Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Sapconcentraten: goed of slecht?

De onderste regel

 1. Sapconcentraat is vruchtensap waaruit het meeste water is gewonnen.

 2. Afhankelijk van het type kan het enkele essentiële voedingsstoffen bevatten, waaronder vitamines en mineralen.

 3. Concentraat wordt echter zwaarder verwerkt dan rauw fruitsap, waardoor veel mensen zich afvragen of het goed of slecht is voor hun gezondheid (1).

 4. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over sapconcentraten, inclusief of ze gezond zijn.

Wat is sapconcentraat?

 1. Water kan tot 90% sap bevatten (1, 2).

 2. Wanneer het grootste deel van deze vloeistof wordt verwijderd, is het resultaat een dik, stroperig product dat sapconcentraat wordt genoemd.

 3. Het extraheren van het water vermindert de bacteriegroei, wat betekent dat concentraat niet zo gemakkelijk bederft als sap. Dit proces vermindert ook de kosten van verpakking, opslag en transport (1).

 4. Toch zijn de verwerkingsmethoden anders. De meeste concentraten worden gefilterd, verdampt en gepasteuriseerd, maar sommige kunnen ook additieven bevatten (1).

 5. Sapconcentraten worden bij kamertemperatuur verkocht of ingevroren en bedoeld om vóór consumptie in gefilterd water te worden verdund (1, 2).

 6. Om het sap te concentreren, worden hele vruchten grondig gewassen, geschrobd en gemalen of gemengd om een ​​pulp te produceren. Het meeste water wordt vervolgens geëxtraheerd en verdampt (1).

 7. Omdat de natuurlijke smaak van het fruit hierdoor kan worden verdund, gebruiken veel bedrijven additieven zoals smaakpakketten, dit zijn kunstmatige verbindingen gemaakt van fruitbijproducten (1).

 8. Bovendien worden zoetstoffen zoals high-fructose corn syrup (HFCS) vaak toegevoegd aan vruchtensapconcentraten, terwijl natrium kan worden toegevoegd aan groentesapmengsels. Kunstmatige kleuren en aroma's kunnen ook worden toegevoegd (1).

 9. Sommige concentraten worden ook behandeld om schadelijke microben te verwijderen, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd (1).

Soorten sapconcentraat

 1. Er zijn verschillende soorten krachtvoer, sommige gezonder dan andere.

 2. Concentraten gemaakt van 100% fruit zijn de gezondste optie, omdat ze de meeste voedingsstoffen bevatten en alleen worden gezoet met natuurlijke fruitsuikers - geen toegevoegde suiker. Ze kunnen echter nog steeds additieven bevatten.

 3. Als u zich zorgen maakt over smaakstoffen of conserveermiddelen, controleer dan de ingrediëntenlijst.

 4. Producten die worden verkocht als geconcentreerde fruitcocktail, punch of drank zijn gemaakt van een mix van sappen.

 5. Deze bevatten vaak toegevoegde smaken of zoetstoffen om een ​​gebrek aan hele vruchten te compenseren.

 6. Nogmaals, het lezen van voedingsetiketten is de sleutel. Als het eerste ingrediënt een toegevoegde suiker is, zoals HFCS, rietsuiker of fructosesiroop, wilt u dit product misschien vermijden.

 7. Geconcentreerde sapconcentraten worden ontwaterd door methoden zoals sproeidrogen en vriesdrogen. Hierdoor wordt alle waterinhoud verwijderd en nemen deze producten minder ruimte in beslag (1).

 8. Veel studies tonen aan dat geconcentreerde poeders van gemengde groenten en fruit geassocieerd zijn met verminderde markers van ontsteking en verhoogde antioxidantgehaltes (3).

 9. Hoewel ontsteking een natuurlijke lichamelijke reactie is, is chronische ontsteking gekoppeld aan veel ziekten, waaronder kanker en diabetes. Zo kunnen ontstekingsremmende stoffen in voedingsmiddelen zoals sommige sapconcentraten deze aandoening helpen voorkomen (4).

 10. Houd er rekening mee dat veel poedersapconcentraten toegevoegde suiker bevatten, dus u wilt de etiketten zorgvuldig lezen.

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Sinaasappel-, ananas- en appelsapproducten - inclusief concentraten - worden steeds populairder, met sinaasappelsap die meer dan 41% van de wereldwijde markt voor fruitsap vertegenwoordigen (1).

 2. Concentraten kunnen aantrekkelijk zijn omdat ze goedkoop zijn en gemakkelijk op te slaan. Ze kunnen ook verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

 3. Fruit- en groentesapconcentraten zijn het gezondst als ze gemaakt zijn van 100% fruit of groenten - zonder additieven zoals toegevoegde suiker of zout.

 4. Bijvoorbeeld, een 120 ml glas sinaasappelsap bereid uit concentraat levert 280% van de dagelijkse waarde (DV) van vitamine C. Deze voedingsstof speelt een belangrijke rol in immuniteit en wondgenezing (5, 6).

 5. Wortelsap van 100% plantaardig concentraat is een rijke bron van provitamine A en biedt maar liefst 400% van de DV per portie van 240 ml (7, 8).

 6. Sapconcentraat bevat nuttige plantaardige stoffen, zoals carotenoïden, anthocyanen en flavonoïden. Deze gaan gepaard met veel gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde gezondheid van het hart en verminderde ontsteking (2, 9, 10).

 7. De flavonoïden in sinaasappelsap kunnen chronische ontstekingen die verband houden met obesitas helpen bestrijden. In één onderzoek ondervonden mensen met obesitas die gedurende ten minste zeven opeenvolgende dagen sinaasappelsap dronken, verminderde markers van ontsteking (10).

 8. Een ander onderzoek bij 56 volwassenen met obesitas wees uit dat suppletie met een gemengd fruit- en groentesapconcentraat gedurende 8 weken ontstekingen en LDL (slechte) cholesterol verminderde terwijl de vetvrije massa werd verhoogd (11).

 9. Veel sapconcentraten zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, die de gezondheid van de huid kunnen bevorderen en de effecten van huidveroudering kunnen vertragen.

 10. Van de bètacaroteen in wortelen en tomaten is bijvoorbeeld aangetoond dat het huidontstekingen vermindert (5, 7, 12, 13).

 11. Sapconcentraten kunnen een betaalbaar alternatief zijn voor vers geperst sap.

 12. Bovendien bederven bevroren of houdbare variëteiten niet gemakkelijk. Als zodanig zijn ze handig voor degenen die geen toegang hebben tot vers fruit of groenten (1).

Potentiële nadelen

 1. Sap en sapconcentraten zijn misschien niet voor iedereen het beste.

 2. Over het algemeen missen ze de vezel die heel fruit biedt en kunnen ze worden geladen met toegevoegde suikers.

 3. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services beveelt aan dat u minder dan 10% van uw dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers haalt. Een dieet met veel toegevoegde suikers is gekoppeld aan chronische ziekten, zoals diabetes en hartaandoeningen (14, 15).

 4. Veel sapconcentraten bevatten toegevoegde suikers, evenals ongezonde conserveermiddelen.

 5. Kies daarom waar mogelijk voor concentraten zonder toegevoegde suikers.

 6. Kies voor groentesapconcentraten opties met weinig natrium of concentraten met minder dan 140 mg natrium (6% van de DV) per portie (16).

 7. Als u sapconcentraten uitsluitend voor hun voedingsstoffen koopt, kunt u beter heel fruit eten.

 8. Dat komt omdat concentraat de vezel mist die heel fruit biedt (17).

 9. Deze producten veroorzaken dus grotere pieken in de bloedsuikerspiegel dan hele vruchten, omdat vezels uw bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren (18, 19).

 10. Bovendien bevatten concentraten vaak meer koolhydraten en calorieën per portie dan heel fruit (17).

 11. Een middelgrote sinaasappel (131 gram) heeft bijvoorbeeld 62 calorieën en 15 gram koolhydraten, terwijl een 240 ml sinaasappelsap gemaakt van 100% concentraat 110 calorieën en 24 gram koolhydraten (5, 20).

 12. Dat komt omdat sap meer fruit vereist dan normaal in zijn geheel wordt gegeten. Additieven zoals zoetstoffen dragen ook bij aan calorieën.

 13. Zelfs de gezondste sappen van concentraat moeten met mate worden geconsumeerd.

 14. Het is vermeldenswaard dat een groot bevolkingsonderzoek de dagelijkse inname van suikerhoudende dranken, inclusief 100% vruchtensap, in verband bracht met een verhoogd risico op kanker (21).

 15. Hoewel verder onderzoek nodig is, is het een goed idee om uw inname van een gezoete drank te beperken - zelfs 100% vruchtensap.

De onderste regel

 1. Sapconcentraten zijn goedkope alternatieven voor sap die niet gemakkelijk bederven en mogelijk vitamines en antioxidanten bevatten.

 2. Ze zijn echter sterk verwerkt en zitten vaak vol met zoetstoffen en andere additieven.

 3. Als u sapconcentraten koopt, zoek dan naar die gemaakt van 100% sap. Heel fruit is echter altijd een gezondere optie.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407