Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tomatensap: kan 1 kopje per dag hartziekten op afstand houden?

Tomatensap: kan 1 kopje per dag hartziekten op afstand houden?

 1. Hart- en vaatziekten zijn verantwoordelijk voor de meeste sterfgevallen in de Verenigde Staten.

 2. Mensen kunnen bepaalde risicofactoren wijzigen, zoals roken, maar het is onmogelijk om andere, zoals leeftijd, te wijzigen.

 3. Dus, naarmate de bevolking ouder wordt, is het van toenemend belang manieren te vinden om het cardiovasculaire risico te verminderen.

 4. Voeding is van vitaal belang voor een goede gezondheid en gezondheid van het hart is geen uitzondering. Nu heeft een nieuwe studie gevraagd of regelmatige consumptie van ongezouten tomatensap een kosteneffectieve interventie zou kunnen zijn.

 5. De auteurs van de studie leggen uit hoe de tomaat "een verscheidenheid aan bioactieve verbindingen bevat, zoals carotenoïde, vitamine A, calcium en gamma-aminoboterzuur, die een rol kunnen spelen bij het handhaven van fysieke en psychologische gezondheid, inclusief de preventie van [!hart- en vaatziekten

Atherosclerose in het kort

 1. De belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten is atherosclerose, die optreedt wanneer plaque zich ophoopt in bloedvaten. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt plaque moeilijker, waardoor de slagaders smaller worden. [! 99879 => 1140 = 2!

 2. Deze schade kan om een ​​aantal redenen optreden, waaronder hoge bloeddruk, diabetes en cholesterolspiegels in het bloed. Als een persoon deze drie factoren kan beheersen, kunnen ze hun risico op atherosclerose en andere cardiovasculaire aandoeningen aanzienlijk verminderen.

 3. De auteurs van de recente studie publiceerden een soortgelijke studie in 2015. In hun eerdere werk concludeerden ze dat het drinken van ongezouten tomatensap gedurende 8 weken het triglyceridengehalte in het bloed van middelbare leeftijd verminderde vrouw. Triglyceriden zijn een soort vet; hoge niveaus van deze vetten dragen bij aan atherosclerose.

Nog een blik op tomatensap

 1. Hun eerdere resultaten waren voor de wetenschappers aanleiding om hun net te verbreden en te beoordelen of tomatensap ook voor andere cardiovasculaire risicofactoren, zoals hoge bloeddruk en lipiden- en glucosemetabolisme, gedurende een langere periode zou kunnen profiteren.

 2. Deze keer wilden ze ook de voordelen van tomatensap meten bij mensen van verschillende leeftijden en geslachten. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Food Science Nutrition.

 3. Volgens de auteurs "is de huidige studie de eerste die de effecten van de inname van tomaten of tomatenproducten op risicomarkers voor hart- en vaatziekten in de loop van een jaar en over een breed leeftijdsbereik onderzoekt. "

 4. Op dit punt is het belangrijk op te merken dat de auteurs een onderzoekssubsidie ​​van de Kikkoman Corporation hebben ontvangen om zowel deze studie als de vorige uit te voeren.

 5. De Kikkoman Corporation produceert een reeks sojasausen, maar bezit ook de exclusieve marketingrechten voor het merk Del Monte in Azië, waar het bedrijf "producten op basis van tomaten produceert en verkoopt"

Elke dag 1 kop

 1. In totaal hebben de wetenschappers 184 mannen en 297 vrouwen aangeworven als deelnemers. Gedurende 1 jaar hadden alle deelnemers toegang tot zoveel ongezouten tomatensap als ze wilden; het gemiddelde was ongeveer 215 milliliter per dag per persoon, wat iets minder is dan 1 kopje.

 2. Aan het begin en einde van de studie hebben de wetenschappers een reeks factoren gemeten, waaronder bloeddruk, niveaus van triglyceriden en cholesterol in het bloed en nuchtere plasmaglucose.

 3. Ze analyseerden gegevens van de 94 deelnemers die hypertensie of prehypertensie hadden (verhoogde bloeddruk niet hoog genoeg om de diagnose hypertensie te krijgen).

 4. Hun bloeddruk was significant lager na 1 jaar tomatensap consumeren. De gemiddelde systolische bloeddruk daalde van 141,2 tot 137,0 millimeter kwik (mm Hg). Ook daalde de gemiddelde diastolische bloeddruk van 83,3 naar 80,9 mm Hg.

 5. Volgens de richtlijnen van de American Heart Association (AHA) zou deze verandering in bloeddruk de gemiddelde deelnemer van hypertensie fase 2 naar hypertensie fase 1 verplaatsen.

 6. Deze effecten waren vergelijkbaar voor zowel mannen als vrouwen en mensen van alle leeftijden.

Geen verandering voor glucose of triglyceriden

 1. De onderzoekers beoordeelden ook het glucosemetabolisme bij 62 deelnemers met onbehandelde verminderde glucosetolerantie; er waren echter geen significante verbeteringen voor deze mensen.

 2. In een subgroep van 127 deelnemers met abnormale lipideniveaus in hun bloed, waren er geen wijzigingen in triglyceriden of high-density lipoprotein (HDL) of "goede" cholesterol.

 3. Ze zagen echter een significante daling van het niveau van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of "slechte" cholesterol. LDL is een risicofactor voor atherosclerose.

 4. Belangrijk is dat de onderzoekers met behulp van een vragenlijst ervoor hebben gezorgd dat de levensstijl van de deelnemers in de loop van het jaar niet significant is veranderd, wat misschien deze positieve veranderingen verklaart.

Aanzienlijke beperkingen

 1. Het onderzoek heeft een aantal significante beperkingen; afgezien van de financieringsbron, heeft het onderzoek slechts een relatief klein aantal deelnemers geworven. Specifiek in de bloeddrukanalysegroep waren er slechts 94 personen.

 2. Het is ook vermeldenswaard dat de deelnemers allemaal inwoners waren van Kuriyama, Japan. Daarom is het mogelijk dat de resultaten niet van toepassing zijn op andere populaties of etnische groepen.

 3. Ook hadden de onderzoekers geen toegang tot de andere voedingsgewoonten van de deelnemers; in sommige gevallen is het mogelijk dat wanneer een deelnemer een glas tomatensap introduceerde, dit een minder gezonde snack verving.

 4. Daarom zou het de verwijdering van de snack kunnen zijn die de gezondheidsvoordelen opleverde, in plaats van het sap zelf.

 5. Ook, toen de wetenschappers checkten op levensstijlveranderingen tussen het begin en het einde van het onderzoek, had slechts ongeveer de helft van de deelnemers de vragenlijst ingevuld. Het is heel goed mogelijk dat tijdens die 12 maanden, sommige mensen belangrijke veranderingen hebben aangebracht in hun niveaus van lichaamsbeweging of voedselinname.

 6. Dat gezegd zijnde, dit zijn niet de eerste onderzoeken om te onderzoeken of tomatenproducten het cardiovasculaire risico kunnen verminderen. Bijvoorbeeld, zoals een meta-analyse van 21 studies concludeerde:

 7. "Het beschikbare bewijsmateriaal over de effecten van tomatenproducten [!op cardiovasculaire

 8. De cardiovasculaire voordelen van tomatensap verzamelen bewijs. De nieuwe studie is echter niet krachtig genoeg om een ​​verandering in drinkgewoonten te veroorzaken; misschien moeten we wat langer wachten voordat we betrouwbare conclusies kunnen trekken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407