Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rode framboos versus zwarte framboos: wat # x27; s het verschil?

De onderste regel

 1. Frambozen zijn heerlijke vruchten boordevol voedingsstoffen.

 2. Onder de verschillende variëteiten zijn rode frambozen de meest voorkomende, terwijl zwarte frambozen een uniek type zijn dat alleen op bepaalde locaties groeit.

 3. Dit artikel bespreekt de belangrijkste verschillen tussen rode en zwarte frambozen.

Wat zijn rode frambozen en zwarte frambozen?

 1. Zwarte frambozen, ook bekend als zwarte caps of thimbleberries, zijn een soort frambozen.

 2. Zowel rode als zwarte frambozen zijn klein, hebben een hol centrum en zijn bedekt met kleine witte haren. Beide soorten hebben een vergelijkbare smaak, hoewel sommige mensen zwarte frambozen zoeter vinden.

 3. Ongeacht hun kleur zijn frambozen erg voedzaam. Een kopje frambozen (123 gram) biedt het volgende (1):

 4. Frambozen zijn een uitstekende bron van vezels, met een portie van 123 gram die 29% van de ADH levert. Voedingsvezels ondersteunen je spijsvertering, bevorderen de gezondheid van het hart en kunnen helpen bij het afvallen (2, 3, 4).

 5. Net als andere vruchten zijn frambozen rijk aan vitamine C en E, die een krachtige antioxiderende werking in je lichaam hebben. Antioxidanten zijn verbindingen die celbeschadiging voorkomen die worden veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd (5).

Zwarte frambozen bevatten meer antioxidanten

 1. Zowel rode als zwarte frambozen bevatten krachtige antioxidanten die uw cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door hoge niveaus van vrije radicalen in uw lichaam. Een gezond evenwicht van antioxidanten en vrije radicalen is noodzakelijk om een ​​optimale gezondheid te behouden (6).

 2. Dat gezegd hebbende, zwarte frambozen bevatten meer antioxidanten dan de rode variëteit (7, 8).

 3. In het bijzonder bevatten zwarte frambozen veel polyfenolen, dit zijn plantaardige stoffen die antioxiderende activiteit hebben en gezondheidsvoordelen bieden. Dit zijn de belangrijkste polyfenolen in zwarte frambozen (9, 10):

 4. Het hoge gehalte aan antioxidanten in zwarte frambozen kan hun potentiële kankerbestrijdende eigenschappen verklaren.

 5. Eén studie gaf mensen met colorectale kanker dagelijks 60 gram zwart frambozenpoeder gedurende maximaal 9 weken. Het poeder stopte de verspreiding en veroorzaakte de dood van darmkankercellen bij degenen die het poeder ten minste 10 dagen namen (11).

 6. Behandeling met zwart frambozenpoeder toonde ook ontstekingsremmende voordelen en verminderde cellulaire schade in een klein onderzoek bij mensen met Barrett's slokdarm, een ziekte geassocieerd met een hoger risico op slokdarmkanker (12).

 7. Bovendien hebben sommige reageerbuis- en dierstudies aangetoond dat zwarte frambozenextract kan helpen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker, zoals borst-, dikke darm- en prostaatkanker (13, 14, 15).

 8. In deze onderzoeken werden echter sterk geconcentreerde vormen van zwarte frambozenextract of poeder gebruikt - geen hele frambozen.

 9. Meer onderzoek is nodig om de mogelijke ontstekingsremmende en kankerbestrijdende effecten van zwarte framboos te bepalen.

Beschikbaarheid en gebruik

 1. Rode en zwarte frambozen worden op een andere manier geteeld en gebruikt.

 2. Rode frambozen zijn meestal te vinden in uw plaatselijke supermarkt de meeste maanden van het jaar.

 3. Ze worden over de hele wereld gekweekt op locaties met een mild klimaat.

 4. Je kunt zelf rode frambozen eten of ze toevoegen aan voedingsmiddelen zoals havermout of smoothies voor natuurlijke zoetheid.

 5. Zwarte frambozen zijn moeilijk te vinden en zijn tijdens de midzomer slechts enkele weken beschikbaar.

 6. Wilde zwarte frambozen groeien in het noordoosten van de Verenigde Staten, maar de meeste commerciële zwarte frambozen worden geteeld in de staat Oregon (16).

 7. Terwijl je vers van zwarte frambozen kunt genieten, worden de meeste commercieel gekweekte zwarte frambozen gebruikt in speciale voedingsmiddelen zoals jam en puree of gebruikt om producten zoals voedingssupplementen en natuurlijke kleurstoffen te maken.

Beide zijn voedzaam

 1. Hoewel zwarte frambozen meer antioxidanten bevatten dan rode frambozen, zijn beide zeer voedzame opties die uw gezondheid ten goede kunnen komen.

 2. Net als andere vruchten zijn alle frambozen rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Over het algemeen wordt het aanbevolen om een ​​dieet te volgen dat rijk is aan groenten en fruit om uw gezondheid te optimaliseren en uw risico op chronische ziekten te verminderen.

 3. Je kunt zelf genieten van zwarte of rode frambozen, of ze gebruiken als een frisse en smaakvolle toevoeging aan yoghurt, havermout of smoothies.

De onderste regel

 1. Rode en zwarte frambozen zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vezels en vitamine C en zijn qua grootte, smaak en structuur vergelijkbaar.

 2. Zwarte frambozen bevatten echter meer antioxidanten dan rode frambozen, wat de mogelijke kankerbestrijdende activiteit in verband met zwarte frambozenextract kan verklaren.

 3. Hoewel u meestal rode frambozen in uw plaatselijke supermarkt kunt vinden, zijn zwarte frambozen moeilijker te vinden. Het maakt niet uit welk type u kiest, beide zijn een heerlijke manier om uw inname van voedingsstoffen te stimuleren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407