Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tomatenvoordelen voor de huid: wat het onderzoek zegt

De onderste regel

 1. Het internet staat vol met natuurlijke huidverzorgingsproducten. Sommige mensen beweren dat tomaten kunnen worden gebruikt als een natuurlijke remedie voor verschillende huidproblemen. Maar moet je tomaat op je huid wrijven?

 2. Tomaten zijn tenslotte gezond. Ze bevatten antioxidanten en vitamine C, die je immuunsysteem kunnen helpen versterken. Ze zijn ook een voedingsbron van:

 3. Maar er is weinig wetenschappelijk bewijs om de bewering te ondersteunen dat u deze of andere voordelen kunt krijgen door tomaten op uw huid aan te brengen.

 4. Lees verder om meer te leren over de claims en wat de wetenschap zegt (of niet zegt).

Potentiële voordelen van tomaat op de huid

 1. Er is echter geen bewijs dat het lokaal toepassen van tomaten dezelfde voordelen kan bieden.

 2. Vrije radicalen kunnen de cellen in uw huid beschadigen. Dit kan het risico op rimpels en tekenen van veroudering verhogen.

 3. Tomaten bevatten antioxidanten, zoals lycopeen en vitamine C. Tomaten consumeren kan uw lichaam van deze antioxidanten voorzien. Dat kan op zijn beurt helpen bij het bestrijden van vrije radicalen.

 4. U kunt ook proberen een tomatenmasker aan te brengen, hoewel er geen aanwijzingen zijn dat een plaatselijke toepassing van tomaat uw huid deze antioxiderende voordelen biedt.

 5. Onbehandelde droge huid kan jeuk, barsten en schilfering veroorzaken. Verschillende lotions en crèmes kunnen droogheid behandelen. Samen met traditionele remedies beweren sommige mensen dat je ook tomatensap op een droge huid kunt aanbrengen om vocht te geven.

 6. Tomaten zijn een uitstekende bron van kalium. Volgens onderzoek kunnen verminderde kaliumgehaltes bijdragen aan een droge huid bij mensen met atopische dermatitis, een soort eczeem.

 7. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat tomatensap lokaal kan worden gebruikt om dezelfde voordelen te bieden als een traditionele vochtinbrengende crème.

 8. Sommige mensen beweren dat tomaten voordelen kunnen bieden voor verschillende huidproblemen, zoals een ongelijkmatige teint of tekenen van veroudering. Hier zijn een paar mogelijke voordelen van het opnemen van tomaten in uw huidverzorgingsroutine.

 9. Blootstelling aan de zon is een risicofactor voor nonmelanoom huidkanker, waaronder basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom.

 10. Tomaten bevatten lycopeen, een carotenoïde die voorkomt in verschillende soorten fruit. Deze van nature voorkomende stof geeft tomaten zijn rode kleur.

 11. Volgens onderzoekers heeft lycopeen ook een krachtig antikankereffect, hoewel studies draaien om lycopeen in de voeding.

 12. Er is weinig tot geen bewijs om de kankerbestrijdende effecten van lokale toepassing te ondersteunen.

 13. In één dierstudie kregen haarloze, gezonde muizen gedurende 35 weken mandarijn of rode tomatenpoeder. Ze werden vervolgens drie keer per week blootgesteld aan UVB-licht. De controlegroep at hetzelfde dieet, maar werd niet blootgesteld aan het licht.

 14. Onderzoekers ontdekten dat de muizen die het tomatendieet kregen minder tumoren hadden. Dit suggereert dat tomaten ook de ontwikkeling van huidkanker bij mensen kunnen voorkomen.

 15. Maar er is meer onderzoek nodig om te begrijpen of er antikankereffecten zijn wanneer lycopeen topisch wordt toegepast bij mensen.

 16. Tomaten zijn geen vervanging voor zonnebrandcrème, maar het lycopeen in de vrucht kan een fotobeschermend effect hebben. Het eten van tomaten kan wat bescherming bieden tegen door UV-licht veroorzaakt erytheem of zonnebrand.

 17. Uit een studie uit 2006 bleek dat na 10 tot 12 weken inname van lycopeen of tomatenproducten die rijk zijn aan lycopeen, mensen een verminderde gevoeligheid voor UV-straling vertoonden. Het is onduidelijk of je dezelfde voordelen kunt krijgen als je tomaten lokaal op je huid aanbrengt.

 18. Hoewel tomaten het risico op zonneschade kunnen verminderen, moet u altijd zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger gebruiken om te beschermen tegen zonnebrand en huidkanker. Soms kunnen "natuurlijke" zonnebrandmiddelen meer kwaad dan goed doen.

 19. Volgens de voedingsdatabase van het Amerikaanse ministerie van Landbouw bevat 1 kop tomaten ongeveer 30 gram vitamine C.

 20. Vitamine C wordt vaak aangetroffen in huidverzorgingsproducten. Het kan de groei van nieuwe bindweefsels bevorderen, wat ook kan helpen bij het herstellen van wonden en het genezingsproces versnelt.

 21. Zal het toepassen van tomatensap op uw huid u dezelfde voordelen bieden? Dat is onduidelijk. Meer onderzoek is nodig om te zien of er een verband is tussen het rechtstreeks op uw huid aanbrengen van sap van voedingsmiddelen met vitamine C-gehalte.

 22. Verschillende verbindingen in tomaten hebben een ontstekingsremmend effect. Deze verbindingen omvatten:

 23. Wanneer ze op de huid worden aangebracht, kunnen deze verbindingen de pijn verminderen die gepaard gaat met huidirritaties of zonnebrand. Er is echter geen onderzoek gedaan naar de vraag of tomaten kunnen helpen bij ontstekingen wanneer ze lokaal op uw huid worden aangebracht.

 24. Zoals eerder vermeld, zijn tomaten een uitstekende bron van vitamine C. Naast het stimuleren van uw immuunsysteem, kan vitamine C ook de collageenproductie stimuleren.

 25. Lokaal toegepast, kan vitamine C de elasticiteit van de huid helpen verbeteren. Dat kan je huid steviger maken. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het aanbrengen van tomaat op je huid kan leiden tot deze voordelen.

 26. Exfoliatie verwijdert dode huidcellen. Het kan helpen de gezondheid en het uiterlijk van uw huid te verbeteren.

 27. Sommige mensen beweren dat de enzymen in tomaten afschilferende voordelen kunnen bieden wanneer ze op de huid worden aangebracht.

 28. Om een ​​tomatenscrub te maken, combineert u suiker en gepureerde tomaten. Je kunt dan de scrub op je lichaam wrijven, maar wees voorzichtig om je gezicht te vermijden. In de winkel gekochte suikerkristallen zijn te gekarteld en kunnen verwondingen veroorzaken op de gezichtshuid, die dunner is dan de huid op de rest van het lichaam.

 29. B-vitamines zijn essentieel voor de gezondheid van de huid. Er is geen tekort aan deze vitamines in tomaten. Tomaten hebben vitamines:

 30. Deze vitamines hebben anti-aging eigenschappen die ouderdomsvlekken, fijne lijntjes en rimpels kunnen verminderen. B-vitamines dragen ook bij aan celherstel. Ze kunnen hyperpigmentatie en zonneschade verminderen.

 31. Tomaten eten kan je lichaam helpen meer van deze vitamines binnen te krijgen, wat je huid ten goede kan komen.

Bijwerkingen van tomaten op uw huid

 1. Tomaten en tomatensap hebben veel voordelen voor de gezondheid. Ze kunnen enkele voordelen voor uw huid bieden, maar deze remedie is niet voor iedereen.

 2. Tomaten zijn van nature zuur. Als je gevoelig bent voor deze natuurlijke zuren of als je allergisch bent voor tomaten, kan het aanbrengen van het fruit of het sap op je huid een reactie veroorzaken.

 3. Tekenen van een huidreactie zijn onder meer:

 4. Breng voordat u tomaten of tomatensap over een groot deel van uw lichaam gebruikt, een kleine hoeveelheid sap aan op een stukje huid. Houd je huid in de gaten voor een reactie.

 5. Als je huid het zure karakter van tomaten niet kan verdragen, eet of drink je tomaten dan.

Hoe tomaten voor uw huid te gebruiken

 1. Er zijn geen bewezen voordelen bij het lokaal aanbrengen van tomaat op uw huid. Misschien heb je de beste voordelen van het consumeren van tomaten.

 2. Maar als u wilt experimenteren met een actuele toepassing, kunt u verschillende methoden proberen.

 3. Dep een wattenstaafje in 100 procent tomatensap en wrijf het tomatensap over je huid. Spoel het gebied met warm water.

 4. Je kunt ook een hele tomaat tot een pasta mengen. Breng de pasta op je huid aan. Spoel na 20 minuten.

 5. In plaats van tomatensap op een groot deel van uw lichaam aan te brengen, kunt u het ook gebruiken als spotbehandeling. Breng het sap alleen aan op aandachtspunten. Dit kunnen delen van uw lichaam zijn met hyperpigmentatie of droogheid.

 6. Combineer tomatensap met havermout of yoghurt om een ​​masker te maken. Breng het masker aan op je gezicht. Spoel na 20 minuten met lauw water.

 7. U hoeft echter geen tomaten of tomatensap op uw huid aan te brengen om er de vruchten van te plukken.

 8. Samen met de bovenstaande toepassingsmethoden kan het eten van rauwe tomaten en het drinken van tomatensap ook bijdragen aan een gezondere huid. Let er bij het kopen van het sap op dat er geen zout en suiker is toegevoegd.

Takeaway

 1. Tomaten kunnen veel van uw favoriete gerechten verbeteren, maar ze komen niet alleen uw smaakpapillen ten goede. Ze kunnen ook de gezondheid van uw huid verbeteren, wat resulteert in minder rimpels en minder ontstekingen. De enige bewezen voordelen zijn echter het eten van tomaten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407