Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 5 gezondheidsvoordelen van taugé (# 2 is een lust voor het oog)

Recepten Kamut

 1. Taugé is precies hoe ze klinken - letterlijk spruiten die uit bonen komen - en terwijl kiemen kan worden gedaan met vrijwel elke boon, komen de meest voorkomende taugé meestal uit mungbonen en sojabonen. Ze zijn gevuld met vezels en vrijwel vetvrij, vooral de mungboonversie, daarom zijn ze een vullende, gezonde optie.

 2. Taugé komt vrijwel overal voor, maar in Oost-Azië worden ze graag in veel gerechten gestopt - en niet zonder reden. Tauge voordelen zijn onder meer het verbeteren van de gezondheid van het oog, botgezondheid, het immuunsysteem en meer. Laten we eens kijken hoe.

Gezondheidsvoordelen van tauge

 1. Veertien onderzoeken werden uitgevoerd met verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, om te bepalen of ze kunnen helpen bij het verminderen van stress, angst en zelfs depressie bij vrouwen. Het onderzoek, samengesteld door het Joanna Briggs Institute aan de Universiteit van Adelaide in Australië, laat zien dat vitamine C effectief is in het verminderen van angst als reactie op stress die vrouwen kunnen voelen. (1)

 2. Ongeveer 60 procent van de vrouwen heeft waarschijnlijk ergens in hun leven last van angst, en dit heeft ook invloed op mannen. Een tekort aan vitamine C kan problemen veroorzaken met de productie van belangrijke neurotransmitters in de hersenen die een direct effect hebben op de stemming en slaap. Door ervoor te zorgen dat je veel vitamine C hebt, kun je niet alleen de verkoudheid voorkomen, maar het kan je ook helpen om een ​​rustiger karakter te hebben en meer rust te krijgen, daarom moet je vitamine C-voedsel zoals taugé eten. (2)

 3. Verder bewijs bevestigt het stressverlichtende potentieel van spruitjes. De aanwezige bioflavonoïden helpen beschermen tegen stress, terwijl onderzoek gepubliceerd in Food Function heeft aangetoond dat consumptie van spruitjes de melatoninewaarden bij ratten verhoogde, het hormoon dat de slaap-waakcyclus reguleert en het humeur verbetert. (3, 4)

 4. Omdat folaat wordt gevonden in taugé, is het mogelijk dat deze spruitjes de ogen kunnen helpen. Een klinische studie gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine werd uitgevoerd met als doel informatie te rapporteren over leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) en hoe deze kan worden geminimaliseerd door foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 in uw dieet op te nemen.

 5. AMD is een veel voorkomende oogaandoening die meestal voorkomt bij mensen van 50 jaar en ouder en die leidt tot de grootste oorzaak van het gezichtsvermogen voor die leeftijdsgroep. Wat er gebeurt, is dat het schade aan de macula veroorzaakt, wat een klein plekje nabij het midden van het netvlies is dat ons een scherp zicht en objecten direct voor ons geeft. Door dagelijkse suppletie van foliumzuur, B6 en B12, toont de studie aan dat AMD sterk kan worden verminderd. (5)

 6. Hoewel we weten dat vitamine C een rol speelt bij het ondersteunen van het immuunsysteem, doet ijzer dat ook. Een kopje rauwe mungboniespruiten biedt nogal wat ijzer dat mannen en vrouwen nodig hebben om een ​​gezond lichaam te behouden. IJzer helpt onze cellen sterk te blijven en vrij van infecties. Er zijn studies uitgevoerd die het belang van ijzer aantonen vanwege het vermogen om schadelijke pathogenen te helpen doden. (6)

 7. Volgens een rapport van de American Society for Nutrition kan vitamine K het ontstaan ​​van hartaandoeningen helpen verminderen. Vitamine K is vereist voor het proces van bloedstolling en helpt de opbouw van calcium in bloedvaten te remmen. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

 8. De studie meldt dat verkalking van de kransslagader (CAC) een symptoom is van hart- en vaatziekten. Vitamine K kan echter helpen de progressie ervan te minimaliseren. Er was een afname van 6 procent van het CAC bij degenen die tijdens het onderzoek werden aangevuld. (7, 8)

 9. Studies tonen aan dat op een bepaald moment in hun leven maar liefst 50 procent van de vrouwen en 25 procent van de mannen ouder dan 50 een bot zullen breken. Mangaan, gevonden in taugé, is gunstig bij het bouwen van sterke botten. Mangaan in combinatie met calcium, vitamine D, magnesium, zink, koper en boor heeft aangetoond dat het de botmassa bij vrouwen verbetert - daarom vermindert het risico op osteoporose.

Tauge voeding

 1. Op een kop (104 gram) gekiemde mungbonen bevat ongeveer: (9)

Tauge thuis maken

 1. De mungboonspruit, ook wel sukjunamul genoemd in Korea, is gemaakt van de groenachtig bedekte mungbonen, terwijl de sojaboonspruit is gemaakt van gele, grotere korrelige sojabonen. De spruit van de mungboon is knapperig met een nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt in roerbakgerechten, rauw in salades en gelaagd in sandwiches. Interessant is dat van taugé, zoals alle spruiten, bekend is dat ze heel snel slecht worden. Deze naam werd historisch gebruikt als een verwijzing naar een geleerde, Sin Sukju, die leden van zijn koninkrijk verraadde en vanwege zijn onethische acties verdiende hij de naam mung taugé. (10)

 2. De sojascheuten wordt ook wel kongnamul genoemd. Het groeit gemakkelijk, net als de mungboon, door de sojabonen in de schaduw te plaatsen en water te geven totdat de wortels lang worden. Sojaspruiten zijn het populairst in Korea. Uit gegevens blijkt dat sojaspruiten zijn gegeten sinds de Drie Koninkrijken van Korea, die van 57 v.Chr. Tot 668 n.Chr. Waren en later werden gebruikt om uitgehongerde soldaten te voeden. (11)

 3. Er zijn veel manieren om thuis te ontspruiten, maar het is gemakkelijk zolang je een beetje geduld hebt.

 4. Hier is een korte verwijzing naar kiemen:

 5. Week 1/3 kopje bonen voor elke liter spruiten die u ongeveer acht uur in water wilt geven. Zorg ervoor dat u ze op een donkere plaats bewaart. Mungbonen zijn mijn keuze, maar je kunt anderen proberen als je wilt. Ik geef er de voorkeur aan om ze in een pot met wijde mond te laten weken met een deksel (prik een paar gaten in het deksel) waardoor ze kunnen weglopen en de warmte kan ontsnappen als de bonen ontspruiten.

 6. Nadat ze zijn geweekt, draait u de pot gewoon ondersteboven over de gootsteen, zodat het water kan weglopen. Draai vervolgens de pot op zijn kant, schud de bonen om ze gelijkmatiger te verdelen en bewaar ze op een donkere plaats als een kast. Spoel de bonen en spruiten op dag twee (u zult op dit punt waarschijnlijk de spruitjes beginnen). Ga door met dit proces voor maximaal vijf dagen; de spruiten zullen echter waarschijnlijk klaar zijn voor gebruik op dag vier omdat ze op dat moment ongeveer een centimeter lang moeten zijn.

 7. Zodra ze het gewenste rijpingsniveau hebben bereikt, spoelt u ze in koud water en verwijdert u de zaadlagen, wortels en andere resten. Het is het beste om ze snel op te eten, omdat ze gemakkelijk kunnen bederven, maar je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren. Probeer ze op sandwiches, salades of geniet van het Koreaanse geïnspireerde recept hieronder.

Recepten Tauge

 1. Koreaans geïnspireerde taugé en spinaziesaus

 2. Je kunt ook mijn recept voor gegrilde hamburgers en groenten en Pho proberen, beide met taugé.

 3. Taugé kan besmetting veroorzaken. Ze gedijen en doen hun best in een warme, vochtige omgeving. Dit bevordert de groei van bacteriën.

 4. Ongeveer 30 uitbraken van salmonella en E. coli met betrekking tot spruiten hebben zich sinds 1996 voorgedaan in de Verenigde Staten, volgens het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid, maar het komt niet vaak voor en kan worden veroorzaakt door andere soorten spruiten en taugé. Hoe dan ook, het is waarschijnlijk het beste voor kinderen om ze te vermijden, evenals zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem. Als je je zorgen maakt, zou het koken ervan alle schadelijke bacteriën moeten doden. (12)

 5. Taugé is een heerlijke aanvulling op uw dieet. Geniet ervan op zowat elke salade of sandwich, of probeer ze met uw volgende pho-gerecht. Ze zijn bijna vetvrij, bevatten wat vezels en bieden een goede voedingswaarde. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat taugé angstgevoelens door stress kan verminderen, kan helpen goede ogen te behouden, het immuunsysteem ondersteunt, het risico op hartaandoeningen vermindert en sterke botten opbouwt.

 6. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat ze vers zijn en bewaar ze in de koelkast. Beter nog, eet ze binnen een dag of twee na aankoop. Als je vraagt ​​hoe vers ze zijn, wacht dan tot je volgende bezoek aan de winkel. Je kunt ook aan de productafdeling vragen waar ze vandaan komen als je denkt dat je meer informatie nodig hebt.

 7. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407