Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tapiocameel: het beste glutenvrije meel dat wordt uitgevoerd?

Uw eigen cassavebloem maken

 1. Met de toename van de populariteit van glutenvrij bakken in de afgelopen jaren is tapiocameel voor veel mensen een nietje geworden. Omdat cassavewortels, waaruit tapioca is afgeleid, van nature erg veel koolhydraten bevatten, kan tapiocazetmeel worden geëxtraheerd en tot glutenvrij meel of "parels" worden gemaakt. Deze worden gebruikt als verdikkingsmiddel in verschillende soorten voedsel of recepten - van pizzadeeg tot taartvulling.

 2. Tapioca smaakt mild en licht zoet en is een van de zuiverste vormen van zetmeel die er is. Naast koolhydraten / zetmeel is het zeer laag in andere macronutriënten of micronutriënten (zoals eiwitten, vetten en de meeste vitamines en mineralen). Het is echter volledig glutenvrij, laag in calorieën en vrij van suiker - dus het is nog steeds over het algemeen nuttig in gezond, glutenvrij koken of bakken, net als cassavebloem.

Tapioca-meel Voedingsfeiten en voordelen

 1. Tapioca is een soort zetmeelextract dat is afgeleid van de zetmeelrijke groente die cassave-wortel wordt genoemd (Manihot esculenta). Tegenwoordig wordt cassave, ook wel yucawortel genoemd, meestal in delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika gekweekt en wordt de hele cassaveplant beschouwd als een belangrijk basisgewas dat miljoenen mensen voorziet van een aanzienlijk deel van hun dagelijkse calorieën. (1)

 2. Dus hoe ziet de voedingsmake-up van tapiocameel eruit? Een kwart portie tapiocameel heeft ongeveer: (2)

 3. Tapioca bestaat uit bijna alle koolhydraten en bevat zeer weinig vetten, suiker, vezels, eiwitten, natrium en essentiële vitamines of mineralen. Je vraagt ​​je misschien af, waarom zou je het dan gebruiken?

 4. Hoewel tapiocameel, parels of andere producten u niet veel essentiële voedingsstoffen zullen bieden, maakt het gebruik van tapioca het mogelijk om recepten zoals muizen, puddingen, yoghurt, jello, sauzen, crock-pot opnieuw te maken recepten en meer zonder het gebruik van gewone bloem voor alle doeleinden of andere sterk verwerkte ingrediënten (zoals high fructose corn syrup). In sommige delen van de wereld wordt tapiocameel zelfs gebruikt om flatbread, korsten, cakes, koekjes, chips, tortilla's en een melkwitte vloeistof te maken die vergelijkbaar is met kokosmelk of melk.

 5. Als u allergisch bent voor noten, kokosnoot, andere glutenvrije granen en u een low FODMAP-dieet of glutenvrij dieet volgt, dan zult u ontdekken dat tapioca echt van pas komt .

 6. Enkele voordelen van het gebruik van tapiocameel of andere vormen bij het koken of bakken zijn:

 7. Er is een reden waarom mensen die het paleodieet, het FODMAP-dieet of het auto-immuundieet volgen, dol zijn op tapioca: het is volledig graanvrij, notenvrij, zuivelvrij, veganistisch, zaadvrij, gluten -vrij en vrijwel suikervrij! Producten gemaakt van cassave zijn gemakkelijk te verteren en worden vaak aanbevolen voor mensen met spijsverteringsproblemen zoals coeliakie, glutenintolerantie, noten- of zaadallergieën, diverticulitis, IBS of IBD.

 8. Tapiocameel is een alternatief voor traditioneel tarwebloem, bloem voor alle doeleinden of zelfs bloem op basis van noten, zoals amandelmeel. Het heeft een verscheidenheid aan toepassingen bij gezond bakken, zonder ongewenste gluten of andere ingrediënten toe te voegen. Tapioca kan meestal worden geconsumeerd door mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel of mensen die het moeilijk hebben om andere bloem te eten. Het is zelfs veilig voor mensen die een gematigde vorm van het auto-immuun protocoldieet volgen, dat veel bronnen van koolhydraten beperkt (zoals sommige soorten fruit en de meeste granen en zuivelproducten). (3)

 9. Tapioca heeft proportioneel meer koolhydraten en water dan veel andere glutenvrije meel, waaronder boekweit, teff, rijst, maïs, garbanzo, amandel en kokosmeel. (4) Omdat het heel weinig eiwitten, suiker of vet bevat, bevat het weinig calorieën en kan het in veel gezonde recepten worden gebruikt als je op je gewicht let.

 10. Tapioca gebruiken in recepten kan een geweldige manier zijn om het gebruik van boter, olie, room of zuivel te verminderen. Het is geschikt voor mensen met een caloriearm dieet, mensen met diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, allergieën en spijsverteringsproblemen.

 11. Tapioca is vrijwel niet detecteerbaar in recepten, daarom wordt het gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Het heeft positieve effecten op de textuur en het "mondgevoel" van recepten - bijvoorbeeld door gebakken producten sponsachtiger, veerkrachtiger te maken, het bruinen te bevorderen en korsten te helpen knapperig te maken - maar anders zal het de smaak niet verstoren van andere ingrediënten veel.

 12. Als u de smaak van andere glutenvrije of gekiemde graanmeel onaangenaam vindt, zult u waarschijnlijk merken dat tapioca een aangename verandering is.

 13. In vergelijking met veel andere meel absorbeert en behoudt tapioca een hoger watergehalte, wat betekent dat het uitstekend werkt bij het binden, verdikken en bevochtigen van recepten. Hoewel glutenvrij bakken soms moeilijk kan zijn zonder de plakkerige en veerkrachtige kwaliteit van glutenproteïne (te vinden in tarwe, rogge en gerstmeel), kan het toevoegen van wat tapiocameel helpen voorkomen dat recepten afbrokkelen en te droog worden. Het zal niet rijzen zoals gist, wat betekent dat het niet altijd een succes is wanneer het wordt gebruikt om brood of gebak te maken, maar het helpt de recepten beter bij elkaar te houden dan amandel-, garbanzo- of kokosmeel.

Tapiocameel versus cassavebloem

 1. Cassavebloem en tapiocameel zijn vergelijkbaar en beide gemaakt van dezelfde plant - ze zijn echter anders omdat cassavebloem meer een "geheel voedsel" is. Cassave wortels zijn bruin met een ruwe schil, terwijl de binnenkant zachter is en een geel-witte kleur heeft. Tapioca is het gebleekte en geëxtraheerde zetmeel van de cassavewortel, terwijl cassavebloem wordt gemaakt van de gehele wortel.

 2. Cassavebloem bevat nog steeds weinig vezels, calorieën, vet en eiwitten, maar bevat meer vitamine C dan tapiocameel. (5) Beide producten zijn geschikt als u gluten opgeeft en waarschijnlijk geen allergieën veroorzaakt. Ze worden beide vaak toegevoegd aan recepten voor verdikking en hebben vergelijkbare eigenschappen.

 3. Over het algemeen geven sommige mensen echter de voorkeur aan cassavebloem boven tapiocameel (of zetmeel) omdat het minder verwerkt is. Extractie en verwerking zijn meestal niet nodig om cassavebloem te maken, omdat de wortel van nature wordt gekweekt, geschild, gedroogd (traditioneel buiten in de zon) en vervolgens wordt gemalen.

 4. Tapioca kan soms meer productie ondergaan, inclusief persen onder hoge temperaturen en chemische extractie, hoewel de exacte manier waarop tapioca wordt gemaakt van cassave over de hele wereld verschilt. Hoe minder verwerkt dat tapiocameel, hoe beter. Het zetmeel wordt idealiter uit de cassavewortel geëxtraheerd door een herhaald proces van wassen en verpulveren van het mengsel, dat de vloeistof van de wortel scheidt zonder additieven of andere stappen te vereisen.

 5. Het is mogelijk dat cassavebloem gemakkelijker te verteren is voor mensen met een gevoelig spijsverteringssysteem omdat het minder geconcentreerd is in puur zetmeel. Voor de meeste mensen is er over het algemeen geen groot verschil tussen de twee, en het gebruik is vergelijkbaar, dus het kan aan jouw voorkeur liggen.

Tapiocameel versus Arrowroot

 1. Arrowroot is een ander zetmeelrijk voedingsproduct dat een populaire toevoeging is aan glutenvrij bakken en op veel manieren vergelijkbaar is met tapioca en cassavebloem. Arrowroot wordt gemaakt van verschillende wortelplanten, waaronder cassave- of yuca-wortel, maar ook andere tropische plantenvariëteiten die in Azië en Afrika worden gekweekt. Het bevat veel zetmeel, weinig calorieën, weinig eiwitten en vet en is vrij van alle veel voorkomende allergenen (gluten, noten, zaden, zuivel en het is veganistisch). De meeste mensen gebruiken het om recepten te binden, te verdikken en te bevochtigen, net als tapioca.

 2. Arrowroot absorbeert veel water en vormt een gladde, gelachtige consistentie vergelijkbaar met maïzena of tapiocaparels. Het wordt vaak toegevoegd aan desserts zoals puddingen, cakes of vla, en wordt ook gebruikt in hartige recepten zoals warme sauzen, melk en bouillon.

 3. Het is geschikt voor mensen die het paleodieet volgen, een glutenvrij dieet en wordt als gemakkelijk verteerbaar beschouwd, zelfs voor mensen met dieetbeperkingen, spijsverteringsproblemen of die worstelen met terugkerende diarree.

Hoe tapioca wordt gemaakt

 1. In supermarkten vindt u tapioca die in verschillende vormen wordt verkocht: (6)

 2. Alle soorten tapioca kunnen redelijk door elkaar worden gebruikt, maar tapiocameel of zetmeel is meestal de beste variëteit om te gebruiken bij het bakken. Cassave wortel wordt tot tapiocameel (of tapiocazetmeel) gemaakt door de zetmeelwortel te schillen, raspen en drogen; het verwijderen van al het water en vezels; en het vormen van een poederachtig, fijn, korrelig bloemmengsel.

 3. Van alle soorten tapioca die tegenwoordig worden verkocht, zijn tapiocaparels de meest verkrijgbare en meest verkochte. Als je ooit "tapiocapudding" hebt gemaakt of gegeten, is de kans groot dat je tapiocaparels hebt geconsumeerd. Bij het koken absorbeert tapioca een grote hoeveelheid water en neemt het een gelachtige consistentie aan. Dit is handig voor het nabootsen van de effecten van vetten, zuivelproducten, maïzena of andere veel voorkomende voedingsadditieven.

Tapioca in recepten gebruiken

 1. Voor het beste resultaat bij het koken of bakken met tapiocameel, gebruik het in combinatie met andere glutenvrije bloem. Tapiocameel, vlokken, stokjes en parels vormen een gladde, gelachtige substantie nadat ze water hebben opgenomen, dus ze moeten worden gecombineerd met voldoende vloeistof om te worden gehydrateerd. Tapioca absorbeert vloeistof vrijwel onmiddellijk, vooral als de vloeistof wordt verwarmd en langzaam in de bloem wordt geroerd. Slechts een paar druppels vloeistof kunnen voldoende zijn om tapiocameel te transformeren in een gladde, deegachtige pasta die uiteindelijk kan worden gebruikt om dingen zoals brood of cake te maken.

 2. Tapioca is in staat om water tot twee keer het volume te absorberen, op welk punt het "gezwollen" wordt, zeer zacht en dik, waardoor het perfect is voor het lenen van vocht aan gebakken recepten of voor het verdikken van sauzen. Een van de geweldige dingen van tapioca is dat het vrijwel smaakloos en geurloos is - plus het heeft geen kleur die het uiterlijk van recepten verandert. (Het is meestal wit als het rauw is, en bijna doorzichtig / doorschijnend als het eenmaal is gekookt.) Het is ook mogelijk om nu tapiocaparels of -stokken te vinden die doelbewust zijn gekleurd, die worden gebruikt om dingen zoals jello of 'bubble tea' te maken.

 3. Enkele populaire manieren om tapiocameel in recepten te gebruiken zijn:

 4. Hoeveel Tapioca te gebruiken:

Voorzorgsmaatregelen tapiocameel

 1. Omdat tapioca niet erg rijk is aan biologisch beschikbare voedingsstoffen, is het waarschijnlijk het beste om het niet te overdrijven en ook te proberen het te combineren met andere voedzame, gratis voedingsmiddelen. In plaats van bijvoorbeeld suikerbolletjes met tapioca te maken, kun je het ook gebruiken om zelfgemaakte desserts zoals pudding of yoghurt gemaakt met rauwe melk, avocado of kokosroom te verdikken.

 2. Om het vezelgehalte van recepten met tapiocameel te verhogen, probeer het te combineren met kokos- of amandelmeel. En voor een boost van antioxidanten, vitamines, mineralen en gezonde vetten, overweeg om superfoods zoals chiazaad, lijnzaad, sesamzaad, bessen of rauwe honing aan je recepten toe te voegen.

 3. Het Centrum voor voedselveiligheid in Hong Kong waarschuwt ook dat de cassaveplant mogelijk onjuist wordt als deze onjuist wordt verwerkt. Dit is zeer zelden het geval met commercieel verpakte tapioca, maar toxiciteit is in het verleden verschillende keren gemeld. (9)

 4. Tapioca produceert van nature cyanide, dat giftig is voor mensen wanneer het op bepaalde manieren met de darmmicroben interageert. Het meeste cyanide wordt verwijderd tijdens het schillen, koken en verwerken, maar komt zelden in de voedselvoorziening terecht. Cyanide wordt eigenlijk in meer dan 2.000 verschillende planten aangetroffen, en wanneer het cyanidevergiftiging veroorzaakt, kunnen symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, een snelle pols, zwakte en flauwvallen. Hoewel vergiftiging zeer onwaarschijnlijk is bij het kopen van tapiocameel, is het goed om je bewust te zijn van het risico bij het maken van je eigen bloem.

 5. Tapioca bestaat uit bijna alle koolhydraten en bevat zeer weinig vetten, suiker, vezels, eiwitten, natrium en essentiële vitamines of mineralen. Hoewel het je niet veel essentiële voedingsstoffen zal bieden, maakt het gebruik van tapioca het mogelijk om recepten zoals muizen, puddingen, yoghurt, jello, sauzen, crock-potrecepten en meer te recreëren zonder het gebruik van gewone bloem voor alle doeleinden of andere sterk bewerkte bloem ingrediënten.

 6. Enkele voordelen van tapioca zijn dat het glutenvrij, korrelvrij en notenvrij is; laag in calorieën, suiker en vet; smaakloos en reukloos; en bindt en verdikt recepten.

 7. Het komt in vele vormen voor: bloem, zetmeel, parels en vlokken. Alle soorten tapioca kunnen redelijk door elkaar worden gebruikt, maar tapiocameel of zetmeel is meestal de beste variëteit om te gebruiken bij het bakken. Van alle soorten tapioca die tegenwoordig worden verkocht, zijn tapiocaparels de meest verkrijgbare en meest verkochte.

 8. Het wordt veel gebruikt in recepten om knapperigheid toe te voegen aan pizza- of taartbodems; bieden taaiheid aan gebakken goederen; leent vocht aan dichte, glutenvrije broden; pannenkoeken of flatbread maken; formulier invullen voor taarten; dikker sauzen, soepen of stoofschotels; helpen bij het vullen van vlaaien; pudding of vla maken; en vervang maizena.

 9. Als u op zoek bent naar een glutenvrije bloem die de smaak van een recept niet verandert, is dit misschien de perfecte keuze.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407