Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 7 voordelen van citroenvoeding

18 koolhydraatarme desserts waar je dol op bent

 1. Veel mensen denken dat citroenen niets anders zijn dan een eenvoudige garnering die in restaurants naast water wordt geserveerd of een populaire smaak voor snoep en desserts. Maar wist je dat de citroen eigenlijk vol zit met vitamine C, antioxidanten en gezondheidsvoordelen? Het is waar - de voordelen van citroenvoeding variëren van het verminderen van het risico op nierstenen tot het doden van kankercellen, of we het nu hebben over citroenwater, etherische olie van citroen of alleen het scherpe fruit zelf.

 2. Plus, het potentiële gebruik voor citroenen reikt veel verder dan de keuken. Citroenen kunnen voor bijna alles worden gebruikt, van het polijsten van meubels tot het toevoegen van extra glans aan het haar en het verbeteren van de gezondheid van de huid.

 3. Klaar om meer te leren over deze krachtige citrusvrucht? Blijf lezen om de volledige lijst met citroenvoordelen en bijwerkingen te krijgen.

Lemon Nutrition Facts

 1. Citroenen bevatten weinig calorieën, maar bevatten een goede hoeveelheid vezels en vitamine C - plus citroenvoeding heeft ook een paar andere micronutriënten.

 2. Een citroen zonder schil bevat ongeveer: (1)

 3. Bovendien bevatten citroenen ook een kleine hoeveelheid thiamine, folaat, pantotheenzuur, calcium, magnesium en koper.

 4. Veel mensen gebruiken ook citroenen om citroenwater te maken. Als u het sap van een halve citroen gebruikt en met water mengt, bevat één glas citroenwater ongeveer: (2)

 5. Elk glas citroenwater bevat ook een beetje kalium en foliumzuur.

Voordelen van citroenvoeding

 1. Er zijn veel groepen mensen die risico lopen op ijzertekort. Veganisten en vegetariërs consumeren bijvoorbeeld een soort ijzer dat niet zo goed door het lichaam wordt opgenomen. Bovendien lopen vrouwen in de reproductieve leeftijd ook een hoger risico door bloedverlies door menstruatie.

 2. De vitamine C in citroenen kan de ijzerabsorptie helpen verbeteren om aandoeningen zoals bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen. (15) Eén studie toonde zelfs aan dat inname van 100 milligram vitamine C bij een maaltijd de ijzerabsorptie met 67 procent verhoogde. (16)

 3. Citrusvruchten, paprika's, bessen en broccoli zijn enkele aanvullende vitamine C-voedingsmiddelen die u in uw dieet kunt opnemen om de ijzeropname te stimuleren.

 4. Citroenen kunnen fungeren als een anti-verouderingsmiddel en kunnen dankzij hun antioxidantgehalte helpen uw huid gezond en stralend te houden. Antioxidanten helpen vrije radicalen te bestrijden en oxidatieve schade te voorkomen, wat de vele voordelen van citroenwater voor de huid verklaart.

 5. De opbouw van vrije radicalen draagt ​​bij aan het verouderingsproces, wat leidt tot veranderingen zoals rimpels, ouderdomsvlekken, droogheid en verminderde elasticiteit. Onderzoekers geloven dat antioxidanten een effectieve manier kunnen zijn om veroudering te vertragen en de gezondheid van de huid te verbeteren. (17)

 6. Een onderzoek in Turkije wees uit dat patiënten met acne verhoogde niveaus van oxidatieve stress hebben en suggereerde dat het gebruik van antioxidanten gunstig zou kunnen zijn in combinatie met een traditionele behandeling. (18)

 7. Voor het beste resultaat kunt u wat citroensap op uw huid aanbrengen of mengen met uw favoriete huidverzorgingsproducten. Naast citroenen zijn andere ingrediënten die nietje zouden moeten zijn in je natuurlijke huidverzorgingsroutine, tea tree olie, kokosolie en avocado.

 8. Uw frisdrank of sap ruilen voor een glas koud citroenwater komt het gewichtsverlies ten goede door u te helpen calorieën te verminderen zonder aan smaak in te boeten.

 9. Ter vergelijking: een kopje sinaasappelsap bevat 112 calorieën en bijna 26 gram koolhydraten. Aan de andere kant zitten er slechts zes calorieën in citroenwater zonder suiker. Plus, terwijl er een goede hoeveelheid koolhydraten in citroensap zit, kan het verdunnen met water de koolhydraten aanzienlijk in citroenwater snijden en laten vallen tot slechts twee gram per portie.

 10. Theoretisch zou u, als u een jaar lang elke dag een kop sap of frisdrank ruilt voor een kop citroenwater, bijna 39.000 calorieën besparen. Dat betekent dat u tot 11 pond kunt verliezen, zelfs zonder andere wijzigingen in uw dieet aan te brengen.

 11. Hoewel citroen voordelen heeft voor gewichtsverlies, moet het worden gecombineerd met een voedzaam dieet en een gezonde levensstijl om echt de resultaten te krijgen die u wilt op het gebied van gewichtsverlies.

 12. Citroenen zijn een goede bron van vitamine C, een belangrijke voedingsstof die gekoppeld is aan een verhoogde immuungezondheid. In feite is gram voor gram ongeveer dezelfde hoeveelheid vitamine C in citroen versus sinaasappel. Niet alleen dat, maar citroenen zitten ook boordevol antioxidanten die ontstekingen kunnen helpen bestrijden en een verbeterde immuniteit kunnen bevorderen.

 13. Een recensie in de Annals of Nutrition Metabolism merkte op dat het krijgen van voldoende vitamine C de duur en ernst van infecties van de luchtwegen kan helpen verminderen. Vitamine C kan ook helpen malaria, diarree en longontsteking te voorkomen en kan zelfs de resultaten verbeteren voor mensen die aan deze aandoeningen lijden. (3)

 14. Citroenen bevatten ook veel antioxidanten, die uw immuuncellen kunnen beschermen door schadelijke vrije radicalen te neutraliseren en uw lichaam vrij te houden van infecties veroorzaakt door bacteriën of virussen. (4)

 15. U kunt ook helpen uw immuunsysteem te stimuleren door veel probiotisch rijk voedsel in uw dieet op te nemen, uw inname van junkfood en ultraverwerkte voedingsmiddelen te minimaliseren en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

 16. Hartziekte is de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten en er wordt geschat dat 92,1 miljoen Amerikanen een vorm van hartziekte hebben. (5)

 17. Een van de meest indrukwekkende voordelen van citroenvoeding is het effect op de gezondheid van het hart. Dankzij het hoge vitamine C-gehalte, inclusief een paar porties van dit zure fruit in uw dieet per week, kunt u uw hart gezond en sterk houden.

 18. Een studie van de Harvard School of Public Health in Boston keek bijvoorbeeld naar de voeding van 126.399 volwassenen over een periode van acht tot 14 jaar en vond dat elke portie fruit en groenten werd geassocieerd met een 4 procent verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Interessant genoeg hadden bladgroenten en vitamine C-rijk fruit en groenten, zoals citroenen, de grootste impact. (6)

 19. Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition and Metabolism in 2014 wees uit dat zowel wandelende als het eten van citroenen elke dag werden geassocieerd met een daling van de bloeddruk. (7)

 20. Om de gezondheid van het hart echt te optimaliseren, moet u een goede variëteit aan groenten en fruit in uw dieet opnemen, inclusief citroenen, en combineren met een gezonde en actieve levensstijl.

 21. Citroenen zitten boordevol antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen, dus het is geen wonder dat een hele reeks studies hebben aangetoond dat citroenen effectief kunnen zijn in het doden van kankercellen.

 22. Een reageerbuisstudie in Saoedi-Arabië heeft bijvoorbeeld aangetoond dat extract van citroenfruit hielp bij het doden van borstkankercellen. (8) Evenzo toonde een ander reageerbuisonderzoek in 2015 ook aan dat de componenten in citroensap met succes de groei van verschillende soorten kankercellen remden. (9)

 23. Citroenen bevatten ook verbindingen zoals hesperidine en d-limoneen, waarvan beide is aangetoond dat ze kankerbevorderende eigenschappen hebben. (10, 11) Dankzij al deze krachtige eigenschappen in citroenvoeding behoren citroenen tot de top van kankerbestrijdende voedingsmiddelen die er zijn.

 24. Als u nierstenen heeft, kan het opnemen van een portie of twee citroenen in uw dieet mogelijk helpen. Dit komt omdat citroenen citroenzuur bevatten, wat het urinevolume kan vergroten en kan helpen bij het voorkomen van nierstenen. (12)

 25. Een kleine studie gepubliceerd in het Journal of Urology behandelde 11 deelnemers gedurende bijna vier jaar met limonadetherapie. Onderzoekers ontdekten dat de steenvorming aanzienlijk daalde, van gemiddeld één niersteen per jaar tot slechts 0,13 per jaar. (13)

 26. Een andere studie toonde aan dat behandeling van niersteenpatiënten met citroensap de citraatwaarden in de urine verhoogde en de hoeveelheid calcium in de urine verlaagde, wat suggereert dat citroensap een mogelijke alternatieve behandeling kan zijn voor het verlichten van niersteensymptomen . (14)

 27. Andere natuurlijke remedies tegen nierstenen zijn onder meer goed gehydrateerd blijven, een plantaardig dieet volgen en veel magnesiumrijk voedsel in uw dieet opnemen.

 28. IJzer is een ongelooflijk belangrijk mineraal voor uw lichaam. Het is een van de belangrijkste componenten van hemoglobine, dat wordt aangetroffen in de rode bloedcellen en het lichaam voorziet van de zuurstof die het nodig heeft.

Citroenen versus limoenen

 1. Citroenen en limoenen worden in veel gevallen door elkaar gebruikt en als het op smaak aankomt, is het gemakkelijk om deze twee citrusvruchten door elkaar te halen. Beide hebben een zure en scherpe smaak die de perfecte hoeveelheid pit toevoegt aan drankjes en recepten.

 2. Er zijn echter nogal wat verschillen tussen de twee vruchten, te beginnen met hun uiterlijk. Limoenen zijn felgroen terwijl citroenen levendig geel zijn. Bovendien zijn limoenen meestal iets kleiner dan citroenen. Limoenen zijn meestal minder zuur en smaken ook soepeler. Beide worden echter op dezelfde manier gebruikt en kunnen vaak in veel recepten worden verwisseld.

 3. Als het op voeding aankomt, zijn de voordelen van limoen niet zo indrukwekkend als die van citroenen. Kalkvoeding bevat iets meer dan de helft van de hoeveelheid vitamine C en bevat iets meer koolhydraten en minder eiwitten per gram. Het citroenvoedingsprofiel is ook iets uitgebreider en biedt een hogere hoeveelheid veel voedingsstoffen, zoals foliumzuur en vitamine B6.

Waar te vinden en hoe citroenen te gebruiken

 1. Citroenen worden gekweekt in gebieden met een warmer klimaat en kunnen worden geplukt zodra ze stevig, geel of geelgroen zijn en twee tot drie centimeter groot zijn.

 2. U kunt ook citroenen vinden bij de meeste supermarkten in het gangpad. Zoek naar citroenen die helder, zwaar en vrij van rimpels op de huid zijn.

 3. Zodra u deze smakelijke citrusvruchten heeft op voorraad, kunt u genieten van een breed scala aan mogelijke citroen. Voeg citroenen toe aan drankjes of water om de smaak te versterken, gebruik ze in desserts of gebak, of schop zelfs je volgende hoofdgerecht met een scheutje verse citroen. Combineer met wat gezondheidsbevorderende kruiden zoals tijm, rozemarijn of citroenmelisse voor nog meer smaak- en gezondheidsvoordelen.

 4. Citroen kan ook buiten de keuken worden gebruikt. Het kan worden toegevoegd aan wasgoed om kleding witter en fleuren, gebruikt als een natuurlijke huishoudelijke reiniger en polijstmiddel, of zelfs op het haar worden aangebracht om extra glans toe te voegen. Je kunt ook proberen een paar druppels etherische olie van citroen aan je wasgoed of diffuser toe te voegen voor een frisse geur.

Citroenrecepten

 1. Klaar om te profiteren van de lange lijst met voordelen van citroenvoeding? Hier zijn een paar gezonde recepten die u vanuit uw eigen keuken kunt proberen:

Geschiedenis

 1. Hoewel het onduidelijk is waar citroenen eigenlijk vandaan komen, wordt aangenomen dat ze inheems zijn in India, China of Birma. Ze waren in de tweede eeuw na Christus het oude Rome binnengekomen, maar werden tot later nog steeds niet veel gebruikt of verbouwd in Europa. Pas rond 1000 na Christus begonnen de citroenen zich daadwerkelijk naar het Middellandse-Zeegebied te verspreiden.

 2. In de 18e eeuw was scheurbuik een belangrijke doodsoorzaak voor Britse zeilers. Scheurbuik, een aandoening veroorzaakt door vitamine C-tekort, kan leiden tot symptomen zoals blauwe plekken, bloedend tandvlees en vermoeidheid. (19)

 3. Wetenschapper James Lind wordt gecrediteerd voor het uitvoeren van experimenten aan boord van een marineschip in 1747 en het aantonen dat citroenvoeding kan helpen scheurbuik af te weren. (20)

 4. Tegenwoordig worden citroenen over de hele wereld veel gebruikt om recepten toe te voegen aan recepten en zijn ze geliefd vanwege hun heerlijke geur en aroma. Hoewel ze in de meeste uithoeken van de wereld te vinden zijn, zijn India, Mexico en China koplopers in de citroenproductie. (21)

 5. Voor de meeste mensen kunnen citroenen worden geconsumeerd en genoten met een minimaal risico op bijwerkingen. Sommige mensen kunnen echter overwegen om hun inname te beperken.

 6. Citrusvruchtenallergieën komen niet vaak voor, maar zijn gemeld en kunnen voedselallergiesymptomen veroorzaken zoals netelroos, zwelling, astma en een rode huid. Als u na het eten van citroenen negatieve symptomen ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 7. Plus, hoewel het voedingsprofiel voor citroen behoorlijk indrukwekkend is, is het zeker mogelijk om het te overdrijven. Vanwege het citroenzuur in citroenen kan het eten van teveel ervoor zorgen dat het glazuur op je tanden erodeert, wat resulteert in een verhoogde gevoeligheid.

 8. Ten slotte kan het direct op je huid aanbrengen van citroen de gevoeligheid voor UV-stralen verhogen, dus zorg ervoor dat je zonnebrandcrème draagt ​​of met mate in de zon blijft om zonnebrand te voorkomen.

 9. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407