Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Ontbijt eten en afvallen

Ontbijt is optioneel

 1. In het verleden suggereerden sommige onderzoeken dat het eten van het ontbijt gewichtsverlies zou kunnen bevorderen, terwijl het overslaan van een ochtendmaaltijd tot gewichtstoename zou kunnen leiden.

 2. Maar volgens een nieuw onderzoek van januari gepubliceerd in de BMJ, is er geen sterk bewijs om het idee te ondersteunen dat het eten van ontbijt helpt bij het afvallen.

 3. De auteurs van de review hebben gekeken naar gegevens van 13 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die de afgelopen drie decennia zijn uitgevoerd, meestal in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

 4. Ze ontdekten dat mensen die ontbijt aten de neiging hadden meer calorieën per dag te consumeren dan mensen die het oversloegen. Ontbijters aten gemiddeld 260 calorieën per dag, wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat ze bij andere maaltijden aanzienlijk lichter aten, hoewel ze 's ochtends extra calorieën consumeerden.

 5. De auteurs ontdekten ook dat mensen die ontbijten de neiging hadden iets meer te wegen dan mensen die het oversloegen. Gemiddeld waren ontbijteters 0,44 kilogram zwaarder.

 6. Maar betekent dit dat het ontbijt "ongezond" is? Niet precies.

 7. "Hoewel regelmatig ontbijten andere belangrijke effecten zou kunnen hebben, zoals verbeterde concentratie en oplettendheid in de kindertijd, is voorzichtigheid geboden bij het aanbevelen van het ontbijt voor gewichtsverlies bij volwassenen," schreven de auteurs.

De kwaliteit van het bewijs is laag

 1. Volgens de auteurs van de nieuwe review is meer onderzoek nodig om de rol van het ontbijt in gewichtsbeheersing te onderzoeken.

 2. De auteurs waarschuwden dat bestaande gegevens over dit onderwerp van beperkte kwaliteit zijn.

 3. De meeste door hen beoordeelde klinische onderzoeken omvatten bijvoorbeeld een klein aantal deelnemers. Slechts twee van de proeven omvatten meer dan 50 mensen.

 4. De gemiddelde duur van de proeven was ook kort. Ze werden uitgevoerd gedurende een periode van 2 tot 16 weken, zonder enig bewijs voor de langetermijneffecten van ontbijtgewoonten.

 5. De resultaten varieerden ook van proef tot proef. Acht onderzoeken vonden bijvoorbeeld dat ontbijteters de neiging hadden meer calorieën per dag te consumeren dan ontbijtschippers, maar twee proeven vonden het tegenovergestelde.

 6. "Onderzoek suggereert dat de voordelen van ontbijt zwaarder wegen dan het gewicht," ging ze verder. "Uiteindelijk zijn de voedingsbehoeften zeer individueel. Het is belangrijk dat u een geregistreerde diëtist zoekt voor gepersonaliseerde voedingsaanbevelingen."

Sommige ontbijten zijn gezonder dan andere

 1. Na het lezen van de nieuwe review, hebben sommige experts hun bezorgdheid geuit over de inhoud van de ontbijten die mensen kregen in klinische onderzoeken.

 2. Deelnemers aan verschillende proeven kregen bijvoorbeeld bewerkte granen, zoals Kellogg's Rice Krispies of Frosted Flakes. In één onderzoek kregen ze witbrood met aardbeienjam. Deze voedingsmiddelen bevatten veel geraffineerde koolhydraten en weinig vezels en eiwitten.

 3. "Ik kon zien waar dit gewichtstoename zou toevoegen, want als je een echt koolhydraatrijk ontbijt hebt, vooral zonder vezels of eiwitten, maakt dat mensen eerder weer hongerig," zei Weinandy.

 4. "Het laat je bloedsuiker snel stijgen en je lichaam scheidt veel insuline af om het weer naar beneden te trekken, en dan krijgen mensen weer sneller honger," legde ze uit.

 5. Sharon Zarabi, een geregistreerde diëtist en bariatrische programmadirecteur bij Lenox Hill Hospital, is het daarmee eens.

 6. "Het is niet het ontbijt, het is wat we als ontbijt eten," zei Zarabi.

 7. Ontbijten die rijk zijn aan vezels, eiwitten en gezonde vetten kunnen mensen helpen zich langer vol te voelen, vergeleken met maaltijden met veel geraffineerde koolhydraten, zegt ze.

 8. Daarom is het niet genoeg om calorieën te tellen, voegt ze eraan toe.

 9. In plaats daarvan moedigt Zarabi mensen aan om aandacht te schenken aan de macronutriënten in hun maaltijden en voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen.

Ontbijt kan mensen helpen aan hun voedingsbehoeften te voldoen

 1. Ontbijten is geen zekere manier om gewicht te verliezen, maar het kan andere voordelen hebben.

 2. Weinandy zegt dat het mensen de kans geeft om enkele essentiële vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben voor een optimale gezondheid.

 3. "Het ontbijt overslaan wordt bijna gezien als een gemiste kans om een ​​aantal van die voedingsstoffen binnen te krijgen waar de meeste Amerikanen niet genoeg van krijgen, zoals kalium, calcium en vezels," zei ze.

 4. Als mensen later op de dag voedselrijke voedingsmiddelen eten, is het overslaan van het ontbijt misschien geen probleem. Maar in haar ervaring, veel ontbijt schippers in plaats daarvan voor ongezonde snacks.

 5. Dat is een van de redenen waarom Weinandy veel klanten aanmoedigt om hun dag met ontbijt te beginnen. Ze vindt het echter belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften en voorkeuren van mensen.

 6. "Over het algemeen raad ik het ontbijt aan", zei ze, "maar er zijn mensen met wie het al dan niet een verschil kan maken. Ik denk niet dat we genoeg informatie hebben , op een of andere manier."

Geen one-size-fits-all aanpak

 1. Uiteindelijk is er geen eenduidige aanpak voor gezond eten of gewichtsbeheersing.

 2. "Ik denk dat iedereen verschillend op verschillende diëten reageert. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet altijd voor de andere," zei Zarabi.

 3. "Ik denk dat het belangrijk is om met de persoon te praten, na te gaan wat er in het verleden voor hen heeft gewerkt en om dingen duurzaam te maken," voegde ze eraan toe.

 4. Voor mensen die ontbijten, is de gezondste aanpak om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig geraffineerde suikers en ongezonde vetten.

 5. "Ik zou aanraden dat u een uitgebalanceerd ontbijt kiest dat uw lichaam voedt. Probeer een bron van eiwitten, gezonde vetten, volle granen en een groente of fruit op te nemen," zei Al Bochi.

 6. "Dit kan bijvoorbeeld een avocado en ei zijn in een volkoren tortilla wrap, Griekse yoghurt met bessen en noten, haver met fruit en notenboter, of een eiwitreep. Beperk ontbijt voedingsmiddelen die verwerkt zijn en veel geraffineerde suikers bevatten, "ging ze verder.

 7. Het eten van voedzaam voedsel gedurende de rest van de dag is ook belangrijk voor het ondersteunen van niet alleen gewichtsbeheersing, maar ook een goede algehele gezondheid.

De onderste regel

 1. Een nieuwe studie wijst uit dat er nog steeds onvoldoende duidelijk bewijs is dat het ontbijt helpt bij het afvallen.

 2. Maar experts zeggen dat het eten van een maaltijd in de ochtend op andere manieren gunstig kan zijn voor uw gezondheid. Ze wijzen erop dat vasthouden aan een uitgebalanceerd ontbijt waarschijnlijk een goede keuze is, zelfs als het niet leidt tot een slankere taille.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407