Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Pas op voor het natrium in zeewiersalade

Overwegingen over voedselveiligheid

 1. Zeewiersalade is een smakelijk gerecht met veel belangrijke voedingsstoffen. Meestal gemaakt met een soort zeewier genaamd wakame, bevat het meerdere vitamines en mineralen, evenals gezonde vetzuren. Het enige negatieve is het hoge natriumgehalte, dat typisch is voor mariene planten.

Voedselveiligheidsoverwegingen

 1. Zeewiersalade wordt meestal gemaakt met wakame, sojasaus, azijn, sesamolie en sesamzaadjes. Wakame zit vol met nuttige vitamines, mineralen en gezonde vetzuren.

Nutriënten in zeewier

 1. Er zijn nogal wat soorten zeewier die in zeewiersalade kunnen worden gebruikt. Waaronder:

 2. Deze soorten zeewier verschillen allemaal in smaak en voedingsstoffen. Volgens de USDA National Nutrient Database staat zeewier bekend om de vitamines A, C, K en verschillende B-complex vitamines. Het biedt ook calcium, ijzer, mangaan, magnesium, fosfor, kalium, selenium, natrium en zink. Zeewier is bijzonder rijk aan vezels, eiwitten en omega-3-vetzuren, EPA genaamd. Al deze voedingsstoffen zijn heilzaam en maken zeewier zeer voedzaam.

Wat zit er in zeewiersalade?

 1. Zeewiersalade wordt vaak goma wakame of sesam wakame salade genoemd. Het wordt traditioneel gemaakt met wakame zeewier, maar je kunt andere soorten zeewier, groenten, avocado of zelfs koude noedels gebruiken als je wilt. Om een ​​eenvoudige zeewiersalade te maken, heb je wakame zeewier, rijstwijnazijn, sojasaus, sesamolie en sesamzaadjes nodig. Omdat wakame-zeewier zoveel natrium bevat en je sojasaus toevoegt, heb je alleen een scheutje zout nodig, of laat je het allemaal beter weg. Misschien wil je ook een beetje suiker, of anders mirin.

 2. Wakame zeewier wordt meestal in gedroogde vorm verkocht. Als het is gedroogd, moet het worden gerehydrateerd voordat het een onderdeel van een salade kan zijn. Dit is eenvoudig - neem gewoon het gedroogde zeewier en laat het vijf tot 10 minuten in water liggen terwijl het zacht wordt. Om zeewiersalade te maken, meng je de azijn, sojasaus en olie om een ​​vinaigrette te maken. Voeg naar smaak zout en suiker of mirin toe en meng het gerehydrateerde zeewier in de voltooide vinaigrette. Strooi gewoon wat sesamzaadjes en je hebt een eenvoudige zeewiersalade.

 3. Als u geïnteresseerd bent in een complexer recept, probeer dan andere soorten zeewier, zoals dulse of arame, in uw salade op te nemen. Zeegroenten zoals zeekraal, ogo-nori of zeedruiven (ook bekend als umibudo) worden ook vaak in salades verwerkt. Je kunt ook wat avocado, wortel, komkommer, ui of radijs toevoegen om het aantal vitamines en mineralen dat je eet te vergroten.

Is zeewiersalade gezond?

 1. Met zoveel verschillende vitamines en mineralen is zeewier zeker een gezond voedingsmiddel. Alleen, 100 gram wakame zeewier, wat gelijk is aan 1 1/4 kopje, kan je 12 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium en ijzer, 25 procent magnesium, 32 procent koper en 61 procent mangaan geven. Wakame kan je ook 12 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A, 18 procent vitamine B-2, 14 procent vitamine B-5 en 49 procent vitamine B-9 geven. Dit betekent dat zeewiersalade die voornamelijk is gemaakt van rauwe wakame, over het algemeen gezond is. Natuurlijk hangt het uiteindelijke voedingsgehalte van zeewiersalade af van wat je eraan toevoegt. Een zeewiersalade met extra vermicellinoedels, sojasaus en suiker is misschien niet zo goed voor u als een salade met avocado, komkommer en een natriumarme sojasaus.

 2. Het belangrijkste waar u op moet letten bij zeewiersalade is het hoge natriumgehalte. Er zit 872 milligram natrium in 100 gram wakame, dat is 36 procent van de hoeveelheid natrium die je elke dag zou moeten consumeren. Die hoeveelheid van 36 procent zit gewoon in wakame, zonder rekening te houden met sojasaus of zout. Sommige andere soorten zeewier hebben zelfs meer natrium. Als je je zorgen maakt over hoeveel natrium je eet bij het maken van zeewiersalade, overweeg dan om de sojasaus van de salade te vervangen door een zoutarme versie en het toegevoegde zout over te slaan.

Andere recepten voor zeewier

 1. Zeewiersalade is niet het enige dat u kunt maken met zeewier. Zeewier wordt gebruikt in een breed scala aan Aziatische gerechten. Je hebt waarschijnlijk een gedroogd zeewier gezien dat bekend staat als Nori in sushi, en wakame zeewier kan ook worden gevonden in misosoep. Kombu wordt gebruikt om smaakvolle bouillons bekend te maken om hun umami-smaak. Je kunt zeewier gebruiken voor een breed scala aan voedingsmiddelen, van wokgerechten tot smoothies. Vergeet echter niet om uw porties in de gaten te houden, gezien het natriumgehalte.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407