Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Quinoa versus rijst: gezondheidsvoordelen

De afhaalmaaltijden

 1. Er was een tijd dat rijst het enige graan in de stad was. Niet meer.

 2. Quinoa is een gezond alternatief geworden. Het heeft in veel recepten de plaats van rijst al ingenomen.

 3. Maar als je van rijst houdt, is het nieuws niet allemaal slecht. Beide granen hebben voordelen voor de gezondheid.

Wat is quinoa?

 1. Je zou kunnen stellen dat het vergelijken van quinoa met rijst niet eerlijk is, omdat quinoa eigenlijk geen korrel is. Het is het zaad van de ganzenvoetplant en een familielid van bieten en spinazie.

 2. Maar quinoa staat bekend als een pseudocereal omdat het wordt gekookt en gegeten als een korrel en een vergelijkbaar voedingsprofiel heeft.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van quinoa?

 1. Quinoa is rijk aan voedingsstoffen en heeft aanzienlijke gezondheidsvoordelen, waaronder:

 2. Voor zo'n klein zaadje heeft quinoa veel eiwit: één gekookt kopje heeft 8 gram. Quinoa is een van de weinige plantaardige bronnen van complete eiwitten. Dit betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft. Toch bevat quinoa meer calorieën dan andere eiwitbronnen.

 3. Quinoa is van nature glutenvrij. Houd er rekening mee dat sommige merken tijdens de verwerking kruisbesmet kunnen raken met andere granen, zoals tarwe. Als u coeliakie heeft of gevoelig bent voor gluten, gebruik dan alleen merken die glutenvrij zijn.

 4. Een kopje quinoa bevat 5 gram voedingsvezels, wat meer is dan witte of bruine rijst. Vezel helpt constipatie te voorkomen, helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en kan helpen het cholesterol te verlagen. Vezel helpt je ook om een ​​gezond gewicht te behouden door je langer vol te voelen, waardoor je minder snel te veel eet.

 5. Quinoa is een geweldige bron van:

 6. Het bevat ook calcium, kalium en selenium.

 7. Quinoa kan uw maagdarmkanaal helpen beschermen. Volgens een onderzoek uit 2012 vertoonden polysachariden in de celwand van quinoa gastroprotectieve activiteit tegen acute maagletsels bij ratten. Meer onderzoek bij mensen is nodig, maar het onderzoek versterkt de theorie dat quinoa ontstekingsremmende eigenschappen heeft en goed is voor je darmen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rijst?

 1. Rijst is een nietje voor mensen over de hele wereld. Het komt in vele kleuren en maten, maar de twee meest populaire soorten zijn witte rijst en bruine rijst. Witte rijst is de minst voedzame van de twee. De schil, zemelen en veel van de kiem zijn verwijderd.

 2. Veel witte rijstmerken zijn verrijkt om de tijdens de verwerking verloren voedingsstoffen te herstellen. De kaf wordt verwijderd uit bruine rijst, maar de gezonde zemelen en kiemen blijven.

 3. Witte en bruine rijst bevatten weinig vet en natrium. Ze zijn vrij van cholesterol en transvetten. Andere voordelen voor de gezondheid zijn:

 4. Net als quinoa is rijst een geweldige optie als je een glutenvrij dieet volgt. Pas op voor gearomatiseerde rijst of de rijst die in sushi wordt gebruikt, deze kunnen gluten ingrediënten bevatten.

 5. Bruine rijst is een geweldige bron van:

 6. Het bevat kleinere hoeveelheden koper, calcium en zink.

 7. Witte rijst staat bekend als gemakkelijk op de buik. Het maakt deel uit van het BRAT-dieet (bananen, rijst, appelmoes en toast). Dit is een saai voedingsdieet dat soms wordt voorgesteld na braken of diarree.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bruine rijst?

 1. Net als quinoa bevat bruine rijst meer vezels dan veel andere geraffineerde koolhydraten en kan het je helpen afvallen door je langer vol te voelen. Eén studie toonde aan dat het eenvoudig toevoegen van meer vezels aan uw dieet sommige mensen kan helpen die moeite hebben met het volgen van andere diëten om af te vallen. Een andere studie wees uit dat het eten van bruine rijst in plaats van witte rijst hielp bij het verminderen van gevaarlijk buikvet. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat bruine rijst laag op de glycemische index staat (wat betekent dat het uw bloedsuiker niet doet stijgen). [! 7250 => 1140 = 5!

 2. Een onderzoek uit 2014 gaf Vietnamese vrouwen die pas de diagnose diabetes type 2 kregen de opdracht om vier maanden bruine rijst te eten in plaats van witte rijst. De vrouwen zijn niet alleen afgevallen, maar hebben ook een betere bloedsuikerspiegel ervaren.

Is het arseen in rijst gevaarlijk?

 1. De meeste rijst bevat een ongewenst ingrediënt: arseen. Arseen is een element dat voorkomt in lucht, water en aarde.

 2. Volgens het Environmental Protection Agency is anorganisch arseen een carcinogeen voor mensen. Blootstelling aan mensen gebeurt vaak via voedsel. De Food and Drug Administration (FDA) geeft aan dat rijst arseen gemakkelijker absorbeert dan andere voedingsmiddelen.

 3. Na beoordeling van de hoeveelheden arseen in meer dan 1.300 monsters rijst en rijstproducten, hebben ze vastgesteld dat de niveaus te laag waren om onmiddellijke gezondheidsproblemen te veroorzaken. Maar zij stelden een limiet voor anorganisch arseen in rijstgraan voor kinderen voor en deden aanbevelingen voor zwangere vrouwen en zorgverleners over rijstconsumptie.

 4. De effecten van langdurig rijstverbruik zijn onduidelijk. De FDA voert een risicobeoordeling uit om de risico's van met arseen verontreinigde rijst nader te onderzoeken en te onderzoeken of specifieke groepen mensen kwetsbaarder zijn. Eet rijst met mate en geniet van een verscheidenheid aan andere volle granen om de meeste voedingsstoffen waar voor je geld te krijgen en de potentiële blootstelling aan arseen te beperken.

Volgende stappen

 1. Rijst en quinoa kunnen beide deel uitmaken van een gezonde levensstijl. Witte rijst is geweldig als je herstelt van een maagvirus. Maar bruine rijst is over het algemeen een gezondere keuze, vooral omdat de vezel helpt bloedsuikerpieken te voorkomen.

 2. De gezondheidsvoordelen van quinoa en bruine rijst zijn vergelijkbaar. Ze zijn beide glutenvrij, een goede bron van mineralen en vezels, en ze ondersteunen allebei een gezonde spijsvertering. Elk ingrediënt kan in de meeste recepten worden vervangen door witte rijst.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407