Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Sweet Potato Vs. Yam Nutrition

Gewichtstoename uit wijn

 1. Yams en zoete aardappelen zijn botanisch verschillend, hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Yams hebben bleek vlees en groeien in Azië en Afrika, terwijl zoete aardappelen fel oranje of geel vlees hebben en groeien in tropische regio's van Amerika, legt de University of California Cooperative Extension uit. Een portie yams van 8 ons levert 150 calorieën in vergelijking met 200 calorieën voor zoete aardappelen, en beide zijn voedzame voedingsmiddelen. Zoete aardappelen hebben echter een voorsprong op yams in bepaalde voedingsstoffen.

Protein

 1. Zoete aardappelen bieden 5 gram eiwit in een portie van 8 ounce, vergeleken met 2 gram voor yams. Geen van beide groenten is een bijzonder rijke eiwitbron, een voedingsstof die nodig is voor spieropbouw en weefselherstel. Zoals bij de meeste plantaardige eiwitbronnen, bevatten de eiwitten in yams en zoete aardappelen niet alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft.

Koolhydraten en vezels

 1. Zowel yams als zoete aardappelen bieden overvloedige koolhydraten - 40 gram voor yams en 45 gram voor zoete aardappelen per portie van 8 ounce. Vezel is ook in beide groenten overvloedig aanwezig, met yams die 5 gram leveren en zoete aardappelen 7,5 gram. Koolhydraten voorzien je lichaam van suikers, de favoriete brandstofbron, waardoor zowel yams als zoete aardappelen goede energiebronnen zijn. Hoewel vezel niet verteerbaar is, verbetert het uw maag- en darmgezondheid en kan het u helpen bepaalde vormen van kanker en overgewicht te voorkomen, stelt het McKinley Health Center van de Universiteit van Illinois.

Fat

 1. Zowel yams als zoete aardappelen zijn zeer vetarme voedingsmiddelen, met minder dan een halve gram vet per portie. Uw lichaam heeft wat voedingsvet nodig om een ​​gezonde inname van in vet oplosbare vitaminen te garanderen en uw celmembranen in goede staat te houden, maar overtollig vet in uw dieet kan leiden tot obesitas en cardiovasculaire problemen. Het vetarme gehalte van yams en zoete aardappelen kan u helpen uw totale vetinname onder controle te houden.

Vitaminen

 1. Het grootste voedingsverschil tussen yams en zoete aardappelen is hun vitamine A-gehalte. Een 8-ounce zoete aardappel levert maar liefst 270 procent van uw dagelijkse behoefte aan deze vitamine, die nodig is om uw huid en zachte weefsels gezond te houden, terwijl dezelfde portie yams slechts 1 procent biedt. Beide groenten zijn goede bronnen van vitamine C, vitamine B6, thiamine en pantotheenzuur, met 1 kopje zoete aardappelen die tussen 20 en 50 procent van uw dagelijkse behoeften voor elk van deze vitamines leveren, ongeveer het dubbele van de hoeveelheden die yams bevatten. Vitamine C helpt uw ​​lichaam wonden en beschadigde weefsels te herstellen, en vitamine B6, thiamine en pantotheenzuur werken om uw voedsel te metaboliseren en uw cellen in goede conditie te houden.

Mineralen

 1. Een portie zoete aardappelen van 1 kopje geeft u de helft van uw dagelijkse behoefte aan kalium, koper en mangaan. Dezelfde hoeveelheid yams is ook een goede bron van deze mineralen en biedt 20 procent van uw dagelijkse behoeften. Kalium helpt bij de productie van energie en spiercontractie, terwijl koper een rol speelt bij de synthese van collageen, hemoglobine en melanine. De rol van mangaan in je lichaam is onbepaald, zegt het Texas Heart Institute, maar het is ook vereist voor een ideale gezondheid.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407