Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rauwe tonijn: is het veilig om te eten?

Eiwit is de eenvoudigste, eenvoudigste en meest heerlijke manier om gewicht te verliezen

 1. Tonijn wordt vaak rauw of nauwelijks gekookt geserveerd in restaurants en sushi-bars.

 2. Deze vis is zeer voedzaam en kan een aantal gezondheidsvoordelen bieden, maar u kunt zich afvragen of het rauw eten veilig is.

 3. Dit artikel bespreekt de mogelijke gevaren van het eten van rauwe tonijn, en hoe je er veilig van kunt genieten.

Soorten en voeding van tonijn

 1. Tonijn is een zeevis die in keukens over de hele wereld wordt gebruikt.

 2. Er zijn verschillende soorten, waaronder skipjack, albacore, geelvintonijn, blauwvintonijn en grootoogtonijn. Ze variëren in grootte, kleur en smaak (1).

 3. Tonijn is een zeer voedzaam, mager eiwit. In feite bevat 2 gram (56 gram) witte tonijn (2):

 4. Het meeste vet in tonijn is afkomstig van omega-3-vetzuren, die van vitaal belang zijn voor je hart en hersenen en die kunnen helpen ontstekingen te bestrijden (3).

 5. Tonijn bevat ook ijzer-, kalium- en B-vitamines. Bovendien is het een uitstekende bron van selenium, een sporenmineraal dat werkt als een antioxidant en het risico op hartaandoeningen en andere chronische aandoeningen kan verminderen (4, 5).

 6. Ingeblikte tonijn wordt gekookt tijdens de verwerking, terwijl verse tonijn vaak zeldzaam of rauw wordt geserveerd.

 7. Rauwe tonijn is een veelgebruikt ingrediënt in sushi en sashimi, dit zijn Japanse gerechten gemaakt van een combinatie van rijst, rauwe vis, groenten en zeewier.

Heeft mogelijk parasieten

 1. Hoewel tonijn zeer voedzaam is, kan rauw eten risico's met zich meebrengen.

 2. Dit komt omdat rauwe vis parasieten kan bevatten, zoals Opisthorchiidae en Anisakadie, die ziekten bij mensen kunnen veroorzaken (6, 7).

 3. Afhankelijk van het type kunnen parasieten in rauwe vis leiden tot door voedsel overgedragen ziekten, gekenmerkt door darminfecties die diarree, braken, koorts en gerelateerde symptomen veroorzaken (8).

 4. Uit een onderzoek bleek dat 64% van de monsters van jonge Pacifische blauwvintonijn uit Japanse wateren besmet waren met Kudoa hexapunctata, een parasiet die leidt tot diarree bij de mens (9).

 5. Een andere studie merkte vergelijkbare resultaten op en toonde aan dat monsters van zowel blauwvintonijn als geelvintonijn uit de Stille Oceaan andere parasieten uit de familie Kudoa bevatten waarvan bekend is dat ze voedselvergiftiging veroorzaken (10).

 6. Ten slotte bleek uit een onderzoek naar tonijn uit wateren voor de kust van Iran dat 89% van de monsters was geïnfecteerd met parasieten die zich kunnen hechten aan de menselijke maag en darmen en anisakiasis veroorzaken - een ziekte gekenmerkt door bloederige ontlasting, braken en buikpijn (11, 12).

 7. Het risico op parasitaire infecties door tonijn hangt waarschijnlijk af van waar de vis is gevangen. Bovendien kunnen hantering en voorbereiding bepalen of parasieten worden doorgegeven.

 8. De meeste parasieten kunnen worden gedood door koken of invriezen (13).

 9. Daarom kunnen parasitaire infecties door rauwe tonijn worden voorkomen door de juiste behandeling.

Kan veel kwik bevatten

 1. Sommige soorten tonijn bevatten veel kwik, wat een zwaar metaal is dat door vervuiling in oceaanwater terechtkomt. Het hoopt zich na verloop van tijd op in tonijn, omdat de vis hoger in de voedselketen staat en zich voedt met kleinere vissen die verschillende hoeveelheden kwik bevatten (14).

 2. Hierdoor zijn grote soorten tonijn, zoals witte tonijn, geelvintonijn, blauwvintonijn en grootoogton, vaak rijk aan kwik (15).

 3. De meeste tonijn die rauw wordt geserveerd als steaks of in sushi en sashimi is afkomstig van deze variëteiten.

 4. Uit een onderzoek dat 100 monsters rauwe tonijnsushi in de noordoostelijke Verenigde Staten testte, bleek dat het gemiddelde kwikgehalte de aanbevolen dagelijkse limiet voor kwik in de Verenigde Staten en Japan overschreed (16).

 5. Het consumeren van te veel rauwe tonijn kan leiden tot hoge hoeveelheden kwik in uw lichaam, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder hersen- en hartschade (16, 17, 18).

Wie zou geen rauwe tonijn moeten eten?

 1. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kinderen, oudere volwassenen en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem, zoals mensen die een kankerbehandeling ondergaan, mogen geen rauwe tonijn eten.

 2. Deze populaties lopen een verhoogd risico op door voedsel overgedragen ziekten als ze worden blootgesteld aan parasieten van rauwe of onvoldoende verhitte tonijn.

 3. Bovendien zijn zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven bijzonder gevoelig voor de effecten van kwik en moeten dus zowel rauwe als gekookte tonijn beperken of vermijden (19).

 4. Over het algemeen moeten alle volwassenen voorzichtig zijn met tonijnconsumptie, omdat de meeste rassen de dagelijkse limiet voor kwikconsumptie overschrijden die wordt voorgesteld door gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten en andere landen (15).

 5. Zowel rauwe als gekookte tonijn moeten met mate worden geconsumeerd.

 6. Toch moeten volwassenen 2-3 keer per week 3-5 ons (85-140 gram) vis eten om voldoende omega-3-vetzuren te krijgen. Om aan deze suggestie te voldoen, concentreer je je op vis met minder kwik, zoals zalm, kabeljauw of krab, en beperk je tonijn tot een incidentele traktatie (19).

Hoe veilig rauwe tonijn te eten

 1. Tonijn koken is de beste manier om zich te ontdoen van parasieten en uw risico op door voedsel overgedragen ziekten te verlagen. Toch is het mogelijk om rauwe tonijn veilig te eten.

 2. De FDA (Food and Drug Administration) beveelt aan om rauwe tonijn op een van de volgende manieren in te vriezen om parasieten te elimineren (20):

 3. Ingevroren rauwe tonijn moet vóór consumptie in de koelkast worden ontdooid.

 4. Het volgen van deze methode zal waarschijnlijk de meeste parasieten doden, maar er is een klein risico dat niet alle parasieten zijn verwijderd.

 5. De meeste restaurants die sushi of andere vormen van rauwe tonijn serveren, volgen de FDA-aanbevelingen voor het invriezen.

 6. Als u zich zorgen maakt over hoe uw rauwe tonijn is bereid, vraag dan om meer informatie en zorg ervoor dat u alleen rauwe tonijn eet van gerenommeerde restaurants.

 7. Als u van plan bent thuis een rauwe tonijnschotel te maken, zoek dan een gerenommeerde visboer die op de hoogte is van de oorsprong van hun vis en hoe deze wordt verwerkt.

De onderste regel

 1. Rauwe tonijn is over het algemeen veilig bij correct gebruik en ingevroren om parasieten te elimineren.

 2. Tonijn is zeer voedzaam, maar vanwege het hoge kwikgehalte in bepaalde soorten, is het het beste om rauwe tonijn met mate te eten.

 3. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kinderen, oudere volwassenen en mensen met een aangetast immuunsysteem moeten rauwe tonijn vermijden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407