Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Stevia: bijwerkingen, voordelen en meer

Stevia?

 1. Stevia, ook wel Stevia rebaudiana genoemd, is een plant die lid is van de chrysanthemum-familie, een subgroep van de familie Asteraceae (ragweed-familie). Er is een groot verschil tussen de stevia die je in de supermarkt koopt en de stevia die je thuis kunt kweken.

 2. Stevia-producten die in schappen van supermarkten worden gevonden, zoals Truvia en Stevia in the Raw, bevatten geen volledig stevia-blad. Ze zijn gemaakt van een zeer verfijnd stevia-bladextract genaamd rebaudioside A (Reb-A).

 3. Veel stevia-producten bevatten zelfs heel weinig stevia. Reb-A is ongeveer 200 keer zoeter dan tafelsuiker.

 4. Zoetstoffen gemaakt met Reb-A worden beschouwd als "nieuwe zoetstoffen" omdat ze worden gemengd met verschillende zoetstoffen, zoals erythritol (een suikeralcohol) en dextrose (glucose).

 5. Truvia is bijvoorbeeld een mix van Reb-A en erythritol, en Stevia in The Raw is een mix van Reb-A en dextrose (pakketten) of maltodextrin (Bakers Bag).

 6. Sommige stevia-merken bevatten ook natuurlijke smaken. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) maakt geen bezwaar tegen de term "natuurlijke smaakstoffen" als de gerelateerde ingrediënten geen toegevoegde kleuren, kunstmatige smaakstoffen of synthetische stoffen hebben.

 7. Toch kunnen ingrediënten die onder de paraplu "natuurlijke smaak" vallen, sterk worden verwerkt. Velen beweren dat dit betekent dat er niets natuurlijks aan hen is.

 8. U kunt thuis stevia-planten kweken en de bladeren gebruiken om voedsel en dranken te zoeten. Reb-A-zoetstoffen zijn verkrijgbaar in vloeibare, poeder- en korrelvorm. In dit artikel verwijst "stevia" naar Reb-A-producten.

Zijn er voordelen aan het gebruik van stevia?

 1. Stevia is een niet-zoetmiddel. Dit betekent dat het bijna geen calorieën bevat. Als je probeert af te vallen, kan dit aspect aantrekkelijk zijn.

 2. Tot op heden is onderzoek echter niet doorslaggevend. Het effect van niet-voedende zoetstof op de gezondheid van een individu kan afhangen van de hoeveelheid die wordt geconsumeerd, evenals het tijdstip van de dag waarop het wordt geconsumeerd.

 3. Als u diabetes heeft, kan stevia helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

 4. Een studie uit 2010 van 19 gezonde, magere deelnemers en 12 zwaarlijvige deelnemers ontdekte dat stevia de insuline- en glucosespiegel aanzienlijk verlaagde. Het liet de deelnemers aan het onderzoek ook tevreden en vol na het eten, ondanks de lagere calorie-inname.

 5. Eén opmerkelijke beperking in deze studie is echter dat deze plaatsvond in een laboratoriumomgeving, in plaats van in een echte situatie in de natuurlijke omgeving van een persoon.

 6. En volgens een onderzoek uit 2009 kan stevia-bladpoeder helpen bij het beheersen van cholesterol. Deelnemers aan de studie consumeerden dagelijks 400 milliliter stevia-extract.

 7. Uit de studie bleek dat stevia het totale cholesterol, LDL ("slechte") cholesterol en triglyceriden zonder negatieve bijwerkingen verlaagde. Het verhoogde ook het HDL-cholesterol ("goed"). Het is onduidelijk of incidenteel gebruik van stevia in kleinere hoeveelheden hetzelfde effect zou hebben.

Stevia veroorzaakt bijwerkingen?

 1. De FDA zegt dat stevia-glycosiden, zoals Reb-A, "algemeen worden erkend als veilig." Ze hebben geen stevia of ruw stevia-extract goedgekeurd voor gebruik in bewerkte voedingsmiddelen en dranken vanwege een gebrek aan veiligheidsinformatie.

 2. Er is bezorgdheid dat rauw stevia-kruid uw nieren, voortplantingssysteem en cardiovasculair systeem kan schaden. Het kan ook de bloeddruk te laag laten of interageren met medicijnen die de bloedsuikerspiegel verlagen.

 3. Hoewel stevia als veilig wordt beschouwd voor mensen met diabetes, moeten merken die dextrose of maltodextrine bevatten met voorzichtigheid worden behandeld.

 4. Dextrose is glucose en maltodextrine is een zetmeel. Deze ingrediënten voegen kleine hoeveelheden koolhydraten en calorieën toe. Suikeralcoholen kunnen ook het aantal koolhydraten licht doen dalen.

 5. Als u af en toe stevia gebruikt, is het mogelijk niet voldoende om uw bloedsuiker te beïnvloeden. Maar als je het de hele dag door gebruikt, tellen de koolhydraten op.

 6. Een onderzoek uit 2015 rapporteerde een mogelijk verband tussen niet-voedende zoetstoffen, waaronder stevia, en verstoring van de darmflora. Dezelfde studie suggereerde ook dat niet-voedende zoetstoffen glucose-intolerantie en metabole stoornissen kunnen veroorzaken.

 7. Zoals bij de meeste niet-zoetstoffen is de smaak een groot nadeel. Stevia heeft een milde, zoethoutachtige smaak die licht bitter is. Sommige mensen genieten ervan, maar het is een afknapper voor anderen.

 8. Bij sommige mensen kunnen stevia-producten gemaakt met suikeralcoholen spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel en diarree.

Stevia veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap?

 1. Stevia gemaakt met Reb-A is veilig om met mate te gebruiken tijdens de zwangerschap. Als je gevoelig bent voor suikeralcoholen, kies dan een merk dat geen erythritol bevat.

 2. Hele blad stevia en ruwe stevia-extract, inclusief stevia die je thuis hebt gekweekt, zijn niet veilig om te gebruiken als je zwanger bent.

 3. Het kan vreemd lijken dat een zeer geraffineerd product als veiliger wordt beschouwd dan een natuurlijk product. Dit is een veel voorkomend mysterie bij kruidenproducten.

 4. In dit geval is Reb-A beoordeeld op veiligheid tijdens de zwangerschap en anderszins. Stevia in zijn natuurlijke vorm niet. Momenteel is er onvoldoende bewijs dat stevia-extract of ruw stevia-extract je zwangerschap niet schaadt.

Is er een verband tussen stevia en kanker?

 1. Er zijn aanwijzingen dat stevia sommige soorten kanker kan helpen bestrijden of voorkomen.

 2. Volgens een onderzoek uit 2012 helpt een glycoside genaamd stevioside in stevia-planten de dood van kankercellen in een menselijke borstkankerlijn te stimuleren. Stevioside kan ook helpen sommige mitochondriale paden te verminderen die kanker helpen groeien.

 3. Een onderzoek uit 2013 ondersteunde deze bevindingen. Het bleek dat veel stevia-glycosidederivaten toxisch waren voor specifieke leukemie-, long-, maag- en borstkankercellijnen.

Om stevia te gebruiken als suikervervanger

 1. Stevia kan in plaats van tafelsuiker worden gebruikt in uw favoriete voedingsmiddelen en dranken. Een snufje steviapoeder is gelijk aan ongeveer een theelepel tafelsuiker.

 2. Smakelijke manieren om stevia te gebruiken zijn:

 3. Sommige stevia-merken, zoals Stevia in the Raw, kunnen tafelsuiker-theelepel vervangen door theelepel (zoals in gezoete dranken en sauzen), tenzij u het in gebak gebruikt.

 4. Je kunt bakken met stevia, hoewel het cakes en koekjes een zoethoutachtige nasmaak kan geven. Stevia in the Raw beveelt aan om de helft van de totale hoeveelheid suiker in je recept te vervangen door hun product.

 5. Andere merken zijn niet specifiek gemaakt om te bakken, dus u hoeft minder te gebruiken. Voeg extra vloeistof of een vulstof zoals appelmoes of gepureerde bananen toe aan je recept om de verloren suiker in te halen. Het kan enige vallen en opstaan ​​kosten om de textuur en het niveau van zoetheid te krijgen die je wilt.

Onderste regel

 1. Stevia-producten gemaakt met Reb-A worden als veilig beschouwd, zelfs voor mensen die zwanger zijn of diabetes hebben. Deze producten veroorzaken zelden bijwerkingen. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan om afdoend bewijs te leveren over gewichtsbeheersing, diabetes en andere gezondheidsproblemen.

 2. Vergeet niet dat stevia veel zoeter is dan tafelsuiker, dus u hoeft niet zoveel te gebruiken.

 3. Hele blad stevia is niet goedgekeurd voor commercieel gebruik, maar u kunt het nog steeds voor thuisgebruik kweken. Ondanks een gebrek aan onderzoek, beweren veel mensen dat stevia met heel blad een veilig alternatief is voor zijn zeer verfijnde tegenhanger of tafelsuiker.

 4. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het toevoegen van een rauw steviablad aan een kopje thee onwaarschijnlijk is, moet u het niet gebruiken als u zwanger bent.

 5. Totdat onderzoek bepaalt of stevia met hele bladeren veilig is voor iedereen, moet u de goedkeuring van uw arts vragen voordat u het regelmatig gebruikt, vooral als u een ernstige medische aandoening heeft, zoals diabetes, hartaandoeningen of veel bloed druk.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407