Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Olijven: voordelen voor voeding en gezondheid

Olijven: voordelen voor voeding en gezondheid

 1. Mensen hebben al meer dan 7.000 jaar olijfbomen gekweekt en hebben de vrucht ervan al lang in verband gebracht met gezondheidsvoordelen.

 2. Er zijn honderden soorten olijven en deze vruchten en hun olie vormen een integraal onderdeel van het mediterrane dieet, dat mensen kan helpen ziektes te voorkomen en langer te leven.

 3. In dit artikel leert u over de mogelijke gezondheidsvoordelen van olijven, hun voedingswaarde en het gebruik ervan.

Zijn olijven goed voor u?

 1. Olijven en olijfolie hebben een lange geschiedenis van gerapporteerde gezondheidsvoordelen, en er is een groeiend aantal wetenschappelijke gegevens om deze claims te ondersteunen.

 2. Olijfolie, die fabrikanten maken door olijven te persen en vervolgens de olie van de pulp te scheiden, speelt een belangrijke rol in het mediterrane dieet.

 3. Olijven bevatten weinig cholesterol en een goede bron van voedingsvezels, die het lichaam nodig heeft voor een goede darmgezondheid. Ze zijn ook rijk aan ijzer en koper.

 4. Onderzoek toont aan dat het volgen van het dieet mensen kan helpen langer te leven. Een studie van bijna 26.000 vrouwen wees uit dat het mediterrane dieet het risico op hart- en vaatziekten tot 28% kon verminderen in vergelijking met een controledieet.

 5. Het mediterrane dieet omvat een dagelijkse inname van volle granen, fruit, groenten, peulvruchten en noten. Mensen die het dieet volgen, eten met mate vis en mager vlees, maar beperken rood en verwerkt vlees tot 2-3 porties per maand.

 6. Het dieet legt ook de nadruk op het omwisselen van ongezonde vetten, zoals de transvetten en verzadigde vetten die aanwezig zijn in boter en margarine, met gezonde vetten, zoals de meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten in olijven en olijfolie.

 7. Olijven zijn een goede bron van oleaat, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Een onderzoek uit 2016 wees uit dat het eten van meer enkelvoudig onverzadigd vet het risico op vroegtijdige sterfte door ziekte verminderde in vergelijking met het eten van meer koolhydraten.

 8. De American Heart Foundation stelt ook dat enkelvoudig onverzadigde vetten een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid van het hart wanneer iemand ze met mate consumeert.

 9. Olijfolie van eerste persing bevat ook veel antioxidanten, polyfenolen genaamd, die ziekten met betrekking tot het hart en de bloedvaten kunnen helpen voorkomen.

 10. Sommige mensen geloven dat deze antioxidanten de progressie van neurodegeneratieve ziekten en zelfs kanker kunnen vertragen. Er zijn echter meer studies nodig om deze beweringen te bevestigen.

 11. Het is vermeldenswaard dat voedselproducenten olijven meestal in pekel bewaren, die een hoog zoutgehalte heeft. Na verloop van tijd kan een te hoog zoutgehalte in het lichaam leiden tot hoge bloeddruk, hartaanvallen en beroertes, dus mensen moeten olijven met mate eten.

Voedingswaarde van verschillende soorten olijven

 1. De voedingswaarde van 100 gram (g) rijpe zwarte olijven in blik is als volgt:

 2. De voedingswaarde van 100 g groene olijven in blik of in fles is als volgt:

 3. Een eetlepel standaard olijfolie bevat onder andere de volgende voedingsstoffen:

Hoe te gebruiken

 1. Mensen kunnen olijven en extra vergine olijfolie toevoegen aan allerlei soorten voedsel, waaronder salade, rauwe of geroosterde groenten en volkoren pasta.

 2. Varianten van extra vergine olijfolie met milde smaak kunnen boter of andere oliën bij het bakken vervangen. Mensen kunnen ook koken met olijfolie.

 3. Terwijl olijven en olijfolie veel nuttige voedingsstoffen bevatten, moeten mensen ze met mate consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Olijfolie bevat veel vet en het conserveringsproces betekent dat olijven vaak veel zout bevatten.

Samenvatting

 1. Generaties mensen hebben genoten van olijven en olijfolie vanwege hun gezondheidsbevorderende eigenschappen.

 2. Olijven bevatten weinig cholesterol en een goede bron van voedingsvezels, die het lichaam nodig heeft voor een goede darmgezondheid. Ze bevatten ook veel mineralen die het lichaam nodig heeft om te functioneren, zoals ijzer en koper.

 3. Het is echter het beste om olijven met mate te consumeren, omdat producenten ze meestal bewaren in pekel met veel zout.

 4. Olijfolie is een integraal onderdeel van het mediterrane dieet, dat mensen kan helpen een gezond gewicht te behouden, hartziekten te voorkomen en langer te leven. Het dieet bevat voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten, dit zijn gezonde vetten die de gezondheid van het hart ten goede kunnen komen.

 5. Olijven zijn te koop in supermarkten, op voedselmarkten en online.

 6. Artikel voor het laatst beoordeeld op wo 29 mei 2019.Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407