Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 7 gezondheidsvoordelen van bosbessen

10 van de gezondste, goedkoopste voedingsmiddelen

 1. Deze levendige vrucht is misschien klein, maar elke portie biedt een serieuze vuist als het gaat om voeding. Vaak over het hoofd gezien en overschaduwd door meer exotische soorten bessen, bosbessen blijven een van de meest voedzame, antioxidant-rijke soorten fruit ter wereld en er is aangetoond dat ze alles doen, van het verbeteren van de gezondheid van de hersenen om je hart sterk te houden. Plus, naast de lange lijst met gezondheidsvoordelen van bosbessen, zijn deze vruchten ook superzoet, caloriearm en lekker.

 2. Heb je nog meer nodig om te overtuigen waarom je deze smaakvolle bes aan je dieet zou moeten toevoegen? Blijf lezen om meer te weten te komen over de gezondheidsvoordelen van bosbessen, en vind een aantal creatieve manieren om enkele porties van deze top superfood in uw dag te persen.

Top 7 gezondheidsvoordelen van bosbessen

 1. Hoewel ontsteking een normale immuunrespons is die uw lichaam helpt beschermen tegen ziekte en letsel, is chronische ontsteking de oorzaak van de meeste ziekten. In feite wordt gedacht dat ontsteking bijdraagt ​​aan een breed scala aan aandoeningen, waaronder kanker, auto-immuunziekten, hartaandoeningen en zelfs depressie. (12)

 2. Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten is aangetoond dat bosbessen een aanzienlijk ontstekingsremmend effect in het lichaam hebben. Een reageerbuisstudie uit 2014 ontdekte zelfs dat de polyfenolen in bosbessen de activiteit van verschillende ontstekingsmarkers hielpen verminderen. (13) Evenzo heeft een dierstudie gepubliceerd in het Journal of Pharmacy and Pharmacology ook vastgesteld dat bosbessenextract effectief was in het verminderen van zwelling in rattenpoten. (14)

 3. Met 3,6 gram vezels in elke kop, inclusief een portie of twee bosbessen, kunt u aan uw vezelbehoeften voldoen, terwijl het ook de regelmaat en een gezonde spijsvertering bevordert.

 4. Wanneer u vezels eet, reist het onverteerd door het maagdarmkanaal, waardoor de ontlasting groter wordt om u regelmatig te houden. Een analyse in het World Journal of Gastroenterology keek zelfs naar de resultaten van vijf onderzoeken en ontdekte dat het verhogen van uw inname van voedingsvezels de frequentie van de ontlasting bij mensen met constipatie kon helpen verhogen. (15)

 5. Combineer uw bosbessen met veel water, lichamelijke activiteit en andere vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden om uw spijsvertering efficiënt te houden.

 6. Het lijdt geen twijfel dat een gezond hart een belangrijk onderdeel is van de algehele gezondheid. Je hart is verantwoordelijk voor het pompen van bloed door het lichaam om je weefsels te voorzien van de zuurstof en voedingsstoffen die nodig zijn om te gedijen en te overleven.

 7. Helaas is coronaire hartziekte een van de belangrijkste doodsoorzaken, met naar schatting 31,5 procent van alle sterfgevallen in de Verenigde Staten. (16) Hoge triglyceriden, verhoogd cholesterol en verhoogde bloeddruk zijn slechts enkele van de belangrijkste risicofactoren voor hartaandoeningen die uw hart kunnen belasten en ertoe kunnen dwingen harder te werken.

 8. Studies tonen aan dat het eten van bosbessen sommige risicofactoren voor hartaandoeningen kan helpen verminderen. Uit een studie uit 2015 bleek bijvoorbeeld dat het dagelijks eten van bosbessen gedurende acht weken resulteerde in een lagere bloeddruk en arteriële stijfheid bij 48 vrouwen. (17) Een andere studie in het Journal of Nutrition meldde dat suppletie met bosbessen leidde tot een grotere bloeddrukdaling en geoxideerde LDL-cholesterol, twee belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen, vergeleken met een controlegroep. (18)

 9. Natuurlijk zijn de gezondheidsvoordelen van bosbessen bij hartaandoeningen beperkt, tenzij gecombineerd met een uitgebalanceerd dieet, een gezonde levensstijl en regelmatige lichaamsbeweging.

 10. Vraagt ​​u zich af wat de gezondheidsvoordelen van bosbessen zijn en hoe ze nuttig zijn? Hier zijn de zeven belangrijkste gezondheidsvoordelen van bosbessen:

 11. Antioxidanten zijn verbindingen die schadelijke vrije radicalen bestrijden en ontelbare gezondheidsvoordelen bieden. In feite voorkomen antioxidanten niet alleen celschade, maar beschermen ze ook tegen verschillende soorten chronische ziekten, waaronder kanker, hartziekten en diabetes. (1)

 12. Bosbessen zijn een van de beste bronnen van antioxidanten. Een studie in China vergeleek de antioxidantcapaciteit van bosbessen, bramen en aardbeien en ontdekte dat bosbessen niet alleen de hoogste totale antioxidantcapaciteit bevatten, maar ook meer van veel specifieke soorten antioxidanten bevatten, waaronder fenolen, flavonoïden en anthocyanen. (2)

 13. Wilde bosbessen bevatten vooral veel antioxidanten. (3) Een studie in het British Journal of Nutrition heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het aanvullen van deelnemers met bosbessenpoeder de serum-antioxidantstatus na slechts één uur met 8,5 procent verhoogde. (4) Dankzij de antioxiderende eigenschappen worden bosbessen ook vaak gebruikt in formuleringen met luteïne om de gezondheid van het oog te ondersteunen.

 14. Andere top antioxidantvoedingsmiddelen zijn pure chocolade, goji-bessen, pecannoten, kruidnagel en kaneel.

 15. Recent onderzoek heeft een aantal indrukwekkende bevindingen aan het licht gebracht over het vermogen van bosbessen om zich te beschermen tegen bepaalde soorten kanker.

 16. Een reageerbuisstudie uit 2010 meldde bijvoorbeeld dat bosbessenextract in staat was de groei en verspreiding van borstkankercellen te remmen, waardoor bosbessenextracten potentiële kankerbestrijdende middelen kunnen maken. (5) Een andere dierstudie van het Brown Cancer Center aan de Universiteit van Louisville behandelde ratten met borstkanker met behulp van bosbessenpoeder en ontdekte dat het tumorvolume met 40 procent verminderde. (6)

 17. Evenzo toonde een reageerbuisonderzoek uit 2007 aan dat bosbessensap met lage struiken de groei van verschillende soorten kanker verminderde, waaronder maag-, prostaat-, darm- en borstkankercellen. (7)

 18. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, moet u een verscheidenheid aan bessen eten, samen met veel andere groenten en fruit om het kankerbestrijdende potentieel van uw dieet echt te optimaliseren.

 19. Bekijk het voedingsprofiel van bosbessen en je zult snel zien waarom deze bessen boordevol voedingsstoffen geweldig is als je snel wilt afvallen. Het bevat weinig calorieën, maar biedt maar liefst 3,6 gram vezels per kopje, en vervult tot 14 procent van je dagelijkse vezelbehoeften met slechts één portie.

 20. Vezel beweegt langzaam door uw spijsverteringskanaal, waardoor verzadiging wordt bevorderd en u zich langer vol voelt om te helpen bij het afvallen.

 21. Verschillende dierstudies hebben de gunstige effecten van bosbessen op gewichtsverlies bevestigd. Een dierstudie gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One, bijvoorbeeld, ontdekte dat bosbessensap obesitas bij muizen met een vetrijk dieet voorkwam. (8) Een ander dieronderzoek uitgevoerd door het Cardiovascular Center en het Michigan Integrative Medicine Program toonde aan dat de inname van bosbessen werd geassocieerd met een vermindering van buikvet voor obese ratten. (9)

 22. Zorg ervoor dat u bosbessen combineert met een voedzaam, goed afgerond dieet en veel lichamelijke activiteit om nog meer gewichtsverlies te bevorderen.

 23. Een van de meest indrukwekkende gezondheidsvoordelen van bosbessen is het vermogen om de gezondheid van de hersenen te verbeteren. Er zijn veel onderzoeken geweest die suggereren dat het eten van bosbessen het geheugen en de cognitie zou kunnen verbeteren.

 24. In een recent onderzoek uit 2016, gepubliceerd in het European Journal of Nutrition, bleek het consumeren van een bosbessendrank de cognitieve prestaties te verbeteren in vergelijking met een placebo bij 21 kinderen. (10) Een andere studie toonde aan dat het dagelijks drinken van bosbessensap gedurende 12 weken het geheugen van oudere volwassenen kon verbeteren. (11)

 25. Bovendien zitten bosbessen boordevol antioxidanten, die de hersenen kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen en gezonde hersenveroudering kunnen bevorderen. (11)

 26. Naast bosbessen, omvatten andere hersenvoedingsmiddelen die het geheugen en de focus kunnen verbeteren avocado's, bieten, groene bladgroenten en walnoten.

 27. Selderij, broccoli, ananas, zalm en chiazaad zijn slechts enkele andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen die moeten worden opgenomen in een ziektebestrijdend dieet.

Voeding met blauwe bessen

 1. Bosbessen zijn een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, wat betekent dat er niet veel calorieën in bosbessen zitten, maar ze bevatten veel vitaminen en mineralen. Het voedingsprofiel van bosbessen is vooral rijk aan vezels, vitamine K, mangaan en vitamine C.

 2. Een kopje rauwe bosbessen bevat ongeveer: (19)

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevatten bosbessen ook wat niacine, vitamine A, foliumzuur, pantotheenzuur, zink, ijzer, magnesium en fosfor. Niet alleen dat, maar bosbessen bevatten ook andere nuttige verbindingen, waaronder resveratrol, anthocyanine, fytonutriënten en pterostilbeen. Het is dit bosbessenvoedingsprofiel dat alle prachtige gezondheidsvoordelen van bosbessen biedt.

Gezondheidsvoordelen van bosbessen versus bramen versus frambozen

 1. Er zijn tonnen bessenrassen die er zijn. Van de blauwe bosbes tot de aardbei tot de Indiase kruisbes, het kan een beetje verwarrend zijn als je in het gangpad staat en je afvraagt ​​welke je aan je winkelwagentje moet toevoegen.

 2. Bosbessen, bramen en frambozen zijn drie van de meest voorkomende bessen en het kan gemakkelijk zijn om ze in de war te brengen. Ze zijn allemaal klein, donker en boordevol antioxidanten en belangrijke voedingsstoffen.

 3. Frambozen en bramen hebben de meeste overeenkomsten qua uiterlijk omdat ze tot dezelfde plantenfamilie behoren. Beide hebben veel afzonderlijke cellen die uitsteken om een ​​hobbelig uiterlijk te creëren, maar de braam is over het algemeen groter met cellen die de neiging hebben meer uit te puilen dan frambozen. Frambozen kunnen ook in kleur variëren van een donkerrood tot een diep paarse kleur vergelijkbaar met bramen.

 4. Er zijn echter veel verschillen die deze drie soorten bessen onderscheiden. Frambozen en bramen hebben meestal een scherpe smaak, terwijl bosbessen veel zoeter zijn. Voedingskundig gezien bevatten bramen de laagste calorieën per gram en bevatten ze de meeste vitamine K. Frambozen bevatten de hoogste hoeveelheid vitamine C en bevatten bijna 2,5 keer zoveel vezels als bosbessen. Ondertussen is aangetoond dat blauwe bessen een hogere antioxidantcapaciteit hebben dan bramen.

 5. Vanwege deze kleine verschillen in voeding kunnen de gezondheidsvoordelen van bramen verschillen van de voordelen van frambozen of bosbessen. Het kunnen echter allemaal gezonde voedingssupplementen zijn en een betere gezondheid bevorderen. Neem ze alle drie op in uw dieet en profiteer van de unieke gezondheidsvoordelen die elk biedt.

Waar te vinden en hoe Blueberries te gebruiken

 1. Wilde bosbessen groeien over Zuid-Canada en langs de oostkust van de Verenigde Staten in laag verspreidende struiken, bekend als lowbush bosbessen. Er worden ook over de hele wereld andere rassen gekweekt en geteeld, van Europa tot Azië tot Australië en verder. Het oogstseizoen voor bosbessen valt meestal in mei tot half augustus, hoewel dit kan variëren op basis van uw locatie en het type bosbessen bij u in de buurt.

 2. Bij het plukken van bosbessen moeten ze rijp genoeg zijn dat ze blauw zijn en slechts een lichte aanraking nodig hebben om te plukken. Zorg ervoor dat je ze grondig wast voordat je geniet van de zoete smaak.

 3. Maar als er geen bosbessenplanten bij u in de buurt groeien, vrees dan niet. Tegenwoordig zul je waarschijnlijk geen problemen tegenkomen bij het vinden van een pint bosbessen op de plank bij je plaatselijke supermarkt. Je kunt ook zowel gewone als wilde bosbessen vinden in het bevroren fruitgedeelte van veel winkels. Kies waar mogelijk voor biologisch, omdat conventionele bosbessen vaak beladen zijn met schadelijke pesticiden. Bosbessen kweken is ook een optie, en bosbessenstruiken groeien het beste wanneer veenmos aan de grond wordt toegevoegd.

 4. Je kunt aan vrijwel elk recept bosbessen toevoegen om de zoetheid te vergroten. Probeer ze in pannenkoeken of gebak om het antioxidantgehalte van uw gerecht te verhogen. Je kunt ze ook bestrooien met havermout of yoghurt, of ervan genieten zoals het is voor een schuldvrije manier om je zoetekauw te bevredigen.

 5. Gerelateerd: 9 gezondheidsvoordelen van jeneverbessen

Recepten voor bosbessen

 1. Om optimaal te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van bosbessen, sla je gewoon een kom en geniet - geen andere ingrediënten vereist. Als je het echter wilt mixen, zijn er tal van heerlijke manieren om bosbessen in je favoriete recepten op te nemen. Probeer een paar van deze bosbessenrecepten om te beginnen:

Geschiedenis van bosbessen

 1. De gezondheidsvoordelen van bosbessen waren geen geheim voor indianen. Eeuwenlang werd deze vrucht, bosbessenvaccinium, vereerd om zijn krachtige medicinale eigenschappen en zelfs gebruikt bij het koken om een ​​extra dosis smaak aan gerechten te brengen.

 2. Engelse kolonisten die naar de Verenigde Staten aankwamen, geloofden echter niet dat blauwe bessen konden worden gedomesticeerd. In 1893 begon Elizabeth White, de dochter van een cranberrykweker in New Jersey, bosbessen toe te voegen aan de lokale oogst van haar familie. Vijftien jaar later begon botanicus Frederick Coville experimenten met bosbessen uit te voeren, om de beste wilde planten voor de fokkerij te bepalen, en samen met White om te kruisen en enkele van de heerlijke bosbessensoorten te maken die we nu kennen en waar we van houden. De eerste commerciële oogst van noordelijke bosbessen, ook bekend als vaccinium corymbosum, werd in het jaar 1916, iets meer dan 100 jaar geleden, door het paar verkocht. Naast lowbush- en highbush-variëteiten kun je ook rabbiteye-variëteiten tegenkomen.

 3. Tegenwoordig zijn blauwe bessen in populariteit gestegen. In 1974 verklaarde de USDA juli tot "Nationale Blueberry-maand" en in 2003 koos New Jersey de blauwe bes als zijn officiële bessen. Tegen 2012 werden blauwe bessen gevonden in bijna 4.000 producten, waaronder voedingsmiddelen, cosmetica en producten voor huisdieren. Naarmate het bewijs blijft toenemen dat de lange lijst van gezondheidsvoordelen van bosbessen aantoont, is er geen twijfel dat we meer van deze heerlijke blauwe bes zullen blijven zien. (20)

 4. Bosbessen worden over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen en kunnen worden geconsumeerd met een minimaal risico op bijwerkingen.

 5. Sommige mensen kunnen echter allergisch zijn voor bosbessen. Als u symptomen van voedselallergie ervaart, zoals jeuk, zwelling of ademhalingsproblemen na het eten van bosbessen, stop dan met het gebruik en raadpleeg onmiddellijk uw arts.

 6. Degenen die een bloedverdunnende medicatie gebruiken, zoals Warfarin, willen misschien ook met mate innemen omdat bosbessen rijk zijn aan vitamine K, die een wisselwerking kunnen hebben met deze medicijnen.

 7. Zorg er daarnaast voor dat u waar mogelijk kiest voor biologische bosbessen om blootstelling aan pesticiden te voorkomen. Je moet ook gaan voor verse bosbessen in plaats van gedroogd, omdat gedroogde bosbessen een geconcentreerde hoeveelheid vitaminen en mineralen bevatten en ook meer calorieën en suiker bevatten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407