Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Turkije versus kip: wat heeft meer eiwit?

De onderste regel

 1. Eiwit is een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

 2. Hoewel het uit verschillende bronnen kan worden verkregen, behoren kip en kalkoen tot de populairste eiwitrijke voedingsmiddelen.

 3. Dit artikel onderzoekt het eiwitgehalte van kalkoen en kip en bespreekt welke wellicht een gezondere keuze is.

Eiwit in wit vlees

 1. Het meeste witte vlees in kip en kalkoen komt van de borsten en vleugels.

 2. De kleur lijkt witter in vergelijking met donkere delen van het gevogelte vanwege een lager gehalte aan eiwitmyoglobine. Myoglobine transporteert en slaat zuurstof op in de spier en is verantwoordelijk voor de roodbruine tint van donkerdere stukken vlees (1).

 3. Borstvlees is een van de meest populaire stukken gevogelte, vooral onder fitnessliefhebbers en lijners vanwege het hoge eiwit- en caloriearm gehalte.

 4. Hier is een vergelijking van het eiwitgehalte van 28 gram geroosterd borstvlees (2, 3):

 5. Kip neemt het voortouw met één gram eiwit meer dan kalkoen per 28 gram vlees. Uit voedingsoogpunt is dit verschil echter te verwaarlozen. Beide keuzes zouden een goede eiwitboost voor een maaltijd zijn.

 6. Het witte vlees van de vleugels van zowel kip als kalkoen lijkt qua voedingswaarde sterk op borstvlees. Vooral het eiwitgehalte is voor beide vogels bijna hetzelfde in vergelijking met borstvlees.

 7. Zowel kippen- als kalkoenvleugelvlees levert dezelfde hoeveelheid eiwit per 28 gram - ongeveer 9 gram (4, 5).

Eiwit in donker vlees

 1. De term "donker" wordt gebruikt om de stukken vlees met een roodbruine kleur te beschrijven.

 2. De sneden hebben dit pigment vanwege een hoge concentratie van het eiwit myoglobine (1).

 3. Omdat myoglobine helpt bij het transport en de opslag van zuurstof in de spiercellen, wordt donker vlees meestal aangetroffen in actievere spiergroepen, zoals de benen en dijen van kip en kalkoen (1).

 4. Soms een drumstick genoemd, levert het beenvlees van zowel kip als kalkoen een gelijke hoeveelheid eiwit per 28 gram - ongeveer 8 gram (6, 7).

 5. Het dijvlees van zowel kip als kalkoen bevindt zich net boven het been. Soms wordt het nog steeds als één snee aan het been bevestigd.

 6. Per 28 gram vlees biedt kalkoen één extra gram eiwit in vergelijking met kip (8, 9):

 7. Hoewel dijvlees van kalkoen technisch gezien de hogere eiwitbron is in deze vergelijking, is het onwaarschijnlijk dat een enkele gram eiwit per 28 gram veel verschil zal maken. Beide keuzes zouden nog steeds in aanmerking komen als een goede bron van hoogwaardige eiwitten.

Wat is gezonder?

 1. Zowel kip als kalkoen leveren hoogwaardige eiwitten en kunnen een gezond onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet. Maar houd er rekening mee dat te veel van een enkel voedsel, inclusief vlees, negatieve gevolgen kan hebben voor uw gezondheid (10).

 2. Het opnemen van gematigde hoeveelheden kip of kalkoen in uw dieet kan een gezonde manier zijn om aan uw eiwitbehoeften te voldoen, hoewel eiwit niet de enige voedingswaarde is voor kalkoen en kip.

 3. Bij het bepalen welke optie het beste aansluit bij uw persoonlijke voedingsbehoeften en gezondheidsdoelen, moet het totale voedingsgehalte, inclusief calorieën, vet, vitaminen en mineralen, naast eiwit worden beschouwd.

 4. Aandacht besteden aan calorieën en het vetgehalte van voedingsmiddelen kan nodig zijn, afhankelijk van uw gezondheidsdoelen.

 5. Vet is een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon en pluimvee bevat verschillende soorten gezonde vetten (10).

 6. Vet is echter een dichtere bron van calorieën in vergelijking met eiwitten. Dit betekent dat stukken vlees met een hoger vetgehalte meer calorieën bevatten dan magerder vlees.

 7. Over het algemeen bevat donker vlees in zowel kip als kalkoen meer vet dan wit vlees. Dit geldt ook voor andere soorten pluimvee.

 8. Donkere stukken vlees van kip bevatten iets meer vet en calorieën dan donkere stukken vlees van kalkoen. Hetzelfde geldt voor het witte vlees van deze twee soorten gevogelte, omdat kalkoen iets magerder is met minder calorieën dan kip.

 9. Het is ook vermeldenswaard dat als je de huid eet, je een sprong ziet in zowel het vet- als het caloriegehalte van elk type gevogelte.

 10. Dit betekent niet dat beide keuzes noodzakelijkerwijs beter zijn dan de andere, maar het kan de moeite waard zijn om te overwegen, afhankelijk van wat u met uw dieet wilt bereiken.

 11. Hoewel er geen significant verschil is in vitamine- en mineralengehalte tussen kip en kalkoen, kunnen er in het algemeen enkele variaties van deze voedingsstoffen zijn tussen wit en donker vlees.

 12. Kipfilet bevat bijvoorbeeld meer niacine en vitamine B6 dan kippenpoot, terwijl kippenpoot aanzienlijk meer zink bevat dan de kipfilet (2, 6).

 13. Daarom, als u uw inname van zink wilt verhogen, kan het donkere vlees een betere optie zijn, terwijl als u een vitamine B-boost wilt, het witte vlees wellicht geschikter is.

 14. Wanneer u dergelijke voedingsopties overweegt, is het goed om rekening te houden met het grote geheel. Het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen en stukken vlees kan de beste manier zijn om ervoor te zorgen dat je de voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt.

De onderste regel

 1. Zowel kalkoen als kip zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten.

 2. Kipfilet heeft iets meer eiwit dan kalkoenfilet, maar kalkoenbout is minimaal eiwitrijker dan kippendij. De andere stukken vlees bieden gelijke hoeveelheden eiwit.

 3. Welk type gezonder is, hangt af van uw persoonlijke gezondheids- en voedingsdoelen.

 4. Wanneer u beslist of een voedingsmiddel in uw dieet past, is het altijd een goede gewoonte om het hele voedingsmiddel te overwegen, inclusief bijvoorbeeld calorieën en vitamines, en niet slechts één component, zoals eiwitten.

 5. Het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen om voldoende voedingsstoffen te leveren die uw lichaam nodig heeft, zal uw gezondheid het meest effectief ondersteunen. Evenwicht is de sleutel!Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407