Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Spaanse versus Italiaanse olijfolie

Een gezond alternatief

 1. Olijfolie wordt vaak aangeprezen vanwege de gezondheidsvoordelen, met name olijfolie van eerste persing en extra vierge olijfolie. Dit komt door het gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten, dat verband houdt met de gezondheid van het hart en gewichtscontrole. Olijfolie is ook veelzijdig, omdat het kan worden gebruikt om groenten te bakken of vlees te bakken, en het kan zelfs de plaats innemen van boter in cakes en andere desserts. De regio waar je olijfolie vandaan komt, kan echter een effect hebben op de smaak van het voedsel dat je eet, dus het is belangrijk om enkele van de verschillen tussen de meest voorkomende olijfolie te kennen: Spaans en Italiaans.

Kleur

 1. Een verschil tussen Spaanse olijfolie en Italiaanse olijfolie is kleur. Spaanse olijfolie heeft meestal een goudgele kleur, terwijl Italiaanse olie de neiging heeft donkerder groen te zijn. Dit heeft te maken met het feit dat het klimaat in Italië het hele jaar door gematigd is in vergelijking met Spanje. De dikte van de olijfolie heeft echter de neiging niet te verschillen.

Flavor

 1. Een ander verschil tussen Spaanse en Italiaanse olijfolie is hun smaak. Spaanse olie heeft vaak een fruitige, nootachtige smaak. Italiaanse olie daarentegen heeft meer een grasachtige smaak met een kruidenaroma. Spanje produceert ongeveer 45 procent van het olijvenaanbod in de wereld, terwijl Italië ongeveer 20 procent aanbiedt. Het is echter mogelijk dat u niet veel van een smaakverschil tussen de oliën kunt vertellen, omdat ze soms met elkaar worden gemengd of aan oliën uit andere landen worden toegevoegd.

Cycloartenol

 1. Studies wijzen erop dat Italiaanse olijfolie van eerste persing hogere niveaus van cycloartenol heeft dan Spaanse olijfolie van eerste persing, volgens het boek "Olive Oil: Chemistry and Technology" van Dimitrios Boskou. Cycloartenol is een sterol die de hoeveelheid cholesterol die door het lichaam beweegt verlaagt en ook de uitscheiding van gal verhoogt, waardoor de zuurgraad in het lichaam wordt verlaagd. Interessant genoeg voegt Boskou eraan toe dat dezelfde onderzoeken hebben aangetoond dat cycloartenol ook hoger is in Italiaanse olijfolie van eerste persing dan Italiaanse met oplosmiddelen geëxtraheerde oliën, wat opnieuw laat zien dat het type olijfolie dat je koopt net zo belangrijk is als waar het vandaan komt.

Zelfde oorsprong

 1. Een van de redenen dat u misschien niet veel verschil merkt tussen Spaanse en Italiaanse olijfolie, is omdat ze in dezelfde fles worden gemengd. Ondanks het feit dat veel olijfolie 'Product van Italië' zegt, zijn ze eigenlijk een combinatie van de oliën van verschillende landen, waaronder Italië, Spanje en Griekenland - ze waren net in Italië verpakt. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat Italië niet genoeg olijfbomen heeft om de internationale vraag naar olie te ondersteunen. Chef en schrijver David Lebovitz beveelt aan zich geen zorgen te maken over het land van oorsprong van olijfolie en zich in plaats daarvan te concentreren op de smaak en kwaliteit van het product.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407