specifieke geval ervan veroorzaakt. De oorzaak kan zo eenvoudig en gemakkelijk worden opgelost als een slecht dieet of zo ernstig als darmkanker.

 2. Meer goedaardige oorzaken van constipatie zijn een vezelarm dieet, slechte hydratatie en een gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging. Sedativa en medicijnen die de bloeddruk verlagen, kunnen ook constipatie veroorzaken.

 3. Onderliggende medische aandoeningen kunnen ook constipatie veroorzaken. De ziekte van Parkinson en multiple sclerose tellen beide constipatie tot hun lijst van gezondheidscomplicaties. In veel gevallen is ernstige constipatie gerelateerd aan een probleem in het spijsverteringskanaal. Een anale kloof of een vernauwing van de dikke darm kan bijvoorbeeld constipatie veroorzaken.

 4. Neurologische problemen die specifiek de zenuwen rond de dikke darm en het rectum beïnvloeden, evenals problemen met de bekkenspieren, kunnen ook constipatie veroorzaken.

 5. Olijfolie wordt beschouwd als een gezond vet omdat het voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten bevat. Het lichaam gebruikt deze vetten om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Het is ook beter voor gewichtsverlies dan verzadigde vetten of transvetten, die kunnen bijdragen aan gewichtstoename en andere problemen.

Olijfolie gebruiken voor constipatie

 1. U kunt bij de meeste supermarkten verschillende soorten olijfolie kopen. Extra vergine olijfolie wordt als de zuiverste beschouwd omdat het niet veel verhitting en chemische verwerking doormaakt.

 2. Omdat olijfolie geen medicijn is, is er geen gestandaardiseerde aanbeveling voor het gebruik ervan als laxeermiddel.

 3. In een studie gepubliceerd in het Journal of Renal Nutrition, ontdekten onderzoekers dat dagelijkse doses olijfolie effectief waren bij het verbeteren van de meeste constipatiesymptomen bij mensen die hemodialyse ondergaan voor nierziekte. De doses begonnen bij 4 milliliter en namen zo nodig toe.

 4. U kunt overwegen een lepel gemengd met een glas sinaasappelsap of een kop warme melk te proberen. De olie kan ook worden gebruikt als slasaus of als ingrediënt bij het koken. Als constipatie een veel voorkomend probleem is, wilt u misschien beginnen met motregenen op salades, gekookte groenten of eieren om de aanwezigheid ervan in uw dieet te vergroten.

Zijn er bijwerkingen?

 1. Kleine doses olijfolie worden door de meeste mensen goed verdragen. Omdat het natuurlijke laxerende eigenschappen kan hebben, kan olijfolie die in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd bijdragen aan diarree.

 2. Olijfolie verpakt veel calorieën in een kleine portie. Een eetlepel heeft bijvoorbeeld bijna 120 calorieën. Als u zorgvuldig calorieën telt, vergeet dan niet om olijfolie in uw telling op te nemen.

 3. Als u diabetes hebt, moet u met uw arts praten voordat u olijfolie op deze manier gebruikt. Olijfolie kan uw bloedsuikerspiegel verlagen.

Te overwegen risicofactoren

 1. Een beetje meer olijfolie aan uw dieet toevoegen of hier en daar een lepel proberen om constipatie te behandelen, is waarschijnlijk geen enkel risico, zelfs als het niet volledig het probleem van constipatie aanpakt .

 2. Als u in het verleden zonder problemen olijfolie hebt geconsumeerd, zou het goed moeten zijn om meer aan uw dieet toe te voegen of het als laxeermiddel te gebruiken. U moet uw kinderarts raadplegen voordat u olijfolie aan uw baby geeft.

Outlook

 1. Als olijfolie niet helpt, kunt u overwegen een vrij verkrijgbaar laxeermiddel te nemen. Veel van deze producten werken binnen een paar uur, dus u moet deze niet nemen als u geen toegang tot een badkamer hebt.

 2. Als u olijfolie of andere behandelingen hebt geprobeerd en nog een paar dagen later nog last van constipatie heeft, maak dan een afspraak met uw arts of een gastro-enteroloog. Als u gedurende een week geen stoelgang heeft, moet u medische hulp inroepen. U moet ook medische hulp inroepen als uw stoelgang pijnlijk is of weinig ontlasting produceert.

Hoe toekomstige constipatie te voorkomen

 1. Volg deze tips om constipatie te voorkomen:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407