Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tomaat, gekookt of rauw, lycopeen

Rijstpap

 1. Volgens het National Cancer Institute ontwikkelt één op de zes Amerikaanse mannen tijdens zijn leven prostaatkanker. In 1995 bleek uit een studie van Dr. Edward Giovannucci en collega's van de Harvard University dat mannen die tomaten of tomatenproducten consumeerden minder gevallen van prostaatkanker ontwikkelden. Sindsdien hebben onderzoekers geprobeerd de component in tomaten te identificeren die deze en andere voordelen biedt.

Tomatenvoeding

 1. Tomaten bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamine E, vezels, antioxiderende polyfenolen, kalium en foliumzuur. Het meeste onderzoek naar tomaten en prostaatkanker richt zich op lycopeen, het rode pigment van tomaten. Het lycopeengehalte van tomatenproducten varieert sterk, afhankelijk van variëteit, rijpheid van het fruit en verwerkingsmethoden, waardoor het moeilijk is om voedingsaanbevelingen te doen.

Lycopeen in voedingsmiddelen

 1. Volgens Harvard Medical School bevat een plakje rauwe tomaat ongeveer 515 microgram lycopeen, terwijl 2 eetlepels tomatenpuree 13.800 microgram lycopeen bevat. Dat betekent dat tomatenpuree vele malen meer lycopeen bevat dan rauwe tomaten. Omdat het meeste onderzoek de anti-kanker eigenschappen van tomaten toeschrijft aan lycopeen, lijkt tomatenpuree de betere bron te zijn.

Lycopeenconcentratie

 1. Het hogere watergehalte van rauwe tomaten verlaagt de totale lycopeenconcentratie. Rauwe tomaten bevatten ongeveer 94,5 procent water per gewicht, volgens de USDA Nutrient Database. De verwerking van tomaten tot tomatenpuree veroorzaakt waterverlies, waardoor lycopeen meer geconcentreerd wordt.

Lycopeenstructuur

 1. De structuur van lycopeen bepaalt hoeveel het lichaam absorbeert. Er zijn twee primaire vormen van lycopeen: een rechte lijn - de all-trans-vorm - en een ketting met knikken - de cis-isomeervorm. Verwerking van tomaten tot tomatenpuree verhoogt de hoeveelheid cis-lycopeen. De kleinere structuur van het cis-lycopeen-isomeer maakt een gemakkelijkere absorptie in de dunne darm mogelijk in vergelijking met all-trans-lycopeen. Dit betekent dat wanneer u tomatenpuree eet, meer van de geknikte vorm van lycopeen zich ophoopt in het lichaam in vergelijking met zijn rechte tegenhanger.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407