Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rice Vs. Couscous

Bereiding

 1. Rijst wordt over de hele wereld verbouwd en geconsumeerd, waardoor het wereldwijd het populairste graan is. Voor mensen die in Azië wonen, levert rijst volgens de Duke University 35 tot 80 procent van de calorie-inname. Couscous komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en speelt een centrale rol in de Midden-Oosterse keuken. Het komt ook veel voor in de mediterrane keuken en blijft wereldwijd aan populariteit winnen. Je kunt rijst en couscous door elkaar gebruiken in veel recepten, maar er zijn belangrijke verschillen tussen deze producten op basis van granen.

Definitie

 1. Als je rijst eet, eet je een pit die rechtstreeks uit een plant wordt geoogst. Couscous daarentegen wordt geproduceerd uit tarwe; het is helemaal geen rijst, maar een soort pasta. De rijstteelt dateert van minstens 2500 voor Christus, terwijl couscous al duizend jaar bestaat, volgens The Nibble, een tijdschrift voor speciale voedingsmiddelen.

Types

 1. Rijst is er in tientallen variëteiten en verschillende kleuren. Voorbeelden hiervan zijn langkorrelige, kortkorrelige, zoete, basmati, jasmijn, sushi en Himalaya-rijst. Couscous is er in slechts drie hoofdvariëteiten: witte, volkoren en Israëlische. Witte couscous is de zachtste van de drie. Volkorencouscous is qua grootte vergelijkbaar met witte couscous, maar het heeft een meer smakelijke smaak en een stevigere textuur. Israëlische couscous is groter, ronder en meer pasta-achtig.

Nutrition

 1. Voor optimale voedingswaarde kiest u volkorenvariëteiten rijst en couscous. Hele korrels bevatten voedzame kiemen en zemelen, delen die worden verwijderd om de zachtere, witte korrels te maken. Volkorenrijst bevat meer dan 15 vitamines en mineralen, waaronder B-vitamines, ijzer en zink, terwijl volkorencouscous aanzienlijke hoeveelheden ijzer, zink, selenium en vezels bevat. Zowel couscous als rijst, volkoren of niet, leveren koolhydraten, die brandstof leveren voor lichamelijke activiteit.

Gebruikt

 1. Over het algemeen kiest u rijst als u een stevigere, stevigere textuur wilt; couscous als je een zachtere korrel wilt die gemakkelijk sappen opzuigt. Beide werken goed voor pilaf, warme ontbijtgranen en stoofschotels. Couscous gaat uitzonderlijk goed samen met soep. Plaats gekookte couscous op de bodem van de kom en giet er hete soep bovenop. De twee smelten bijna samen in één schaal. Doe dit met rijst en je krijgt eenvoudig een soep met rijst erin. Als je van plan bent om ongekookt graan aan een sudderende soep toe te voegen, is rijst echter een betere keuze, omdat couscous snel gaar kan worden.

Tips

 1. Volkorenrijst wordt vaak bruine rijst genoemd, omdat de meest voorkomende soorten volkorenrijst bruin of bruin van kleur zijn. Volkoren rijst kan echter zwart, rood of zelfs paars zijn, afhankelijk van de variëteit. Rijst is het minst allergeen van de granen, waardoor het een geschikt graan is voor de meeste mensen, inclusief mensen met glutenintolerantie, volgens de Amerikaanse Rice Federation. Als u allergisch bent voor tarwe - en daarom couscous - zoek naar bruine rijstcouscous. Het is iets steviger en grover dan couscous van tarwe, maar lijkt meer op couscous dan op rijst.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407