Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Russisch roggebrood versus pompernikkel

Te vermijden ingrediënten

 1. Russisch roggebrood en roggebrood zijn dichte, donkerbruine broden die een scherpe smaak hebben en enigszins zuur zijn. Hoewel het in de meeste supermarkten lokaal verkrijgbaar is, heeft Russisch roggebrood zijn oorsprong in Oost-Europa, Scandinavië en Rusland. Pompernikkelbrood vindt zijn oorsprong in de regio Westfalen in Duitsland. Hoewel roggemeel het hoofdingrediënt is dat in beide broden wordt gebruikt, verschillen de recepten en bereidingsmethoden van het traditionele Russische roggebrood en de pompernikkel behoorlijk van elkaar.

Russisch roggebrood

 1. Traditioneel bakten Russen goedkoop en voedzaam Russisch roggebrood volgens een recept dat al generaties lang werd doorgegeven. Het recept voor Russisch roggebrood heeft alleen roggemeel, zuurdesem, water en zout nodig, volgens Rusland InfoCenter. Zuurdesem wordt in vijf dagen gemaakt van roggemeel en water en wordt gebruikt als rijsmiddel. In tegenstelling tot traditioneel Russisch roggebrood, heeft het Russische roggebrood dat in de meeste supermarkten verkrijgbaar is, gist in plaats van zuurdesem als rijsmiddel en bevat het veel meer ingrediënten, waarvan sommige verrijkte bloem, roggemeel, water, zout en olie bevatten.

Brood van de pompernikkel

 1. Het originele recept voor brood met pompernikkel gebruikt gekookte roggemeel als hoofdingrediënt. Traditioneel bakken van pompernikkelbrood bestaat uit twee fasen volgens de Duitse voedselgids: een eerste bakperiode van twee uur, gevolgd door nog 16 tot 24 uur stomen in de oven. Door de langere kooktijd wordt het roggezetmeel gekarameliseerd en krijgt het brood van de pompernikkel zijn rijke, donkere kleur. Amerikaans roggebroodbrood verschilt van traditioneel roggebroodbrood omdat het naast roggemeel tarwebloem bevat en zijn donkere kleur krijgt van melasse, koffie of cacaopoeder dat als kleurstoffen aan het deeg wordt toegevoegd.

Voedingswaarde van Russische rogge en roggebroodbrood

 1. Een portie of een plak van een populair merk Russisch roggebrood levert 70 calorieën, waarvan de meerderheid wordt bijgedragen door koolhydraten. Het biedt ook 4 procent van de dagelijkse waarde van voedingsvezels en 2 procent van de dagelijkse waarde voor calcium. Aan de andere kant bevat een snee of een portie pompernikkelbrood 90 calorieën, waarvan de meeste uit koolhydraten komen. Een sneetje brood met pompernikkel levert echter 16 procent van de dagelijkse waarde voor vezels, wat vier keer meer is dan een sneetje Russisch roggebrood. Bovendien levert pompernikkelbrood 10 procent van de dagelijkse waarde voor vitamine A, D en E en calcium.

Voordelen van roggebrood

 1. Rogge als ingrediënt in brood kan een positief effect hebben op de gezondheid. Dit komt door de aanwezigheid van vezels, fenolzuren, lignanen, alkylresorcino's en andere bioactieve verbindingen in rogge. Het hoge vezelgehalte in roggebrood kan helpen de darmgezondheid te behouden door constipatie te voorkomen. Bovendien kan de consumptie van roggebrood ook het risico op diabetes type 2, hartaandoeningen, borstkanker en colorectale kanker verminderen, en zelfs helpen bij gewichtsverlies.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407