Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Taugé is gezond, maar u wilt ze misschien niet rauw eten

Hulpgewichtsbeheer

 1. Taugé is voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en vaak op verschillende manieren wordt geconsumeerd, van broodjes tot roerbakgerechten. Ze bevatten een verscheidenheid aan bioactieve stoffen die geassocieerd worden met gezondheidsvoordelen. Regelmatige consumptie kan helpen bij het bemiddelen en het voorkomen van bepaalde ziekten.

Hulpgewichtsbeheer

 1. Het toevoegen van taugé aan uw voedselrepertoire verhoogt uw voedingsinname en kan uw darmgezondheid verbeteren, uw bloeddruk binnen het normale bereik houden en u beschermen tegen kanker.

Tauge Voedingsfeiten

 1. Tauge zijn een van de meest geconsumeerde soorten spruiten. U kunt mung taugé vinden die in veel verschillende gerechten wordt gebruikt, van Chinese tot Braziliaanse keukens. Ze zijn een populaire voedselkeuze vanwege hun antioxidantgehalte en potentieel medicinaal gebruik.

 2. Ongeveer 100 gram (3,5 ounces) of 1 kopje mung taugé heeft:

 3. Hoewel groene taugé populair is, zijn er veel verschillende soorten taugé die vaak worden geconsumeerd. Dit betekent dat een aantal aspecten van taugé kan variëren, inclusief hun leeftijd en voedingswaarde.

Variatie in voedingsstoffen voor tauge

 1. Veelgebruikte taugé is:

 2. Taugé wordt algemeen erkend als voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, omdat het kiemproces hun eiwitgehalte verhoogt. In 100 gram sojaboonspruiten kunt u 13,1 gram eiwit verkrijgen, 26 procent van de DV. Mungboonspruiten hebben echter slechts een fractie van dat eiwitgehalte, met slechts 3 gram of 6 procent van de DV.

 3. Hoewel ze niet de rijkste aan eiwitten zijn, staan ​​mungbonen erom bekend dat ze zeer lage hoeveelheden koolhydraten bevatten: slechts 5,9 gram per 100 gram, met 1,8 gram uit vezels. Nierenspruiten bevatten echter ook weinig koolhydraten, met slechts 4,1 gram koolhydraten in elke portie van 100 gram, en hebben een beetje meer eiwitten (4,2 gram).

 4. De meeste taugé wordt beschouwd als vetarm. Linzenspruiten, mungboonspruiten en nierboonspruiten bevatten allemaal tussen 0,2 en 0,6 gram vet per 100 gram spruitjes. Dit geldt echter niet voor alle spruiten. Sojascheuten hebben bijvoorbeeld 6,7 gram vet in een portie van 100 gram.

 5. De verschillen in voeding tussen soorten spruiten zijn niet beperkt tot hun macronutriëntengehalte. Er is ook een aanzienlijke variatie in hun vitamine- en mineralengehalte. Antioxidanten in taugé variëren ook nogal, hoewel sojascheuten over het algemeen worden beschouwd als de meeste van deze gezonde bioactieve verbindingen.

Voordelen van het eten van taugé

 1. Veel spruiten worden beschouwd als voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig koolhydraten bevatten. Mungboonspruiten zijn bijzonder gunstig omdat ze rijk zijn aan vezels in vergelijking met andere spruitjes, maar nog steeds weinig koolhydraten bevatten. Andere peulvruchten, zoals linzen, bruine bonen, limabonen, pintobonen en zwarte bonen, worden ook beschouwd als koolhydraatarm en geschikt voor koolhydraatarme diëten.

 2. Het eten van taugé wordt ook geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen. Taugé kan:

 3. De overgrote meerderheid van deze gunstige eigenschappen zijn geassocieerd met hun antioxidantgehalte.

Nadelen van het eten van taugé

 1. Het eten van rauwe of lichtgekookte taugé wordt vaak geassocieerd met voedselvergiftiging en duizenden gevallen zijn gemeld. Hoewel de Food and Drug Administration constant werkt aan het minimaliseren van uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten, is dit een voortdurend probleem.

 2. Licht gekookte en rauwe spruiten kunnen gemakkelijk worden besmet met bacteriën zoals Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus en Listeria monocytogenes. De vochtige, warme omstandigheden waarin spruiten worden gekweekt, bieden helaas een goede omgeving voor deze pathogene bacteriën. Gewoonlijk zijn de ontkiemende zaden de bron van de besmetting.

 3. Als u vervuilde taugé hebt geconsumeerd, kunnen uw symptomen aanzienlijk variëren. Koorts, hoofdpijn en gastro-intestinale symptomen, zoals diarree, komen vaak voor. Een infectie door deze bacteriën kan echter ook leiden tot ernstige problemen, zoals stuiptrekkingen of voortijdige bevalling en zelfs de dood.

 4. Kinderen, oudere volwassenen, zwangere vrouwen en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem moeten vooral voorzichtig zijn bij het consumeren van taugé, omdat deze populaties waarschijnlijk ernstiger complicaties ervaren. Mensen in deze groepen moeten altijd vermijden rauwe taugé te consumeren en alleen spruiten eten die grondig zijn gekookt.

Tauge koken

 1. Hoewel u uw taugé moet wassen voordat u ze kookt, verwijdert alleen wassen geen schadelijke bacteriën. De eenvoudigste manier om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen en toch de voordelen van taugé te krijgen, is door ze grondig te koken. Dit betekent dat ze volledig moeten worden verwarmd, wat kan worden bereikt met vrijwel elke kookmethode.

 2. Stomen, braden, koken en braden zijn allemaal veel voorkomende manieren om taugé te koken. Veel Aziatische gerechten gebruiken gebakken of roergebakken taugé samen met noedels of andere eiwitbronnen. Omdat veel taugé jong en zacht is, kost het volledig koken slechts een minuut of twee.

 3. Als u niet zeker weet hoe u taugé moet koken of in welke gerechten ze het beste zouden werken, is het koken van uw spruiten altijd een veilige gok. Sommige gekookte taugé gerechten zijn de Koreaanse schotel kongnamul muchim, die oudere sojascheuten gebruikt, en de Braziliaanse feijao, die nauwelijks gekiemde zwarte bonen gebruikt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407