Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tempeh oestrogeen

Overwegingen

 1. Tempeh is een zeer voedzaam sojaboonproduct dat populair is in Indonesië en op veel plaatsen in Azië. In tegenstelling tot tofu, is tempeh gefermenteerd, wat een gemakkelijkere vertering van zijn eiwit mogelijk maakt en het schadelijke effect van zijn fytinezuur vermindert. Zoals alle sojaproducten bevat tempeh plantenhormonen die bekend staan ​​als fyto-oestrogenen, specifiek isoflavonen genoemd. Isoflavonen kunnen sommige effecten van oestrogeen in uw lichaam nabootsen. Als zodanig kan het eten van tempeh gunstig zijn voor de symptomen van de menopauze, maar vrouwen bij wie de diagnose oestrogeenreceptor-positieve borstkanker is gesteld, moeten voorzichtig zijn met hun soja-inname. Raadpleeg uw arts over de voor- en nadelen van het toevoegen van tempeh aan uw dieet.

Tempeh

 1. Tempeh wordt gemaakt door sojabonen te koken en te schillen, ze vervolgens te enten met een kweekmiddel en het product een nacht te incuberen tot het een stevige cake vormt. Tempeh heeft een kenmerkende nootachtige smaak en een noga-achtige textuur en wordt steeds populairder in Noord-Amerika. Tempeh is een uitstekende eiwitbron, die beter verteerbaar wordt gemaakt omdat het fermentatieproces een deel van het eiwit omzet in aminozuren, waardoor uw spijsvertering wordt gered van de taak. Het gistingsproces neutraliseert ook het fytaat in de sojabonen. Fytinezuur beperkt de opname van mineralen in uw lichaam.

Fyto-oestrogenen

 1. Alle sojaproducten zijn rijk aan isoflavonen, fyto-oestrogenen. De krachtigste isoflavon in tempeh is genisteïne, dat structureel vergelijkbaar is met menselijk oestrogeen, maar een zwakkere vorm. Genistein is weefselspecifiek, wat betekent dat het anders werkt in verschillende delen van uw lichaam. De effecten van genstein hangen ook af van andere factoren, zoals het aantal oestrogeenreceptoren en de hoeveelheid concurrerend menselijk oestrogeen in uw bloedbaan. Genisteïne is echter zwakker dan natuurlijk oestrogeen en wordt verondersteld alleen menselijk oestrogeen te blokkeren van zijn receptoren en zelf geen sterk oestrogene werking uit te oefenen, volgens de "American Cancer Society Complete Guide to Nutrition for Cancer Survivors."

Oestrogeen en borstkanker

 1. Het is algemeen bekend dat verhoogde niveaus van oestrogeen de reproductie van borstcellen veroorzaken, wat op hoge niveaus borstkanker kan aanmoedigen, versnellen of mogelijk zelfs kan veroorzaken. Het onderzoek dat probeert de rol te verduidelijken die fyto-oestrogenen spelen bij de ontwikkeling van borstkanker is echter gemengd en vaak tegenstrijdig. Er zijn bijvoorbeeld studies die melden dat genisteïne de groei van oestrogeen-receptor-positieve borstkankercellen stimuleert onder laboratoriumomstandigheden, net zoals menselijk oestrogeen dat doet. Aan de andere kant werd een studie gepubliceerd in een 2009-editie van "Breast Cancer Research and Treatment" en werd geconcludeerd dat Amerikaanse vrouwen die isoflavonen kregen een verlaagd risico op recidief van borstkanker vertoonden, vooral als ze het medicijn tamoxifen kregen. Deze bevinding bracht het National Cancer Institute ertoe te verklaren dat isoflavonen milde oestrogeenachtige activiteiten vertonen die de hormoonbalans kunnen reguleren en de risico's op borstkanker kunnen verminderen.

Aanbevelingen

 1. Tempeh is een smakelijk en voedzaam voedingsmiddel dat veel gezondheidsvoordelen biedt, maar het vermogen om oestrogeen na te bootsen kan voor sommige vrouwen van belang zijn. Als u postmenopauzaal bent en nooit borstkanker heeft gehad, dan kan de genisteïne in tempeh uw menopauzesymptomen zonder veel risico helpen verminderen. Als u premenopauzaal bent met een persoonlijke geschiedenis van oestrogeenreceptor-positieve borstkanker of als het sterk in uw familie voorkomt, moet u voorzichtig zijn met uw soja-inname. Onderzoek naar de effecten van fyto-oestrogenen op menselijke kankers is louter observationeel en toekomstige studies moeten de biochemie en cellulaire biologie nader bekijken om de werkelijke voordelen of gevaren beter te begrijpen. Raadpleeg uw arts als u niet zeker weet hoe sojaproducten zoals tempeh uw gezondheid kunnen beïnvloeden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407