Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Prei snijden

Prei snijden

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 30 mei 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is Prei?

 1. Een prei is een soort Allium-groente, nauw verwant aan knoflook, uien, bieslook en lente-uitjes. In tegenstelling tot veel andere groenten is het eetbare deel van deze groente een strak gewonden bladschede die lijkt op de stengel van de plant. De wortelbol en stengelbasis worden meestal niet gegeten, maar het gebied daarboven, dat zich uitstrekt tot de donkergroene bladeren aan de bovenkant van de plant, is rijk aan smaak en voedingsstoffen. Prei die teruggaat tot de Egyptenaren, is gekweekt vanwege hun intense smaak en winterhardheid, omdat ze in moeilijke omstandigheden kunnen groeien en zelfs in de grond kunnen blijven tot in de winter, waar ze in de lente weer zullen groeien.

 2. Omdat ze in het najaar vroeg rijp zijn, kunnen deze groenten op dat moment worden geoogst en bereid, of ze kunnen worden gesnoeid en nog groter worden; namelijk, de stengel en bladscheden blijven verbreed. Er is in feite een periode van zes maanden voor potentiële oogst voor deze veelzijdige groenten.

 3. Het zijn cultureel relevante groenten en zijn al lang gekoppeld aan verschillende landen of regio's, zoals het VK, het Midden-Oosten en delen van India. Studies hebben aangetoond dat Allium-soorten, inclusief prei, al meer dan 3000 jaar als voedingswaarde worden beschouwd.

Hoe prei snijden?

 1. Vezels die over hun lengte op en neer lopen. Om het voedsel smakelijker te maken, is dit een probleem dat moet worden gesneden of gekookt! Volg de onderstaande instructies om ervoor te zorgen dat je prei gemakkelijk te eten is - en heerlijk! Eval (ez_write_tag ([![!728,90

Hoe prei koken?

 1. Op het eerste gezicht lijkt het gebruik van een dergelijke groente misschien beperkt, maar hun subtiele maar onmiskenbaar zoete smaak maakt ze een populaire toevoeging in veel verschillende gerechten, waaronder als garnering voor salades, en kan vormen de basis van bepaalde soepen. Ze kunnen worden gekookt en verliezen hun knapperigheid, maar dit vermindert ook hun vezelachtige aard, waardoor ze aangenamer worden om te eten. Deze groenten kunnen ook worden gebakken om meer van hun smaak te behouden.

Nutrition

 1. Wat voeding betreft, zijn prei erg goed voor u, omdat ze een zeer laag vet- en cholesterolgehalte hebben, maar aanzienlijke hoeveelheden vitamine K, magnesium, mangaan, koper, ijzer, voedingsvezels en vitamine B6. Bovendien zijn er gematigde niveaus van vitamine E, vitamine A en calcium. Een enkele kop gekookte prei bevat ongeveer 32 calorieën en wordt beschouwd als voedsel met een lage GI.

 2. Zoals het geval is bij veel andere Allium-geslachtsgroenten, zijn er ook een aantal antioxidanten en krachtige organische verbindingen in prei, waaronder kaempferol, polyfenolische verbindingen en flavonoïden. Van deze verbindingen is bekend dat ze helpen bij de cardiovasculaire gezondheid en de vermindering van oxidatieve stress, die uw risico op chronische ziekten kunnen verlagen.

 3. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.

 4. Wat voeding betreft, zijn prei erg goed voor u, omdat ze een zeer laag vet- en cholesterolgehalte hebben, maar aanzienlijke hoeveelheden vitamine K, magnesium, mangaan, koper, ijzer, voedingsvezels en vitamine B6. Bovendien zijn er gematigde niveaus van vitamine E, vitamine A en calcium. Een enkele kop gekookte prei bevat ongeveer 32 calorieën en wordt beschouwd als voedsel met een lage GI.

 5. Zoals het geval is bij veel andere Allium-geslachtsgroenten, zijn er ook een aantal antioxidanten en krachtige organische verbindingen in prei, waaronder kaempferol, polyfenolische verbindingen en flavonoïden. Van deze verbindingen is bekend dat ze helpen bij de cardiovasculaire gezondheid en de vermindering van oxidatieve stress, die uw risico op chronische ziekten kunnen verlagen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407