Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rode biet 101: voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

De onderste regel

 1. Rode biet (Beta vulgaris) is een knolgewas ook bekend als rode biet, tafelbiet, tuinbiet of gewoon biet.

 2. Bieten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en zijn een geweldige bron van vezels, foliumzuur (vitamine B9), mangaan, kalium, ijzer en vitamine C.

 3. Bieten en bietensap zijn in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde bloedstroom, lagere bloeddruk en verhoogde trainingsprestaties.

 4. Veel van deze voordelen zijn te wijten aan het hoge gehalte aan anorganische nitraten.

 5. Bieten zijn heerlijk rauw maar vaker gekookt of gepekeld. Hun bladeren - ook bekend als bietengroenten - kunnen ook worden gegeten.

 6. Er zijn talloze soorten rode biet, waarvan vele zich onderscheiden door hun kleur - geel, wit, roze of donkerpaars.

 7. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over bieten.

Voedingswaarden

 1. Bieten bestaan ​​hoofdzakelijk uit water (87%), koolhydraten (8%) en vezels (2-3%).

 2. Eén kop (136 gram) gekookte rode biet bevat minder dan 60 calorieën, terwijl 3/4 kop (100 gram) rauwe bieten de volgende voedingsstoffen bevat (1):

 3. Rauwe of gekookte rode biet biedt ongeveer 8-10% koolhydraten.

 4. Eenvoudige suikers - zoals glucose en fructose - vormen respectievelijk 70% en 80% van de koolhydraten in rauwe en gekookte rode bieten.

 5. Rode biet is ook een bron van fructanen - koolhydraten met korte keten die zijn geclassificeerd als FODMAP's. Sommige mensen kunnen FODMAP's niet verteren, wat onaangename spijsverteringssymptomen veroorzaakt.

 6. Rode bieten hebben een glycemische index (GI) score van 61, die als gemiddeld wordt beschouwd. De GI is een maat voor hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na een maaltijd (2).

 7. Anderzijds is de glycemische belasting van bieten slechts 5, wat erg laag is.

 8. Dit betekent dat bieten geen groot effect op de bloedsuikerspiegel mogen hebben, omdat de totale hoeveelheid koolhydraten in elke portie laag is.

 9. Rode biet bevat veel vezels en levert ongeveer 2-3 gram in elke portie van 100 gram. [! 10903 => 1140 = 2!

Vitaminen en mineralen

 1. Rode biet is een geweldige bron van veel essentiële vitamines en mineralen.

Andere plantensamenstellingen

 1. Plantaardige stoffen zijn natuurlijke plantaardige stoffen, waarvan sommige de gezondheid kunnen bevorderen.

 2. De belangrijkste plantaardige stoffen in bieten zijn:

 3. Anorganische nitraten omvatten nitraten, nitrieten en stikstofoxide.

 4. Bieten en bietensap bevatten uitzonderlijk veel nitraten.

 5. Het debat heeft echter al lang rond deze stoffen gedraaid.

 6. Sommige mensen geloven dat ze schadelijk zijn en kanker veroorzaken, terwijl anderen geloven dat het risico meestal wordt geassocieerd met nitrieten in verwerkt vlees (13, 14).

 7. Het meeste nitraat in het dieet (80-95%) is afkomstig van groenten en fruit. Anderzijds is nitriet in de voeding afkomstig van levensmiddelenadditieven, gebakken goederen, granen en verwerkt of gezouten vlees (10, 15).

 8. Onderzoek toont aan dat diëten die rijk zijn aan nitrieten en nitraten positieve gezondheidseffecten kunnen hebben, waaronder lagere bloeddrukniveaus en een verlaagd risico op veel ziekten (13, 16).

 9. Uw lichaam kan nitraten in de voeding - zoals die van bieten - omzetten in stikstofmonoxide (12).

 10. Deze stof reist door je vaatwanden, stuurt signalen naar de kleine spiercellen rond je slagaders en zegt dat ze moeten ontspannen (17, 18).

 11. Wanneer deze spiercellen ontspannen, verwijden uw bloedvaten en daalt de bloeddruk (19).

Gezondheidsvoordelen van rode bieten

 1. Bietensap en bietensap hebben veel gezondheidsvoordelen, vooral voor de gezondheid van het hart en trainingsprestaties.

 2. Hoge bloeddruk kan uw bloedvaten en hart beschadigen. Bovendien is het een van de sterkste risicofactoren voor hartziekten, beroertes en vroegtijdige sterfte wereldwijd (20).

 3. Fruit en groenten eten die rijk zijn aan anorganische nitraten kan uw risico op hartaandoeningen verminderen door de bloeddruk te verlagen en de vorming van stikstofoxide te verhogen (21, 22).

 4. Studies tonen aan dat bieten of hun sap de bloeddruk gedurende een paar uur tot 3-10 mm Hg kunnen verlagen (21, 23, 24, 25).

 5. Dergelijke effecten zijn waarschijnlijk te wijten aan verhoogde niveaus van stikstofmonoxide, waardoor uw bloedvaten ontspannen en verwijden (26, 27, 28, 29).

 6. Talrijke onderzoeken suggereren dat nitraten de fysieke prestaties kunnen verbeteren, met name tijdens duurtraining met hoge intensiteit.

 7. Van nitraten in de voeding is aangetoond dat ze het zuurstofverbruik tijdens lichamelijke inspanning verminderen door de efficiëntie van mitochondria, de celorganen die verantwoordelijk zijn voor de productie van energie, te beïnvloeden (30).

 8. Bieten en hun sap worden vaak voor dit doel gebruikt vanwege hun hoge anorganische nitraatgehalte.

 9. Consumptie van bieten kan de loop- en fietsprestaties verbeteren, het uithoudingsvermogen vergroten, het zuurstofverbruik verhogen en leiden tot betere algemene trainingsprestaties (31, 32, 33, 34, 35, 36, 37).

Nadelige effecten

 1. Rode bieten worden meestal goed verdragen - behalve voor personen die vatbaar zijn voor nierstenen.

 2. Consumptie van rode biet kan er ook voor zorgen dat uw urine roze of rood wordt, wat onschadelijk is maar vaak verward voor bloed.

 3. Bietensoorten bevatten veel oxalaten, wat kan bijdragen aan de vorming van nierstenen (38, 39).

 4. Oxalaten hebben ook anti-voedingsstoffen eigenschappen. Dit betekent dat ze de absorptie van micronutriënten kunnen verstoren.

 5. De niveaus van oxalaten zijn veel hoger in de bladeren dan de wortel zelf, maar de wortel wordt niettemin als hoog in oxalaten beschouwd (40).

 6. Rode bieten bevatten FODMAP's in de vorm van fructanen, koolhydraten met korte keten die uw darmbacteriën voeden.

 7. FODMAP's kunnen onaangename spijsverteringsproblemen veroorzaken bij gevoelige personen, zoals mensen met het prikkelbare darm syndroom (IBS).

De onderste regel

 1. Rode biet is een goede bron van voedingsstoffen, vezels en veel plantaardige stoffen.

 2. Hun voordelen voor de gezondheid zijn onder meer een verbeterde gezondheid van het hart en verbeterde inspanningscapaciteit, die beide worden toegeschreven aan hun anorganisch nitraatgehalte.

 3. Bieten zijn zoet en vooral heerlijk wanneer ze in salades worden gemengd.

 4. Eenvoudig te bereiden, ze kunnen rauw, gekookt of gebakken worden gegeten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407