Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Spinazie versus boerenkool: is men gezonder?

De onderste regel

 1. Spinazie en boerenkool zijn beide krachtpatsers van voeding, geassocieerd met vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 2. Hoewel ze uit heel verschillende plantenfamilies komen, worden ze vaak door elkaar gebruikt in recepten, variërend van salades tot soepen tot smoothies en nog veel meer.

 3. Ondanks hun vele overeenkomsten onderscheiden ze zich toch door verschillende onderscheidingen.

 4. Dit artikel gaat dieper in op de voedingswaarde en voordelen van spinazie en boerenkool om te bepalen welke gezonder is.

Voedingsverschillen

 1. Boerenkool en spinazie zijn zeer voedzame, caloriearme groenten die een breed scala aan belangrijke vitamines en mineralen bieden.

 2. Ze bevatten allebei veel vitamine K - een belangrijke vitamine die betrokken is bij gezonde bloedstolling en botvorming (1).

 3. Plus, ze zijn rijk aan vitamine C, die een centrale rol speelt bij ziektepreventie en immuunfunctie (2).

 4. Beide bevatten ook vezels en verschillende andere belangrijke micronutriënten in verschillende hoeveelheden, waaronder vitamine A, riboflavine en calcium.

 5. Dit is hoe boerenkool en spinazie het tegen elkaar opnemen (3):

 6. Spinazie en boerenkool bieden een vergelijkbare hoeveelheid verschillende voedingsstoffen, maar er zijn ook enkele verschillen.

 7. Boerenkool bevat bijvoorbeeld meer dan twee keer de hoeveelheid vitamine C, terwijl spinazie meer vitamine K, vitamine A en foliumzuur levert.

 8. Hoewel spinazie en boerenkool verschillende concentraties van bepaalde voedingsstoffen hebben, zijn ze beide over het algemeen zeer voedzame groentekeuzes.

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Naast hun uitstekende voedingsprofielen zijn boerenkool en spinazie gekoppeld aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 2. Beide zijn rijk aan antioxidanten - verbindingen die oxidatieve schade aan uw cellen helpen voorkomen en beschermen tegen chronische ziekten (4, 5).

 3. Ze hebben ook elk een positieve invloed gehad op de gezondheid van het hart door verschillende risicofactoren voor hartziekten te verbeteren, zoals hoge cholesterol en bloeddruk.

 4. Uit een onderzoek van 12 weken bij 32 mannen met een hoog cholesterolgehalte bleek bijvoorbeeld dat het drinken van boerenkoolsap bij de maaltijd het cholesterolgehalte verbeterde en de antioxidantstatus verhoogde (6).

 5. Ondertussen bleek uit een klein onderzoek bij 27 mensen dat het eten van een soep gemaakt met ongeveer 250 gram spinazie gedurende slechts 7 dagen de bloeddruk verbeterde.

 6. De studie constateerde dat de spinaziesoep zowel de systolische als de diastolische bloeddruk aanzienlijk verlaagde dankzij nitraten in de voeding, verbindingen die de bloedstroom verhogen (7).

 7. Beide groenten bevatten ook kankerverwekkende stoffen, waarvan is aangetoond dat ze de groei en verspreiding van kankercellen verminderen in reageerbuis- en dierstudies (8, 9, 10, 11).

 8. Bovendien, omdat boerenkool en spinazie weinig calorieën bevatten maar veel voedingsstoffen, kan het toevoegen van deze smakelijke groenten aan uw dieet een effectieve strategie zijn om gewichtsverlies te stimuleren (12, 13).

Spinazie bevat veel oxalaat

 1. Spinazie bevat grote hoeveelheden oxalaat in de voeding, een verbinding die zich in uw lichaam aan calcium bindt en de opname ervan voorkomt (14).

 2. Oxalaatrijk voedsel eten verhoogt ook de uitscheiding van oxalaat via uw urine, wat kan leiden tot de vorming van calciumoxalaat nierstenen (15).

 3. Er zijn verschillende soorten nierstenen, maar geschat wordt dat ongeveer 80% bestaat uit calciumoxalaat (16).

 4. Degenen met een hoog risico op nierstenen wordt vaak geadviseerd om hun inname van voedingsmiddelen met een hoog oxalaatgehalte, waaronder spinazie, te beperken (17).

 5. Kokende spinazie kan de concentratie oxalaat in de voeding tot 87% verlagen (18).

Boerenkool kan Goitrin bevatten

 1. Kruisbloemige groenten, zoals boerenkool, bevatten goitrin - een verbinding die de schildklierfunctie kan verstoren door de opname van jodium te verminderen, wat nodig is voor de productie van schildklierhormonen (19).

 2. Spinazie kan ook goitrogene eigenschappen bevatten, hoewel niet in dezelfde mate als kruisbloemige groenten zoals boerenkool.

 3. Verstoringen van de schildklierfunctie kunnen uw metabolisme beïnvloeden en symptomen zoals vermoeidheid, gevoeligheid voor kou en gewichtsveranderingen veroorzaken (20).

 4. Recent onderzoek suggereert echter dat het eten van goitrogen-rijk voedsel met mate onwaarschijnlijk is dat het voor de meeste mensen waarschijnlijk geen problemen zal veroorzaken.

 5. Uit onderzoek bij mensen en dieren blijkt bijvoorbeeld dat het eten van broccolispruitjes en spruitjes de schildklierfunctie of schildklierhormoonspiegels niet beïnvloedt, wat suggereert dat het veilig is voor mensen met schildklierproblemen (21, 22) .

 6. Uit ander onderzoek is gebleken dat het regelmatig eten van kruisbloemige groenten niet gepaard gaat met een hoger risico op schildklierkanker - behalve bij vrouwen met een zeer lage inname van jodium (23, 24).

 7. Bovendien deactiveert het koken van groenten het enzym dat verantwoordelijk is voor de afgifte van goitrin (25).

 8. Daarom, als u schildklierproblemen heeft, kunt u boerenkool of spinazie koken voordat u het eet en ervoor zorgen dat u voldoende jodium in uw dieet krijgt uit voedingsmiddelen zoals zeevruchten en zuivelproducten, wat kan helpen bij het voorkomen van bijwerkingen veroorzaakt door goitrin .

Is One Healthier?

 1. Er zijn verschillende kleine verschillen in voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van boerenkool en spinazie.

 2. Beide zijn echter ongelooflijk voedzaam en kunnen worden genoten als onderdeel van een goed afgerond, gezond dieet.

 3. Idealiter probeer een paar porties van elk in uw wekelijkse maaltijden op te nemen, samen met een assortiment van andere bladgroenten, zoals romaine, snijbiet, boerenkool en kool.

 4. Elk van deze ingrediënten brengt niet alleen een andere set voedingsstoffen naar de tafel, maar ze kunnen ook een beetje afwisseling en nieuwe smaken aan uw dieet toevoegen.

 5. Hier zijn een paar eenvoudige ideeën om deze heerlijke groenten aan uw routine toe te voegen:

De onderste regel

 1. Boerenkool en spinazie zijn zeer voedzaam en worden geassocieerd met verschillende voordelen.

 2. Terwijl boerenkool meer dan twee keer zoveel vitamine C als spinazie biedt, biedt spinazie meer foliumzuur en vitamine A en K.

 3. Beide zijn gekoppeld aan verbeterde hartgezondheid, verhoogd gewichtsverlies en bescherming tegen ziekten.

 4. Daarom kan het genieten van beide als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet ervoor zorgen dat je kunt profiteren van de unieke voordelen die elk te bieden heeft - terwijl je ook een beetje afwisseling toevoegt aan uw dagelijkse maaltijden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407