Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rozijnen versus sultanarozijnen versus krenten: wat is het verschil?

De onderste regel

 1. Rozijnen, rozijnen en krenten zijn allemaal populaire soorten gedroogd fruit.

 2. Meer specifiek zijn het verschillende soorten krenten en rozijnen.

 3. Boordevol essentiële vitamines, mineralen en antioxidanten, worden ze in verschillende keukens over de hele wereld gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten.

 4. Ondanks hun populariteit is er nog steeds veel verwarring over deze smakelijke traktaties.

 5. Dit artikel verklaart het verschil tussen rozijnen, rozijnen en krenten.

Het zijn verschillende soorten krenten en rozijnen

 1. Simpel gezegd, rozijnen, rozijnen en krenten zijn allemaal verschillende soorten krenten en rozijnen.

 2. Het begrijpen van de verschillen tussen de drie kan echter verwarrend zijn, vooral voor rozijnen en sultanarozijnen omdat hun definities in verschillende delen van de wereld variëren.

 3. In de VS wordt de term "rozijnen" toegepast op zowel rozijnen als rozijnen. Om de twee te onderscheiden, worden rozijnen "gouden" rozijnen genoemd.

 4. Internationaal is het een ander verhaal. In de meeste landen, waaronder het VK, onderscheiden rozijnen en rozijnen zich door het soort druif en de gebruikte verwerkingsmethode.

 5. De term "bes" is ook van toepassing op bessen van de kruisbessenfamilie, zoals rode bes en zwarte bes.

 6. Om verwarring te voorkomen, zal dit artikel verwijzen naar rozijnen en rozijnen volgens de internationale definities.

 7. Rozijnen zijn een druivensoort die ongeveer drie weken is gedroogd. Druiven worden donkerder als ze drogen, waardoor rozijnen hun donkerbruine kleur krijgen.

 8. Een reeks druivenrassen wordt gebruikt om rozijnen te maken. De grootte, smaak en kleur zijn afhankelijk van het gebruikte druiventype.

 9. In de VS worden rozijnen meestal gemaakt van de Thompson Seedless-variëteit.

 10. In Australië worden rozijnen echter uitsluitend gemaakt van grotere druivensoorten, waaronder Muscat, Lexia en Waltham Cross, en om deze reden vaak groter dan rozijnen.

 11. Rozijnen zijn donker van kleur, hebben een zachte textuur, een zoete smaak en zijn meestal groter dan rozijnen en krenten.

 12. Rozijnen worden gemaakt van groene pitloze druiven, met name de Thompson Seedless-variëteit.

 13. In tegenstelling tot rozijnen worden rozijnen meestal vóór het drogen in een oplossing op oliebasis gecoat. Om deze reden zijn ze vaak lichter van kleur dan rozijnen en krenten.

 14. In Australië worden sommige rozijnen zonder de droogoplossing gemaakt. Deze druiven hebben meer tijd nodig om te drogen - tot drie weken - en zijn donkerbruin van kleur. Ze worden vaak "natuurlijke" sultanarozijnen genoemd.

 15. In de VS worden sultana's "gouden rozijnen" of "sultana-rozijnen" genoemd. Deze druiven worden behandeld met een conserveermiddel genaamd zwaveldioxide om de lichtere kleur van de druif te behouden.

 16. Rozijnen zijn meestal kleiner dan rozijnen en zijn zoeter, sappiger en lichter van kleur dan zowel rozijnen als krenten.

 17. Krenten, ook bekend als "Zante krenten", zijn kleine, gedroogde druiven.

 18. Ondanks hun naam worden krenten eigenlijk gemaakt door het drogen van een verscheidenheid aan kleine, pitloze druiven genaamd "Black Corinth" en "Carina."

 19. Krenten worden maximaal drie weken gedroogd.

 20. Vanwege hun kleine formaat hebben ze een zoete, pittige en intense smaak en voegen ze textuur en zoetheid toe aan zowel zoete als hartige gerechten.

Hun voedingsprofielen zijn vergelijkbaar

 1. Rozijnen, rozijnen en krenten zijn zeer voedzaam.

 2. Dit komt door het droogproces, waardoor het watergehalte wordt verlaagd van 80% tot 15% (1, 2).

 3. De druiven krimpen tijdens dit proces en laten een klein, voedzaam, gedroogd fruit achter. In feite bevatten gedroogde druiven tot vier keer de vezels, vitamines en mineralen van verse druiven (1, 2).

 4. De onderstaande tabel vergelijkt de voedingsverschillen tussen 28 gram rozijnen, rozijnen en krenten (2, 3, 4, 5).

 5. Zoals u ziet, zijn de variaties tussen de drie klein. Ze bevatten allemaal veel natuurlijke suiker en bevatten ongeveer 60-75% suiker.

 6. Ze zitten ook boordevol vezels en kalium en zijn een geweldige bron van plantaardige stoffen, waaronder krachtige antioxidanten (6).

 7. Aan de andere kant is het vitamine C- en vitamine K-gehalte aanzienlijk lager dan de verse variëteiten wanneer de druiven worden gedroogd.

Ze kunnen dezelfde gezondheidsvoordelen bieden

 1. Rozijnen, rozijnen en krenten zijn op verschillende manieren goed voor uw gezondheid.

 2. Alle drie zijn een geweldige bron van antioxidanten, inclusief polyfenolen (6).

 3. Antioxidanten helpen cellen te beschermen tegen de schadelijke schade die kan worden veroorzaakt door vrije radicalen en oxidatieve stress, die bijdragen aan ontstekingen en veel ziekten, waaronder kanker (7, 8).

 4. Bovendien zijn rozijnen, rozijnen en krenten rijk aan vezels. Slechts één gram (28 gram) bevat tussen 1-2 gram vezels, wat 4-8% van uw dagelijkse behoefte is.

 5. Studies suggereren dat een dieet met veel vezelrijke groenten en fruit het risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes kan helpen verminderen (9, 10, 11).

 6. Studies tonen ook aan dat het eten van rozijnen kan (12, 13, 14, 15):

 7. Hoewel de gezondheidsvoordelen van sultanarozijnen en krenten niet specifiek zijn onderzocht, hebben ze waarschijnlijk vergelijkbare gezondheidseffecten vanwege hun vergelijkbare voedingsprofielen.

 8. Hoewel rozijnen, rozijnen en krenten een gezonde keuze kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat gedroogd fruit veel suiker en calorieën bevat en gemakkelijk te veel kan eten.

 9. Om deze reden mag gedroogd fruit alleen in kleine hoeveelheden worden gegeten, bij voorkeur samen met andere voedzame voedingsmiddelen zoals noten, zaden of yoghurt.

Ze hebben hetzelfde gebruik in de keuken

 1. Rozijnen, rozijnen en krenten zijn allemaal ongelooflijk veelzijdig en kunnen alleen worden gegeten, als snack of worden toegevoegd aan rijstgerechten, stoofschotels, salades, havermout en gebakken goederen.

 2. Ondanks hun kleine verschillen in grootte en smaak, kunnen ze elk in veel van dezelfde recepten worden gebruikt en kunnen ze elkaar gemakkelijk vervangen.

 3. Hier zijn enkele ideeën over hoe u ze in uw dieet kunt opnemen:

 4. Bewaar rozijnen, rozijnen en krenten op een koele, droge en donkere plaats zoals in de bijkeuken. Doe ze in een afgesloten zak of bewaar ze in een glazen pot.

Welk type moet u kiezen?

 1. Rozijnen, rozijnen en krenten zijn allemaal zeer voedzaam en vormen goede alternatieven voor elkaar.

 2. Aan het einde van de dag is het het beste om per geval te kiezen, afhankelijk van het recept of gerecht en uw smaakvoorkeuren.

 3. Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige fabrikanten een conserveermiddel genaamd zwaveldioxide toevoegen om de kleur van de verse druif te behouden. Het wordt voornamelijk gebruikt voor rozijnen of "gouden rozijnen."

 4. Sommige personen zijn gevoelig voor zwaveldioxide en ervaren symptomen zoals maagkrampen, huiduitslag en astma-aanvallen na het eten (16, 17).

 5. Als u gevoelig bent voor zwaveldioxide, let dan op dit conserveermiddel op het etiket.

De onderste regel

 1. Rozijnen, rozijnen en krenten zijn verschillende soorten krenten en rozijnen die rijk zijn aan vezels, kalium en antioxidanten.

 2. Rozijnen worden gemaakt van verschillende druivensoorten. Ze worden op natuurlijke wijze gedroogd en zijn meestal de grootste van de drie.

 3. Rozijnen worden gemaakt van pitloze groene druiven. Ze worden vaak vóór het drogen in een oplossing gedompeld, wat het proces versnelt. Ze zijn vaak de sappigste en lichtste van kleur.

 4. Krenten worden gemaakt van kleine druivensoorten. Ze zijn van nature gedroogd en zijn de kleinste en donkerste van de drie.

 5. Uiteindelijk zijn het allemaal goede keuzes die zelfs uw gezondheid ten goede kunnen komen. Welke je kiest, hangt gewoon af van het recept in kwestie en je smaakvoorkeur.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407