Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Ontbijt: waarom u veel zou moeten eten

The Takeaway

 1. Al jaren predikt iedereen, van artsen tot diëtisten, de voordelen van een stevig ontbijt.

 2. Nu voegt een studie uit Spanje een extra boost toe aan dat advies.

 3. De bevindingen van het onderzoek naar progressie en vroege detectie van atherosclerose (PESA) werden deze maand gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology (JACC).

 4. Het onderzoek werd geleid door het Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC) in samenwerking met Banco Santander

Hoe het onderzoek is uitgevoerd

 1. Meer dan 4.000 kantoormedewerkers van middelbare leeftijd van beide geslachten waren bij het onderzoek betrokken.

 2. De onderzoekers volgden de deelnemers gedurende een periode van zes jaar om de prevalentie en progressie van latente subklinische atherosclerotische laesies op te merken.

 3. De term "subklinische atherosclerose" wordt gebruikt om atherosclerotische plaques te beschrijven, de vetafzettingen in de wanden van slagaders die voor het eerst op jonge leeftijd verschijnen.

 4. In vroege fasen produceren ze geen symptomen.

 5. De onderzoekers concludeerden dat mensen die bij het ontbijt op eiwit sliepen gemiddeld tweemaal het aantal atherosclerotische laesies ontwikkelden dan degenen die een energierijk ontbijt aten.

 6. Deze onderzoekers zochten naar associaties met moleculaire markers en omgevingsfactoren, waaronder voedingsgewoonten, lichamelijke activiteit, bioritmen, psychosociale kenmerken en blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen.

 7. Drie verschillende ontbijtpatronen en de aanwezigheid van atherosclerotische plaques bij asymptomatische personen werden waargenomen.

 8. Twintig procent van de deelnemers aan de studie at regelmatig een ontbijt met veel energie, dat meer dan 20 procent van de aanbevolen calorie-inname opleverde.

 9. Het grootste deel, 70 procent, at een ontbijt met weinig energie (tussen 5 procent en 20 procent van de dagelijkse calorie-inname) en 3 procent sloeg het ontbijt over of at minder dan 5 procent van hun dagelijkse calorie inname. Individuen in deze laatste categorie besteedden minder dan vijf minuten aan het ontbijt en consumeerden alleen koffie of vruchtensap, als ze iets aten.

 10. Onderzoekers zeiden dat de resultaten suggereren dat het overslaan van het ontbijt ook een indicator is van meer in het algemeen ongezonde leefgewoonten, geassocieerd met een hogere prevalentie van gegeneraliseerde atherosclerose.

 11. Het CNIC-onderzoeksteam ontdekte ook dat deze groep over het algemeen meer ongezonde eetgewoonten had en een hogere prevalentie van cardiovasculaire risicofactoren.

Eet als een paard in de ochtend

 1. De bevindingen verbaasden Dr. Ragavendra Baliga, een cardioloog die hoogleraar interne geneeskunde is aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University, niet.

 2. "De trends van het overslaan van het ontbijt met naar schatting 20 tot 30 procent van de volwassenen weerspiegelen de toename van obesitas en de bijbehorende cardio-metabole stoornissen waaronder verharding van slagaders die in deze studie zijn opgemerkt," legde Baliga uit .

 3. Baliga volgt zijn eigen advies.

 4. "Naast een zwaar ontbijt, moedig ik aan dat mijn patiënten 's nachts koolhydraten vermijden, omdat koolhydraten een' brandstofvoedsel 'zijn en' s nachts slapen we dus minder koolhydraten. Ik moedig ze aan om 's nachts meer eiwitten en groenten te hebben. "

 5. Eén resultaat: "Ik heb zelf de afgelopen 18 maanden 10 pond afgevallen door de inname van koolhydraten 's avonds te verminderen," zei Baliga.

Wat is het beste om te eten?

 1. De vraag rijst dan: wat eten?

 2. Mara Weber, MS, RD, LD, klinisch diëtist bij het Richard M. Ross Heart Hospital van de Ohio State University, staat vol ideeën over dat onderwerp.

 3. "Een kopje koffie en een donut kunnen je voldoende calorieën geven, maar ze zullen je niet de juiste brandstof geven die je nodig hebt om je tot de lunch te ondersteunen," zei ze.

 4. Haar suggesties passen precies in de resultaten van de Spaanse studie.

 5. "Probeer ongeveer 25 procent van je dagelijkse calorie-inname te eten bij het ontbijt, zodat je niet tegen de middag uitgehongerd bent," zei Weber. "Het belangrijkste om te onthouden is dat voedingsmiddelen een goede mix moeten zijn van veel eiwitten, vezels en sommige koolhydraten."

Haast?

 1. "Vooraf plannen is cruciaal," zei Weber. "Als je het niet bij de hand hebt, zul je waarschijnlijk iets pakken dat het gewoon niet snijdt of het helemaal overslaan. Maak van tevoren alles wat je kunt en pak het in zoals je zou doen tijdens je lunch."

 2. Dit zijn enkele goede opties:

 3. Wat is er beter?

 4. Je kunt genieten van een heerlijke smoothie terwijl je die vervelende atherosclerotische laesies op afstand houdt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407