Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Phytosterols - ‘Heart-Healthy’ voedingsstoffen die u kunnen schaden

Zijn er manieren om het risico op prostaatkanker te verminderen?

 1. Van veel voedingsstoffen wordt beweerd dat ze goed voor je hart zijn.

 2. Tot de bekendste behoren fytosterolen, vaak toegevoegd aan margarines en zuivelproducten.

 3. Hun cholesterolverlagende effecten worden over het algemeen goed geaccepteerd.

 4. Uit wetenschappelijk onderzoek komen echter enkele ernstige problemen naar voren.

 5. Dit artikel legt uit wat fytosterolen zijn en hoe ze uw gezondheid kunnen schaden.

Wat zijn Phytosterols?

 1. Phytosterolen of plantensterolen zijn een familie van moleculen die verband houden met cholesterol.

 2. Ze worden gevonden in de celmembranen van planten, waar ze een belangrijke rol spelen - net als cholesterol bij mensen.

 3. De meest voorkomende fytosterolen in uw dieet zijn campesterol, sitosterol en stigmasterol. Plantenstanolen - een andere stof die in uw dieet voorkomt - zijn vergelijkbaar.

 4. Hoewel mensen zijn geëvolueerd om te werken met zowel cholesterol als fytosterol in hun systemen, geeft uw lichaam de voorkeur aan cholesterol (1).

 5. In feite hebt u twee enzymen genaamd sterolines die regelen welke sterolen uw lichaam vanuit de darm kunnen binnendringen.

 6. Slechts kleine hoeveelheden fytosterolen passeren - vergeleken met ongeveer 55% cholesterol (2).

Inhoud plantaardige olie en Margarine

 1. Veel gezond plantaardig voedsel - inclusief noten, zaden, fruit, groenten en peulvruchten - bevat aanzienlijke hoeveelheden fytosterolen.

 2. Er is gesuggereerd dat paleolithische jager-verzamelaars, die een plantenrijk dieet aten, grote hoeveelheden fytosterolen consumeerden (3).

 3. In vergelijking met moderne diëten is dit echter niet helemaal waar.

 4. Plantaardige oliën bevatten zeer veel fytosterolen. Omdat deze oliën aan veel bewerkte voedingsmiddelen worden toegevoegd, is de totale voedingsinname van fytosterolen waarschijnlijk groter dan ooit tevoren (4).

 5. Granen bevatten ook bescheiden hoeveelheden fytosterolen en kunnen een belangrijke bron zijn voor mensen die veel granen eten (5).

 6. Bovendien worden fytosterolen toegevoegd aan margarines, die vervolgens worden aangeduid als "cholesterolverlagend" en waarvan wordt beweerd dat ze hartaandoeningen helpen voorkomen.

 7. Deze bewering is echter twijfelachtig.

Heeft mogelijk weinig invloed op de gezondheid van het hart

 1. Het is een goed gedocumenteerd feit dat fytosterolen het cholesterolgehalte kunnen verlagen.

 2. 2-3 gram 2-3 dagen fytosterolen per dag eten gedurende 3-4 weken kan het "slechte" LDL-cholesterol met ongeveer 10% verminderen (6, 7).

 3. Dit is vooral effectief voor mensen met een hoog cholesterolgehalte - of ze nu al dan niet cholesterolverlagende statines gebruiken (6, 8).

 4. Phytosterol wordt verondersteld te werken door te concurreren voor dezelfde enzymen als cholesterol in uw darm, waardoor effectief wordt voorkomen dat cholesterol wordt opgenomen (1).

 5. Hoewel hoge cholesterolwaarden geassocieerd zijn met een verhoogd risico op hartaandoeningen, zijn ze waarschijnlijk niet de oorzaak van hartaandoeningen.

 6. Om deze reden is het onduidelijk of het verlagen van uw cholesterolgehalte enig effect heeft op het risico op hartziekten.

Kan het risico op hartaanvallen vergroten

 1. Veel mensen nemen aan dat fytosterolen hartaanvallen kunnen voorkomen omdat ze het cholesterol verlagen.

 2. Er zijn echter geen onderzoeken die aantonen dat fytosterolen uw risico op hartaandoeningen, beroertes of overlijden kunnen verlagen.

 3. Paradoxaal genoeg kunnen fytosterolen uw risico verhogen. Talrijke studies bij mensen koppelen hoge fytosterolinname aan een verhoogd risico op hartaandoeningen (9, 10, 11).

 4. Bovendien, bij mensen met hartaandoeningen in een groot Scandinavisch onderzoek, hadden degenen met de meeste fytosterolen waarschijnlijk een nieuwe hartaanval (12).

 5. In een ander onderzoek bij mannen met hartaandoeningen, hadden degenen met het hoogste risico op een hartaanval drie keer een groter risico als ze hoge concentraties fytosterolen in het bloed hadden (13).

 6. Bovendien tonen onderzoeken bij ratten en muizen aan dat fytosterolen de vorming van plaque in de slagaders verhogen, beroertes veroorzaken en de levensduur verkorten (14, 15).

 7. Hoewel veel gezondheidsinstanties zoals de American Heart Association nog steeds phytosterols aanbevelen om de gezondheid van het hart te verbeteren, zijn anderen het niet eens.

 8. Bijvoorbeeld, de Duitse geneesmiddelencommissie, het Franse Food Standards Agency (ANSES) en het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE) ontmoedigen allemaal het gebruik van fytosterolen voor de preventie van hartziekten (1, 16).

 9. Houd er rekening mee dat een zeldzame genetische aandoening, fytosterolemie of sitosterolemie genoemd, ervoor zorgt dat sommige mensen grote hoeveelheden fytosterolen in hun bloedbaan opnemen. Dit verhoogt het risico op hartziekten (17).

Kan beschermen tegen kanker

 1. Er zijn aanwijzingen dat fytosterolen uw risico op kanker kunnen verlagen.

 2. Studies bij mensen tonen aan dat mensen die de meeste fytosterolen consumeren, een lager risico lopen op maag-, long-, borst- en eierstokkanker (18, 19, 20, 21).

 3. Studies bij dieren wijzen er ook op dat fytosterolen anti-kanker eigenschappen kunnen hebben, wat de groei en verspreiding van tumoren kan vertragen (22, 23, 24, 25).

 4. De enige menselijke studies die dit ondersteunen, zijn echter observationeel van aard. Dit type onderzoek levert geen wetenschappelijk bewijs op.

 5. Er is dus meer onderzoek nodig.

De onderste regel

 1. Al duizenden jaren maken fytosterolen deel uit van het menselijke dieet als onderdeel van groenten, fruit, peulvruchten en ander plantaardig voedsel.

 2. Het moderne dieet bevat nu echter onnatuurlijk hoge hoeveelheden - grotendeels vanwege de consumptie van geraffineerde plantaardige oliën en verrijkte voedingsmiddelen.

 3. Hoewel wordt beweerd dat een hoge inname van fytosterolen hart-gezond is, suggereert bewijs dat ze eerder hartziekten veroorzaken dan voorkomen.

 4. Hoewel het prima is om fytosterolen uit volledig plantaardig voedsel te eten, is het het beste om met fytosterol verrijkte voedingsmiddelen en supplementen te vermijden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407