Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Steranijs: voordelen, toepassingen en mogelijke risico's

De onderste regel

 1. Steranijs is een kruid gemaakt van de vrucht van de Chinese groenblijvende boom Illicium verum.

 2. Het is toepasselijk genoemd naar de stervormige peulen waaruit de kruidenzaden worden geoogst en heeft een smaak die doet denken aan zoethout.

 3. Vanwege overeenkomsten in hun smaak en namen, wordt steranijs vaak verward met anijs, hoewel de twee kruiden geen verband houden.

 4. Steranijs staat niet alleen bekend om zijn uitgesproken smaak en culinaire toepassingen, maar ook om zijn medicinale voordelen.

 5. Dit artikel bespreekt de voordelen, toepassingen en potentiële risico's van steranijs.

Rijk aan krachtige bioactieve verbindingen

 1. Kruiden en specerijen zijn vaak onbezongen helden van de wereld van gezondheid en voeding en steranijs is misschien geen uitzondering.

 2. Informatie over het vitamine- en mineralengehalte ontbreekt, maar gezien de kleine hoeveelheid specerijen die u op elk moment kunt gebruiken, kan de voedingswaarde minder belangrijk zijn (1).

 3. Desalniettemin is het een indrukwekkende bron van verschillende krachtige bioactieve stoffen - die allemaal van vitaal belang zijn voor een goede gezondheid.

 4. De meest waardevolle component van steranijs ligt misschien in de dichte voorraad flavonoïden en polyfenolen. Deze kunnen voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de brede toepassingen en medicinale voordelen van het kruid (2).

 5. Enkele van de belangrijkste gezondheidsbevorderende verbindingen in steranijs zijn (2, 3, 4):

 6. Samen kunnen deze verbindingen bijdragen aan de antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen van steranijs.

 7. Uit onderzoek bij dieren en reageerbuizen blijkt dat de antioxidantcapaciteit van dit kruid zelfs anti-kankereigenschappen kan hebben, zoals het verkleinen van de tumor (5, 6).

 8. Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om beter te begrijpen hoe de bioactieve stoffen in steranijs de menselijke gezondheid kunnen ondersteunen.

Biedt medicinale voordelen

 1. Steranijs wordt al duizenden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt en is recentelijk ook in sommige westerse geneeswijzen opgenomen.

 2. De populariteit stijgt vooral door de antimicrobiële eigenschappen en het farmacologische potentieel.

 3. Een van de meest populaire farmacologisch relevante kenmerken van steranijs is het gehalte aan shikiminezuur.

 4. Shikiminezuur is een verbinding met sterke antivirale eigenschappen. Het is zelfs een van de belangrijkste actieve ingrediënten in Tamiflu, een populair medicijn voor de behandeling van griep (7).

 5. Momenteel is steranijs de primaire bron van shikiminezuur die wordt gebruikt voor de ontwikkeling van farmaceutische producten. Terwijl de grieppandemie blijft toenemen als een bedreiging voor de mondiale gezondheid, neemt de vraag naar steranijs toe (7).

 6. Uit reageerbuisonderzoek is ook gebleken dat de etherische olie van steranijs andere soorten virale infecties kan behandelen, waaronder herpes simplex type 1 (8).

 7. Hoewel steranijs vaak wordt gebruikt voor de behandeling van griep, is meer onderzoek nodig om het potentieel van andere virale infecties bij mensen verder te begrijpen.

 8. Steranijs is een rijke bron van de flavonoïde anethol. Deze verbinding is verantwoordelijk voor de uitgesproken smaak van het kruid en biedt krachtige schimmelwerende voordelen.

 9. Uit landbouwonderzoek is gebleken dat trans-anethol afkomstig van steranijs de groei van pathogene schimmels in bepaalde eetbare gewassen kan remmen (9).

 10. Onderzoek in reageerbuizen geeft aan dat andere bioactieve verbindingen in etherische olie van steranijs, zoals terpeen linalool, biofilm en celwandvorming van infectieuze schimmels bij mensen kunnen onderdrukken (10).

 11. Meer onderzoek is nodig om de toepassingen voor steranijs voor de behandeling van schimmelinfecties bij mensen beter te begrijpen.

 12. Een ander belangrijk medicinaal voordeel van steranijs is het vermogen om de bacteriegroei te remmen die betrokken is bij verschillende veel voorkomende ziekten. [! 3727 => 1140 = 3!

 13. Reageerbuisstudies hebben ook aangetoond dat bioactieve verbindingen in steranijs effectief kunnen zijn bij de behandeling van urineweginfecties veroorzaakt door verschillende bacteriën (12).

 14. Uit een afzonderlijk onderzoek bleek dat steranijs-extract enigszins effectief is in het verminderen van de groei van E. coli op een petrischaaltje, hoewel het niet zo effectief was als de huidige, meer gebruikelijke antibiotica-behandelingen (13 ).

 15. Momenteel is het meeste onderzoek naar de antibacteriële eigenschappen van steranijs beperkt tot dier- en reageerbuisstudies. Meer studies zijn nodig om beter te begrijpen hoe dit kruid kan worden gebruikt om de menselijke gezondheid te ondersteunen.

Eenvoudig in uw kookproces op te nemen

 1. Steranijs heeft een duidelijke zoethoutsmaak vergelijkbaar met die van anijs of venkel, hoewel het geen verband houdt met een van deze kruiden. Het past goed bij koriander, kaneel, kardemom en kruidnagel.

 2. Bij het koken kan steranijs in zijn geheel of als poeder worden gebruikt.

 3. Het wordt vaak gebruikt in klassieke Chinese, Vietnamese, Indiase en Midden-Oosterse keukens, vooral als smaakversterker in bouillons, soepen en curry's.

 4. Het staat bekend om zijn aanwezigheid in de Chinese "5 spice" en Indiase "Garam Masala" melanges.

 5. In traditionele Chinese en volksgeneeskunde wordt steranijs doordrenkt met water om thee te maken die wordt gebruikt voor de behandeling van luchtweginfecties, misselijkheid, constipatie en andere spijsverteringsproblemen.

 6. Steranijs is ook een geweldige aanvulling op zoete gerechten en desserts, zoals gebakken fruit, taarten, snel brood en muffins.

 7. Als u dit kruid nog nooit eerder in uw culinaire bezigheden hebt gebruikt, houd er dan rekening mee dat een beetje een lange weg gaat. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer naar smaak toe om te voorkomen dat je teveel gebruikt.

 8. Probeer poedervormige steranijs in uw volgende partij muffins te strooien of gooi een paar hele peulen in uw volgende pot soep voor een opwarming van smaak.

Mogelijke risico's

 1. Pure Chinese steranijs wordt algemeen erkend als veilig voor de meeste mensen. Er zijn echter weinig meldingen van allergische reacties (14).

 2. Voor de algemene bevolking is een ernstigere zorg een naaste verwant van het Chinese kruid - de zeer giftige Japanse steranijs.

 3. Van Japanse steranijs is bekend dat het krachtige neurotoxines bevat die kunnen leiden tot ernstige lichamelijke symptomen, waaronder epileptische aanvallen, hallucinaties en misselijkheid (15).

 4. Japanse steranijs lijkt bijna identiek aan zijn Chinese tegenhanger en sommige in de handel verkrijgbare bronnen van Chinese steranijs zijn gemengd met het Japanse kruid.

 5. Bovendien zijn er gevallen gemeld van ernstige, mogelijk fatale reacties op steranijs bij zuigelingen (16).

 6. Aangenomen wordt dat deze gevallen te wijten waren aan onbekende besmetting met het Japanse kruid. Daarom wordt aanbevolen dat steranijs niet wordt gegeven aan zuigelingen en kinderen (16).

 7. Voorzichtig is het een goed idee om de bron van de steranijs die u koopt te controleren om er zeker van te zijn dat het puur de Chinese variëteit is.

 8. Als u niet 100% zeker bent van de bron of zuiverheid, kan het ook een goede gewoonte zijn om niet teveel tegelijk te gebruiken om onbedoelde intoxicatie te voorkomen.

De onderste regel

 1. Steranijs heeft een duidelijke zoethoutsmaak die een verscheidenheid aan gerechten kan verbeteren.

 2. De krachtige bioactieve verbindingen kunnen verschillende schimmel-, bacteriële en virale infecties helpen behandelen.

 3. Hoewel de consumptie van pure Chinese steranijs meestal veilig is, kan deze besmet zijn met Japanse steranijs die zeer giftig is.

 4. Controleer altijd de bron van het kruid dat u koopt om de zuiverheid te garanderen en begin met een kleine hoeveelheid om bijwerkingen te voorkomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407