Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Schelpdieren: soorten, voeding, voordelen en gevaren

De onderste regel

 1. Schelpdieren worden al eeuwen over de hele wereld gegeten.

 2. Ze zijn rijk aan magere eiwitten, gezonde vetten en mineralen. Regelmatig schelpdieren eten kan je immuniteit verhogen, gewichtsverlies bevorderen en de gezondheid van hersenen en hart bevorderen.

 3. Schelpdieren zijn echter een van de meest voorkomende voedselallergenen en sommige soorten kunnen verontreinigingen en zware metalen bevatten.

 4. Dit artikel bespreekt verschillende soorten schelpdieren, hun voeding, gezondheidsvoordelen en mogelijke gevaren.

Soorten schelpdieren

 1. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn schelpdieren dieren die in water wonen en een shell of shell-achtige buitenkant hebben. [! 1012 => 1140 = 2!

 2. De meeste schelpdieren leven in zout water, maar de naam verwijst ook naar soorten die in zoet water voorkomen.

 3. Schelpdieren zijn verkrijgbaar in supermarkten en restaurants over de hele wereld, maar sommige regio's staan ​​bekend om bepaalde soorten. Kreeft is bijvoorbeeld een populair voedsel in het noordoosten van de Verenigde Staten, terwijl garnalen een nietje zijn in gerechten uit het zuiden van het land.

 4. De meeste soorten schelpdieren worden gestoomd, gebakken of gebakken gegeten. Sommige - zoals oesters en kokkels - kunnen rauw of gedeeltelijk gekookt worden gegeten. Hun smaak varieert van zoet tot zout, van subtiel tot delicaat - afhankelijk van het type en de kookmethode.

Nutritional Powerhouses

 1. Schelpdieren bevatten weinig calorieën en rijke bronnen van magere eiwitten, gezonde vetten en veel micronutriënten.

 2. Hier is een voedingsvergelijking van porties van 85 gram van verschillende soorten schelpdieren (2):

 3. Het meeste vet in schelpdieren is in de vorm van omega-3-vetzuren, die een scala aan gezondheidsvoordelen bieden, zoals het verbeteren van de gezondheid van hersenen en hart (3, 4, 5).

 4. Bovendien zijn schelpdieren rijk aan ijzer, zink, magnesium en vitamine B12 - die allemaal een belangrijke rol in uw lichaam spelen. 85 gram oesters hebben bijvoorbeeld bijna 100% van de dagelijkse waarde (DV) voor zink (2).

 5. Houd er rekening mee dat schelpdieren het meest voedzaam zijn wanneer ze worden gestoomd of gebakken. Gepaneerde of gefrituurde schelpdieren kunnen extra calorieën, geraffineerde koolhydraten, toegevoegd zout en andere ongezonde ingrediënten bevatten.

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Vanwege hun indrukwekkende voedingswaarde kunnen schelpdieren goed zijn voor uw taille, hersenen, hart en immuunsysteem.

 2. Schelpdieren bevatten weinig calorieën en veel magere eiwitten en gezonde vetten - waardoor ze uitstekend voedsel zijn om te eten terwijl ze proberen af ​​te vallen.

 3. Eiwitrijk voedsel zorgt ervoor dat u zich verzadigd en voldaan voelt, waardoor u mogelijk geen overtollige calorieën eet, waardoor u kunt afvallen of op gewicht blijft (6, 7).

 4. Bovendien kunnen vissen vanwege hun gehalte aan omega-3-vetzuren leiden tot een groter gevoel van volheid en meer gewichtsverlies bevorderen dan ander eiwitrijk voedsel (8, 9).

 5. Uit een onderzoek bij volwassenen met overgewicht bleek dat degenen die meer omega-3-vetzuren aten op een caloriebeperkt dieet, zich na de maaltijd aanzienlijk voller voelden dan degenen die minder omega-3 aten op hetzelfde dieet ( 9).

 6. Schelpdieren zitten vol met voedingsstoffen die de gezondheid van het hart kunnen bevorderen, waaronder omega-3-vetzuren en vitamine B12.

 7. Verschillende onderzoeken hebben het eten van omega-3-vetzuren uit vis en schaaldieren gekoppeld aan een lager risico op hartaandoeningen. Dit is waarschijnlijk omdat omega-3's ontstekingsremmende effecten hebben (10, 11, 12).

 8. Uit een onderzoek onder 18.244 gezonde mannen in China bleek dat degenen die meer dan 200 gram omega-3-rijke schelpdieren per week aten 59% minder kans hadden om aan een hart te sterven aanvallen dan degenen die minder dan 1,74 ounces (50 gram) per week (13) aten!

 9. Bovendien is onvoldoende inname van vitamine B12 gekoppeld aan hoge bloedspiegels van homocysteïne, een eiwit dat uw risico op hartaandoeningen kan verhogen. Daarom kan het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 beschermen tegen hartziekten (14, 15).

 10. Dezelfde voedingsstoffen in schelpdieren die goed zijn voor uw hart, zijn ook van vitaal belang voor de gezondheid van de hersenen.

 11. Verschillende onderzoeken hebben in feite onvoldoende bloedspiegels van vitamine B12 en omega-3 geïdentificeerd als risicofactoren voor problemen met hersenontwikkeling bij kinderen en met een gezonde hersenfunctie bij volwassenen (16, 17, 18 , 19).

 12. Sommige onderzoeken suggereren ook dat vitamine B12 en omega-3-vetzuren elkaars activiteiten kunnen verbeteren om de gezondheid van de hersenen te bevorderen.

 13. Uit een onderzoek bij 168 oudere volwassenen met een milde mentale beperking bleek dat B-vitamines de progressie van hersenproblemen vertraagden bij mensen met hogere bloedspiegels van omega-3-vetzuren in vergelijking met die met lagere spiegels ( 20).

 14. Sommige soorten schelpdieren zitten vol met immuunversterkend zink.

 15. Dit mineraal is nodig voor het ontwikkelen van cellen die de afweer van uw lichaam vormen. Het werkt ook als een antioxidant en beschermt tegen schade door ontsteking (21).

 16. Een onderzoek bij 62 gezonde volwassenen ouder dan 90 vond dat zinkgebrek geassocieerd was met verminderde activiteit van bepaalde immuuncellen (22).

 17. Regelmatig schelpdieren eten - vooral oesters, kokkels, mosselen, kreeft en krab - kan uw zinkstatus en algehele immuunfunctie verbeteren.

Mogelijke nadelen

 1. Hoewel schelpdieren zeer voedzaam zijn, kunnen er enkele nadelen zijn aan het eten ervan.

 2. Schelpdieren kunnen zware metalen uit hun omgeving ophopen, zoals kwik of cadmium.

 3. Mensen kunnen geen zware metalen uitscheiden. Na verloop van tijd kan een opeenhoping van deze verbindingen in uw lichaam leiden tot orgaanschade en andere gezondheidsproblemen (23).

 4. Uit een onderzoek bleek dat schelpdieren in sommige gebieden cadmiumgehalten kunnen bevatten die tweemaal de aanbevolen dagelijkse limiet voor menselijke inname zijn. Schelpdieren kunnen ook kwik bevatten, maar hebben over het algemeen minder dan grotere vissen (24, 25).

 5. De FDA beveelt aan dat volwassenen twee keer per week 85-140 gram vis met weinig kwik eten. Als de hoeveelheid schaal- en schelpdieren die je per week eet gelijk of minder is dan dat, dan zouden zware metalen geen reden tot zorg moeten zijn (25). [! 1012 => 1140 = 5!

 6. Weekdieren - zoals mosselen, sint-jakobsschelpen, oesters en mosselen - waren in de periode 1973-2006 goed voor meer dan 45% van de zeevruchtengerelateerde gevallen van voedselziekte in de VS ( 26).

 7. Voedselvergiftiging door schelpdieren kan het gevolg zijn van bacteriën, virussen of parasieten die zijn verkregen uit hun omgeving (26).

 8. Pathogenen floreren in rauwe schelpdieren en schaaldieren die onjuist zijn gekoeld. Daarom kan het op de juiste manier bewaren en koken van schelpdieren een effectieve manier zijn om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen.

 9. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, oudere volwassenen en mensen met een aangetast immuunsysteem moeten rauwe of onjuist bereide schelpdieren vermijden.

 10. Schelpdieren behoren tot de top acht voedselallergenen in de VS (27, 28).

 11. Een allergie voor schaaldieren ontwikkelt zich meestal op volwassen leeftijd, maar kan ook in de kindertijd voorkomen.

 12. Symptomen van een allergische reactie op schelpdieren zijn onder meer (29):

 13. In sommige gevallen kunnen mensen met een schelpdierenallergie een levensbedreigende anafylactische shock ervaren die onmiddellijke behandeling nodig heeft (29).

De onderste regel

 1. Schelpdieren - die kunnen worden onderverdeeld in schaaldieren en weekdieren - zitten boordevol magere eiwitten, gezonde vetten en micronutriënten.

 2. Ze kunnen gewichtsverlies bevorderen, de immuniteit verhogen en de gezondheid van hersenen en hart bevorderen. Toch kunnen schelpdieren zware metalen bevatten en door voedsel overgedragen ziekten en allergische reacties veroorzaken.

 3. Niettemin kan schelpdieren een voedzame en heerlijke toevoeging zijn aan een uitgebalanceerd dieet voor de meest gezonde mensen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407