Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tilapia Fish: voordelen en gevaren

De afhaalmaaltijden

 1. Tilapia is een goedkope vis met een milde smaak. Het is de vierde meest geconsumeerde soort zeevruchten in de Verenigde Staten.

 2. Veel mensen houden van tilapia omdat het relatief betaalbaar is en niet erg visachtig smaakt.

 3. Wetenschappelijke studies hebben echter bezorgdheid aangetoond over het vetgehalte van tilapia. Verschillende rapporten roepen ook vragen op over tilapia landbouwpraktijken.

 4. Veel mensen beweren daarom dat u deze vis helemaal moet vermijden en dat het zelfs schadelijk voor uw gezondheid kan zijn.

 5. Dit artikel onderzoekt het bewijsmateriaal en bespreekt de voordelen en gevaren van het eten van tilapia.

Wat is Tilapia?

 1. De naam tilapia verwijst eigenlijk naar verschillende soorten voornamelijk zoetwatervissen die tot de cichlid-familie behoren.

 2. Hoewel wilde tilapia inheems zijn in Afrika, is de vis over de hele wereld geïntroduceerd en wordt hij nu in meer dan 135 landen gekweekt (1).

 3. Het is een ideale vis voor de kweek omdat het niet erg is om druk te zijn, snel groeit en een goedkoop vegetarisch dieet eet. Deze kwaliteiten vertalen zich in een relatief goedkoop product in vergelijking met andere soorten zeevruchten.

 4. De voordelen en gevaren van tilapia hangen grotendeels af van verschillen in landbouwmethoden, die verschillen per locatie.

 5. China is veruit de grootste tilapiaproducent ter wereld. Ze produceren jaarlijks meer dan 1,6 miljoen ton en leveren het grootste deel van de tilapia-import in de Verenigde Staten (2).

Voedingsstoffen

 1. Tilapia is een vrij indrukwekkende bron van eiwitten. In 100 gram bevat het 26 gram eiwit en slechts 128 calorieën (3).

 2. Nog indrukwekkender is de hoeveelheid vitamines en mineralen in deze vis. Tilapia is rijk aan niacine, vitamine B12, fosfor, selenium en kalium.

 3. Een portie van 3,5 ounce bevat het volgende (3):

 4. Tilapia is ook een magere eiwitbron, met slechts 3 gram vet per portie.

 5. Het soort vet in deze vis draagt ​​echter bij aan zijn slechte reputatie. In de volgende paragraaf wordt het vet in tilapia verder besproken.

Ontsteking

 1. Vissen worden bijna universeel beschouwd als een van de gezondste voedingsmiddelen op aarde.

 2. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat vissen zoals zalm, forel, witte tonijn en sardines grote hoeveelheden omega-3-vetzuren bevatten. In het wild gevangen zalm bevat meer dan 2500 mg omega-3 vetzuren per portie van 100 gram (4).

 3. Omega-3-vetzuren zijn gezonde vetten die ontstekingen en bloedtriglyceriden verlagen. Ze zijn ook in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen (5, 6, 7).

 4. Het slechte nieuws voor tilapia is dat het slechts 240 mg omega-3-vetzuren per portie bevat - tien keer minder omega-3 dan wilde zalm (3).

 5. Als dat niet erg genoeg was, bevat tilapia meer omega-6-vetzuren dan omega-3.

 6. Omega-6-vetzuren zijn zeer controversieel, maar worden over het algemeen als minder gezond beschouwd dan omega-3 vetzuren. Sommige mensen geloven zelfs dat omega-6-vetzuren schadelijk kunnen zijn en de ontsteking kunnen verhogen als ze te veel worden gegeten (8).

 7. De aanbevolen verhouding van omega-6 tot omega-3 in het dieet is meestal zo dicht mogelijk bij 1: 1. Het consumeren van vis met veel omega-3 zoals zalm zal je gemakkelijker helpen dit doel te bereiken, terwijl tilapia niet veel hulp biedt (9).

 8. Verschillende experts waarschuwen zelfs tegen tilapia als u probeert uw risico op ontstekingsziekten zoals hartaandoeningen te verlagen (10).

Wat betreft

 1. Terwijl de vraag van consumenten naar tilapia blijft groeien, biedt tilapia farming een kosteneffectieve methode om een ​​relatief goedkoop product voor de consument te produceren.

 2. Verschillende rapporten van het afgelopen decennium hebben echter enkele details onthuld over tilapia landbouwpraktijken, vooral van boerderijen in China.

 3. Eén rapport van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onthulde dat het gebruikelijk is dat in China gekweekte vis uitwerpselen van dieren krijgt (11).

 4. Hoewel deze praktijk de productiekosten verlaagt, kunnen bacteriën zoals salmonella in dierlijk afval het water besmetten en het risico op door voedsel overgedragen ziekten verhogen.

 5. Het gebruik van dierlijke ontlasting als voer was niet direct gekoppeld aan een specifieke vis in het rapport. Ongeveer 73% van de tilapia die in de Verenigde Staten wordt geïmporteerd, komt echter uit China, waar deze praktijk bijzonder gebruikelijk is (12).

 6. Een ander artikel meldde dat de FDA van 2007-2012 meer dan 800 zendingen zeevruchten uit China heeft afgewezen, waaronder 187 zendingen tilapia.

 7. Het citeerde dat de vis niet aan de veiligheidsnormen voldeed, omdat ze vervuild waren met potentieel schadelijke chemicaliën, waaronder "diergeneesmiddelresten en onveilige additieven" (11).

 8. Monterey Bay Aquarium's Seafood Watch meldde ook dat verschillende chemicaliën waarvan bekend is dat ze kanker en andere toxische effecten veroorzaken, nog steeds in de Chinese tilapia-landbouw werden gebruikt, ondanks dat sommige ervan al meer dan tien jaar zijn verboden (13).

Alternatieven

 1. Vanwege de betreffende landbouwmethoden waarbij tilapia in China betrokken is, is het het beste om tilapia uit China te vermijden en te zoeken naar tilapia uit andere delen van de wereld.

 2. Bij het kopen van gekweekte tilapia zijn de beste bronnen vis uit de Verenigde Staten, Canada, Nederland, Ecuador of Peru (14).

 3. Idealiter hebben in het wild gevangen tilapia de voorkeur boven gekweekte vis. Maar wilde tilapia is heel moeilijk te vinden. Het overgrote deel van tilapia dat beschikbaar is voor consumenten is gekweekt.

 4. Als alternatief kunnen andere soorten vissen gezonder en veiliger zijn om te consumeren. Vissen zoals zalm, forel en haring bevatten veel meer omega-3-vetzuren per portie dan tilapia.

 5. Bovendien zijn deze vissen gemakkelijker in het wild te vinden, wat zal helpen sommige van de verboden chemicaliën te vermijden die in sommige tilapia-kweek worden gebruikt.

De onderste regel

 1. Tilapia is een goedkope, veel geconsumeerde vis die over de hele wereld wordt gekweekt.

 2. Het is een magere eiwitbron die ook veel vitamines en mineralen bevat, zoals selenium, vitamine B12, niacine en kalium.

 3. Er zijn echter verschillende redenen waarom u tilapia wilt vermijden of beperken.

 4. Plus, er zijn meldingen geweest van het gebruik van dierlijke ontlasting als voedsel en het voortdurende gebruik van verboden chemicaliën op tilapia-boerderijen in China. Daarom is het het beste om vis uit China te vermijden als je ervoor kiest om tilapia te eten.

 5. Als alternatief kan het kiezen van vis met veel omega-3-vetzuren zoals wilde zalm of forel een gezondere en veiligere keuze van zeevruchten zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407