Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rode biet en diabetes: op bewijs gebaseerde voordelen, recepten en meer

Takeaway

 1. Bieten worden vaak superfood genoemd. Deze juweelkleurige knolgewas wordt al eeuwen gebruikt om een ​​aantal aandoeningen te behandelen, van constipatie tot koorts.

 2. Rode biet zit vol met folaten, kalium en andere voedingsstoffen die in het algemeen goed zijn voor uw gezondheid, maar onderzoek toont aan dat bieten vooral gunstig kunnen zijn voor mensen met diabetes.

Wat is er zo geweldig aan bieten?

 1. Bieten zijn rijk aan krachtige antioxidanten en voedingsstoffen die zijn gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen.

 2. Hier is een blik op de bewezen gezondheidsvoordelen van bieten, inclusief de positieve effecten van bieten voor mensen met diabetes.

 3. Bieten zijn rijk aan fytochemicaliën waarvan is aangetoond dat ze een regulerend effect hebben op glucose en insuline bij mensen.

 4. Een onderzoek uit 2014 onderzocht de effecten van bietensap op de bloedsuikerspiegel na het eten. De studie toonde aan dat het drinken van 225 milliliter, of iets minder dan een 1/2 kopje bietensap resulteerde in een significante onderdrukking van glucosespiegels na de maaltijd.

 5. Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health is aangetoond dat voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten, zoals bieten, gunstig zijn bij het voorkomen van ziekten.

 6. Antioxidanten helpen ziekten te voorkomen door vrije radicalen te bestrijden die cellen kunnen beschadigen. Cellulaire schade veroorzaakt door vrije radicalen wordt oxidatieve stress genoemd, die in verband staat met een aantal ernstige ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker.

 7. Bieten bevatten tot 1,7 millimol antioxidanten per 3,5 gram, inclusief een groep antioxidanten die betalains worden genoemd, die verantwoordelijk zijn voor hun roodachtige kleur.

 8. Ze bevatten ook andere verbindingen die ontstekingen onderdrukken, die ook in verband zijn gebracht met ernstige medische aandoeningen.

 9. Diabetes veroorzaakt schade aan uw kleine bloedvaten (microvasculair) en grotere bloedvaten (macrovasculair). Dit leidt tot complicaties die de ogen, het hart, de nieren en andere delen van het lichaam kunnen beïnvloeden.

 10. Onderzoek toont aan dat antioxidanten, zoals die in bieten, het risico op diabetescomplicaties verminderen, waaronder:

 11. Er zijn aanwijzingen dat een van de metabolieten in hoge concentraties in bieten de insulineresistentie kan verminderen.

 12. Dezelfde metaboliet wordt aangetroffen in menselijke bloedspiegels, maar is lager bij mensen met insulineresistentie, prediabetes en cardiovasculaire risicofactoren dan bij gezonde mensen.

 13. Volgens een klein onderzoek uit 2017 vertoonden zwaarlijvige deelnemers die bietensap met koolhydraten consumeerden een lagere insulineresistentie dan niet-obese deelnemers wat suggereert dat zwaarlijvige individuen baat kunnen hebben bij het consumeren van bieten en ander nitraatrijk voedsel.

 14. Uit een eerdere studie bleek dat gezonde deelnemers die bietensap consumeerden tijdens een maaltijd, een lagere insuline- en glucoserespons hadden na de maaltijd. Een onderzoek uit 2014 van 27 personen met diabetes type 2 die dagelijks bietensap dronken, vond echter geen verbetering in insulineresistentie.

 15. Bij deze onderzoeken was een klein aantal deelnemers betrokken en er is meer onderzoek nodig. Het is mogelijk dat verminderde insulineresistentie een van de voordelen van het eten van rode biet is en mogelijk ten goede komt aan personen met diabetes

 16. Hoge bloeddruk is een veel voorkomende complicatie bij mensen met diabetes. Onderzoek suggereert dat het eten van bieten of het drinken van bietensap de bloeddruk kan verlagen.

 17. Een onderzoek uit 2014 wees uit dat mensen met hypertensie een significante bloeddrukdaling ervoeren door elke dag een kopje bietensap te drinken. Sommige mensen ervaren ook een verbetering in de elasticiteit van hun bloedvaten.

 18. Onderzoekers geloven dat de nitraten in bietensap verantwoordelijk zijn voor de effecten en werken door de bloedvaten te vergroten en de bloedstroom te verbeteren. Een kopje bietensap bevat 100 calorieën en ongeveer 23 gram koolhydraten.

 19. Studies hebben ook aangetoond dat bietensap de systolische bloeddruk aanzienlijk verlaagt. Systolische bloeddruk meet de druk in uw bloedvaten wanneer uw hart klopt.

 20. Meer recent ontdekte een gerandomiseerde gecontroleerde studie dat nitraten in bietensap de centrale bloeddruk verlaagden bij sommige mensen met diabetes type 2.

Zijn er risico's aan het eten van rode biet als u diabetes hebt?

 1. Er zijn geen risico's bekend voor het eten van rode biet als u diabetes hebt. Het eten van bieten wordt aangemoedigd door de American Diabetes Association.

 2. Tenzij u allergisch bent voor rode biet, is het enige risico beeturia. Hierdoor verschijnen urine of ontlasting roze of rood. Een klein aantal mensen ervaart beeturia na het eten van rode biet.

 3. Hoewel het alarmerend kan zijn, is beeturia meestal niet schadelijk. Het wordt veroorzaakt door een van de verbindingen in bieten die de groente zijn kleur geeft, en het verdwijnt meestal vanzelf.

Manieren om bieten in uw dieet op te nemen

 1. Bieten zijn ongelooflijk veelzijdig en kunnen worden gebruikt om kleur, smaak en crunch toe te voegen aan een aantal gerechten en dranken. Je kunt bieten gebruiken in salades, stoofschotels, stoofschotels en smoothies.

 2. Vergeet niet de greens te gebruiken, die boordevol voedingsstoffen zitten en op dezelfde manier worden gegeten als spinazie of boerenkool. Een 2-inch bietenwortel bevat ongeveer 8 gram koolhydraten.

 3. Probeer een van deze heerlijke recepten voor meer manieren om bieten aan uw dieet toe te voegen.

 4. Koop verse rode biet met de groenen intact. Zoek naar bieten die stevig, glad en een heldere rood-paarse kleur zijn.

 5. Met de groenen intact, kunt u rode biet drie of vier dagen in de koelkast bewaren. Zonder de groenten kunnen bieten twee tot vier weken in de koelkast worden bewaard.

Onderste regel

 1. Rode biet is rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen die bewezen gezondheidsvoordelen voor iedereen hebben.

 2. Het consumeren van bieten lijkt vooral gunstig te zijn voor mensen met diabetes. Bieten verlagen het risico op veel voorkomende diabetescomplicaties, waaronder zenuwbeschadiging en oogbeschadiging.

 3. Ze zijn ook veelzijdig, lekker en gemakkelijk op te nemen in allerlei recepten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407