Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Ontsproten graanbrood versus Volkoren

Meel van bruine rijst

 1. Gekiemd graanbrood en volkorenbrood zijn beide volkorenproducten, gemaakt van volkorenpitten. In tegenstelling tot witte broden en andere geraffineerde graanproducten die tijdens het maalproces de buitenste zemelen en binnenkiemdelen van de tarwekorrel verliezen. Volkorenbroden zijn goede bronnen van vezels en andere voedingsstoffen, maar er zijn kleine verschillen tussen gekiemde granen en volkorenbroden vanwege de verschillende manieren waarop ze worden verwerkt.

Voordelen van volle granen

 1. Zowel gekiemd graanbrood als volkorenbrood hebben mogelijk belangrijke gezondheidsvoordelen. Volle granen zijn belangrijke bronnen van eiwitten, B-vitamines, ijzer, magnesium en selenium. In tegenstelling tot geraffineerd graanvoer, zijn volkorenbrood rijk aan voedingsvezels. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw kan het eten van vezelrijk voedsel het risico op hart- en vaatziekten verminderen. De vezels in volkoren voedingsmiddelen zijn ook nuttig voor gewichtsbeheersing, omdat het je helpt om je verzadigd te voelen met relatief weinig calorieën.

Voordelen van gekiemde granen

 1. Gekiemd graanbrood heeft een paar voordelen ten opzichte van volkorenbrood. Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenpitten gemalen tot bloem, terwijl gekiemd graanbrood wordt gemaakt van pitten die mogen ontkiemen voordat ze in brood worden gebakken. Veel gekiemde graanbroden ook een verscheidenheid aan granen en peulvruchten, zoals gerst, haver, gierst en zelfs linzen. Deze diversiteit biedt een groter scala aan aminozuren dan in volkoren brood. Volgens de Whole Grains Council zijn gekiemde granen ook gemakkelijker te verteren in vergelijking met andere volle granen, terwijl het kiemproces de biologische beschikbaarheid van sommige vitamines en mineralen verhoogt.

Een kwestie van smaak

 1. Hoewel gekiemd graanbrood misschien een aantal voedingsvoordelen heeft ten opzichte van andere volkorenbrood, zijn deze verschillen niet significant, volgens woordvoerster Ruth Frechman van de American Dietetic Association. Ze stelt dat, hoewel de verschillen in voedingswaarde tussen volle granen en geraffineerde granen enorm zijn, de verschillen tussen gekiemde granen en andere volkorenbroden niet consequent zijn - beide soorten brood bieden relatief vergelijkbare hoeveelheden vezels, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Het belangrijkste onderscheid tussen is een kwestie van smaak: als je geniet van een aardse smaak en een ruwe, nootachtige textuur, zul je waarschijnlijk een gekiemd graanbrood lekker vinden, maar als je een fijner getextureerd brood verkiest, is volkorenbrood nog steeds een fijne bron van voedzame volle granen.

Tips voor broodselectie

 1. Als het gaat om het selecteren van een gezond brood in de supermarkt, is het belangrijk om een ​​product te kiezen dat is gemaakt van volle granen, of u nu een gekiemde korrel of volkorenbrood kiest. Kies een brood met "volkorengranen" uit de eerste items in de ingrediëntenlijst en bevat ook minimaal 3 gram voedingsvezels per portie. Als u de smaak en textuur van witbrood verkiest boven tarwebrood, houd er dan rekening mee dat wit volkorenbrood dezelfde voedingsvoordelen biedt als andere volkorenbrood. Gekiemd graanbrood is vaak vrij van conserveermiddelen en moet daarom in de koelkast of vriezer worden bewaard.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407