Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS): het dieet wel en niet

PCOS begrijpen

 1. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) wordt meestal bepaald door onregelmatige menstruatie of helemaal geen menstruatie.

 2. Vrouwen met PCOS hebben meestal meerdere cysten in hun eierstokken, veroorzaakt door een overproductie van hormonen die androgenen worden genoemd.

 3. Ongeveer 50 procent van de vrouwen met de aandoening heeft overgewicht of obesitas. Veel voorkomende symptomen zijn:

 4. Vrouwen met PCOS, vooral als de symptomen niet worden beheerd, lopen mogelijk ook een groter risico voor:

 5. Veel vrouwen met PCOS vinden dat ze hun symptomen kunnen beheersen en hun risico op andere medische problemen kunnen verminderen door hun voedings- en levensstijlkeuzes te beheersen.

Heeft mijn dieet invloed op PCOS?

 1. Vrouwen met PCOS blijken vaak hogere insulinespiegels te hebben. Insuline is een hormoon dat in uw alvleesklier wordt geproduceerd. Het helpt de cellen in je lichaam suiker (glucose) om te zetten in energie.

 2. Als u niet genoeg insuline produceert, kan uw bloedsuikerspiegel stijgen. Dit kan ook gebeuren als u insulineresistent bent, wat betekent dat u de insuline die u produceert niet effectief kunt gebruiken.

 3. Als u insulineresistent bent, kan uw lichaam proberen hoge insulinespiegels weg te pompen in een poging uw bloedsuikerspiegel normaal te houden. Te hoge insulinespiegels kunnen ervoor zorgen dat uw eierstokken meer androgenen produceren, zoals testosteron.

 4. Insulineresistentie kan ook worden veroorzaakt door een body mass index boven het normale bereik. Insulineresistentie kan het moeilijker maken om af te vallen, en daarom ervaren vrouwen met PCOS dit probleem vaak.

 5. Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten, zoals zetmeelrijke en suikerrijke voedingsmiddelen, kan insulineresistentie en dus gewichtsverlies moeilijker te beheersen maken.

Voedingsmiddelen moet ik toevoegen aan mijn dieet?

 1. Vezelrijk voedsel kan insulineresistentie helpen bestrijden door de spijsvertering te vertragen en de invloed van suiker op het bloed te verminderen. Dit kan voordelig zijn voor vrouwen met PCOS.

 2. Geweldige opties voor vezelrijk voedsel zijn onder andere:

 3. Magere eiwitbronnen zoals tofu, kip en vis bevatten geen vezels, maar zijn zeer vullend en een gezonde voedingsoptie voor vrouwen met PCOS.

 4. Voedingsmiddelen die ontstekingen helpen verminderen, kunnen ook nuttig zijn. Ze bevatten:

Voedingsmiddelen moet ik beperken of vermijden?

 1. Geraffineerde koolhydraten veroorzaken ontstekingen, verergeren de insulineresistentie en moeten aanzienlijk worden vermeden of beperkt. Dit zijn onder meer bewerkte voedingsmiddelen, zoals:

 2. Pastanoedels met een lijst van griesmeel, durummeel of durumtarwemeel als hun eerste ingrediënt bevatten veel koolhydraten en weinig vezels. Deze moeten uit uw dieet worden verwijderd.

 3. Pasta's gemaakt van bonen- of linzenmeel in plaats van tarwemeel zijn een uitstekend alternatief.

 4. Suiker is een koolhydraat en moet waar mogelijk worden vermeden. Let bij het lezen van voedseletiketten op de verschillende namen van suiker. Waaronder:

 5. Suiker kan ook op de loer liggen in de dingen die je drinkt, zoals frisdrank en sap.

 6. Het is een goed idee om ontstekingsveroorzakende voedingsmiddelen, zoals friet, margarine en rood of verwerkt vlees, ook te verminderen of te verwijderen uit uw dieet.

Levensstijlveranderingen om rekening mee te houden

 1. PCOS reageert, net als veel andere aandoeningen, positief op proactieve levensstijlkeuzes.

 2. Dit omvat oefening en dagelijkse fysieke beweging. Beide kunnen helpen om de insulineresistentie te verminderen, vooral in combinatie met een beperkte inname van ongezonde koolhydraten.

 3. Veel experts zijn het erover eens dat minstens 150 minuten per week sporten ideaal is.

 4. Dagelijkse activiteit, lage suikerinname en een dieet met weinig ontstekingen kunnen ook leiden tot gewichtsverlies. Vrouwen kunnen een verbeterde ovulatie ervaren met gewichtsverlies, dus vrouwen die zwaarlijvig of te zwaar zijn en zwanger willen worden, kunnen door artsen goedgekeurde oefeningen bijzonder belangrijk vinden.

 5. De symptomen die gepaard gaan met PCOS kunnen stress veroorzaken. Stressverminderingstechnieken, die helpen de geest te kalmeren en je in contact te brengen met je lichaam, kunnen helpen. Deze omvatten yoga en meditatie.

 6. Spreken met een therapeut of andere medische professional kan ook nuttig zijn.

Onderste regel

 1. Als u PCOS of een van de symptomen ervan tegenkomt, kunt u zich soms gefrustreerd voelen. Proactieve maatregelen nemen met betrekking tot uw gezondheid kan uw humeur verbeteren en uw symptomen verminderen.

 2. Een van de beste manieren om dit te doen, is een lijst met goed eten / slecht eten maken en zich eraan houden.

 3. Zowat elk voedsel dat uw aandoening kan verergeren, heeft een gezondere, heilzame tegenhanger. Als u bijvoorbeeld gewend bent aan margarine en witte toast als ontbijt, probeer dan vezelrijk volkorenbrood en olijfolie of avocado te vervangen.

 4. Als uw symptomen aanhouden, raadpleeg dan uw arts. Ze kunnen met u samenwerken om de oorzaak te achterhalen en de volgende stappen aan te bevelen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407