Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Spinazie 101: voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

De onderste regel

 1. Spinazie (Spinacia oleracea) is een bladgroente die afkomstig is uit Perzië.

 2. Het behoort tot de familie van de amarant en is gerelateerd aan bieten en quinoa. Bovendien wordt het als zeer gezond beschouwd, omdat het vol zit met voedingsstoffen en antioxidanten.

 3. Spinazie eten kan de gezondheid van het oog ten goede komen, oxidatieve stress verminderen, kanker helpen voorkomen en de bloeddruk verlagen.

 4. Er zijn veel manieren om spinazie te bereiden. Je kunt het in blik of vers kopen en gekookt of rauw eten. Het is heerlijk, alleen of in andere gerechten.

 5. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over spinazie.

Voedingswaarden

 1. De voedingswaarden voor 100 gram rauwe spinazie zijn (1):

 2. De meeste koolhydraten in spinazie bestaan ​​uit vezels, die ongelooflijk gezond zijn.

 3. Spinazie bevat ook kleine hoeveelheden suiker, meestal in de vorm van glucose en fructose (1).

 4. Spinazie bevat veel onoplosbare vezels, die uw gezondheid op verschillende manieren kunnen verbeteren (2).

 5. Het voegt volume toe aan de ontlasting als voedsel door uw spijsverteringsstelsel passeert. Dit kan constipatie helpen voorkomen.

Vitaminen en mineralen

 1. Spinazie is een uitstekende bron van veel vitamines en mineralen, waaronder (3):

 2. Spinazie bevat ook verschillende andere vitamines en mineralen, waaronder kalium, magnesium en vitamine B6, B9 en E.

Plantaardige verbindingen

 1. Spinazie bevat verschillende belangrijke plantaardige stoffen, waaronder (4, 5, 6, 7, 8, 9, 10):

Gezondheidsvoordelen van spinazie

 1. Spinazie is uiterst gezond en gekoppeld aan tal van gezondheidsvoordelen.

 2. Er is aangetoond dat het oxidatieve stress, ooggezondheid en bloeddruk verbetert.

 3. Vrije radicalen zijn bijproducten van de stofwisseling. Ze kunnen oxidatieve stress veroorzaken, wat versnelde veroudering veroorzaakt en uw risico op kanker en diabetes verhoogt (11).

 4. Spinazie bevat echter antioxidanten, die oxidatieve stress bestrijden en de schade die het veroorzaakt helpen verminderen.

 5. Een onderzoek bij acht gezonde mensen wees uit dat spinazie oxidatieve schade hielp voorkomen. Hoewel deze studie vrij klein was, worden de bevindingen ondersteund door ander onderzoek bij dieren en mensen (12, 13, 14).

 6. Spinazie is rijk aan zeaxanthine en luteïne, de carotenoïden die verantwoordelijk zijn voor de kleur in sommige groenten.

 7. Menselijke ogen bevatten ook grote hoeveelheden van deze pigmenten, die uw ogen beschermen tegen schade door zonlicht (15).

 8. Bovendien geven verschillende onderzoeken aan dat zeaxanthine en luteïne werken om maculaire degeneratie en staar te voorkomen, die belangrijke oorzaken van blindheid zijn (16, 17, 18, 19).

 9. Deze verbindingen kunnen zelfs bestaande schade ongedaan maken (20, 21).

 10. Spinazie bevat twee componenten, MGDG en SQDG, die de groei van kanker kunnen vertragen.

 11. In één onderzoek hielpen deze verbindingen de tumorgroei in de baarmoederhals te vertragen. Ze verminderden ook de grootte van de tumor (22, 23).

 12. Verschillende studies bij mensen koppelen spinazieconsumptie aan een verlaagd risico op prostaatkanker. Het eten van dit groene blad kan ook helpen bij het voorkomen van borstkanker (24, 25).

 13. Evenzo merkt een dierstudie op dat spinazie de vorming van kanker kan onderdrukken (26).

 14. Bovendien bevat spinazie grote hoeveelheden antioxidanten, die ook kanker kunnen bestrijden (27).

 15. Spinazie bevat grote hoeveelheden nitraten, waarvan is aangetoond dat ze de bloeddruk helpen matigen en uw risico op hartaandoeningen verlagen (28, 29).

 16. Een onderzoek bij 27 mensen wees uit dat het eten van spinazie de bloeddruk effectief verlaagde. Verschillende andere studies hebben vergelijkbare effecten waargenomen, wat aangeeft dat spinazie de gezondheid van het hart verbetert (7, 30, 31).

Potentiële nadelen

 1. Spinazie wordt over het algemeen als zeer gezond beschouwd. Bij sommige personen kan het echter bijwerkingen veroorzaken.

 2. Nierstenen worden veroorzaakt door ophoping van zuur en mineraal zout. De meest voorkomende variëteit is calciumstenen, die bestaan ​​uit calciumoxalaat.

 3. Spinazie bevat zowel calcium als oxalaten, dus mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van nierstenen moeten hun inname beperken (32, 33).

 4. Spinazie bevat veel vitamine K1, dat verschillende functies in uw lichaam heeft, maar het best bekend is vanwege zijn rol bij de bloedstolling.

 5. Als zodanig kan het de bloedverdunnende medicatie verstoren. Mensen die bloedverdunners gebruiken, zoals warfarine, moeten hun arts raadplegen voordat ze grote hoeveelheden spinazie eten (34).

De onderste regel

 1. Spinazie is voedzaam, bladgroen.

 2. Van deze groente is op verschillende manieren aangetoond dat deze de gezondheid ten goede komt. Spinazie kan oxidatieve stress verminderen, de gezondheid van de ogen verbeteren en helpen bij het voorkomen van hartziekten en kanker.

 3. Als u geïnteresseerd bent in het gezondheidsbevorderende potentieel, is spinazie een gemakkelijk voedsel om aan uw dieet toe te voegen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407