Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Pancreatitis Dieet: voedingsmiddelen om te eten en te vermijden

Pancreatitis?

 1. Je alvleesklier helpt je de manier te regelen waarop je lichaam suiker verwerkt. Het heeft ook een belangrijke functie bij het vrijmaken van enzymen en helpt je voedsel te verteren.

 2. Wanneer uw alvleesklier gezwollen of ontstoken raakt, kan deze zijn functie niet uitvoeren. Deze aandoening wordt pancreatitis genoemd.

 3. Omdat de alvleesklier zo nauw verbonden is met uw spijsverteringsproces, wordt deze beïnvloed door wat u kiest om te eten. In gevallen van acute pancreatitis wordt ontsteking van de alvleesklier vaak veroorzaakt door galstenen.

 4. Maar in gevallen van chronische pancreatitis, waarbij opflakkeringen na verloop van tijd terugkeren, heeft uw dieet mogelijk veel te maken met het probleem. Onderzoekers komen meer te weten over voedsel dat je kunt eten om je alvleesklier te beschermen en zelfs te helpen genezen.

Om te eten als u pancreatitis heeft

 1. Om uw alvleesklier gezond te krijgen, moet u zich concentreren op voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, weinig dierlijke vetten bevatten en antioxidanten bevatten. Probeer mager vlees, bonen en linzen, heldere soepen en zuivelalternatieven (zoals vlasmelk en amandelmelk). Je alvleesklier hoeft niet zo hard te werken om deze te verwerken.

 2. Onderzoek suggereert dat sommige mensen met pancreatitis tot 30 tot 40% van de calorieën uit vet kunnen verdragen wanneer het afkomstig is van plantaardige voedingsbronnen of triglyceriden met middellange ketens (MCT's). Anderen doen het beter met een veel lagere vetinname, zoals 50 gram of minder per dag.

 3. Spinazie, bosbessen, kersen en volle granen kunnen uw spijsvertering beschermen en de vrije radicalen bestrijden die uw organen beschadigen.

 4. Als je zin hebt in iets zoets, reik dan naar fruit in plaats van toegevoegde suikers, omdat mensen met pancreatitis een hoog risico op diabetes hebben.

 5. Beschouw cherrytomaten, komkommers en hummus en fruit als je favoriete snacks. Je alvleesklier zal je bedanken.

Niet eten als u pancreatitis heeft

 1. Te beperken voedingsmiddelen omvatten:

 2. Vermijd transvetzuren in uw dieet als u pancreatitis probeert te bestrijden.

 3. Gefrituurd of zwaar bewerkt voedsel, zoals patat en fastfood-hamburgers, zijn enkele van de ergste overtreders. Orgaanvlees, volle zuivelproducten, chips en mayonaise staan ​​ook bovenaan de lijst van te beperken voedingsmiddelen.

 4. Gekookt of gefrituurd voedsel kan een opflakkering van pancreatitis veroorzaken. Je zult ook willen bezuinigen op de geraffineerde bloem in cakes, gebak en koekjes. Deze voedingsmiddelen kunnen het spijsverteringsstelsel belasten door ervoor te zorgen dat uw insulineniveaus stijgen.

Hersteldieet

 1. Vermijd het drinken van alcohol als u herstelt van acute of chronische pancreatitis. Als je rookt, moet je ook stoppen. Focus op het eten van een vetarm dieet dat uw alvleesklier niet belast of in brand zet.

 2. Je moet ook gehydrateerd blijven. Houd altijd een elektrolytendrank of een fles water bij u.

 3. Als u in het ziekenhuis bent opgenomen vanwege een pancreatitis-aanval, zal uw arts u waarschijnlijk doorverwijzen naar een diëtist om u te helpen leren hoe u uw eetgewoonten permanent kunt veranderen.

 4. Mensen met chronische pancreatitis ervaren vaak ondervoeding vanwege hun verminderde pancreasfunctie. Vitamine A, D, E en K ontbreken meestal als gevolg van pancreatitis.

 5. Raadpleeg altijd uw arts of diëtist voordat u uw eetgewoonten wijzigt wanneer u pancreatitis heeft. Hier zijn enkele tips die ze kunnen voorstellen:

Van pancreatitis

 1. De meest voorkomende oorzaak van chronische pancreatitis is teveel alcohol drinken, volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services.

 2. Pancreatitis kan ook genetisch zijn, of het symptoom van een auto-immuunreactie. In veel gevallen van acute pancreatitis wordt de aandoening veroorzaakt door een geblokkeerde galwegen of galstenen.

Behandelingen voor pancreatitis

 1. Als uw pancreas is beschadigd door pancreatitis, zal een verandering in uw dieet u helpen zich beter te voelen. Maar het is misschien niet voldoende om de functie van de alvleesklier volledig te herstellen.

 2. Uw arts kan u aanvullende of synthetische pancreasenzymen voorschrijven die u bij elke maaltijd kunt nemen.

 3. Als u nog steeds last heeft van chronische pancreatitis, overweeg dan alternatieve therapie zoals yoga of acupunctuur als aanvulling op de door uw arts voorgeschreven pancreatitisbehandeling.

 4. Een endoscopische echografie of een operatie kan worden aanbevolen als de volgende cursus als uw pijn aanhoudt.

 5. Als uw pancreas is beschadigd door pancreatitis, zal een verandering in uw dieet u helpen zich beter te voelen. Maar het is misschien niet voldoende om de functie van de alvleesklier volledig te herstellen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407