Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Verandert volkorenbrood suiker?

Hoe brood past in een dieet met gewichtsverlies

 1. Of het nu wordt gebruikt als basis voor een sandwich met knapperige greens, gegrilde kip en avocado of verspreid met notenboter en 100% fruitconserven, volkorenbrood is een echte smaakmaker. Het is ook een voedzaam onderdeel van een gezond dieet dat kan helpen bij gewichtsbeheersing en bij het voorkomen van aandoeningen zoals hartaandoeningen. Dit komt omdat het meer voedingsstoffen, waaronder vezels, vasthoudt dan zijn tegenhanger van geraffineerde granen. Hoewel ze allebei naar suiker gaan tijdens de spijsvertering, maakt de snelheid waarmee ze dit doen het verschil.

Basisinformatie over koolhydraten

 1. Koolhydraten zijn een van de drie soorten macronutriënten, of voedingsstoffen die uw lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft, die energie in de vorm van calorieën aan uw lichaam leveren. Er zijn drie soorten koolhydraten - zetmeel, suiker en vezels. Tijdens de spijsvertering verandert uw lichaam suiker en zetmeel in glucose, de energiebron van uw lichaam. Vezel blijft onverteerd als het door je lichaam reist, maar het tempeert het effect van andere koolhydraten op je bloedsuiker.

Langzame versus snelle koolhydraten

 1. Koolhydraatbevattend voedsel, zoals brood, kan worden ingedeeld in twee algemene groepen op basis van hoe snel uw lichaam ze verwerkt en verandert in suiker. Snelle koolhydraten, zoals bewerkte bakproducten en witbrood, bevatten in veel gevallen zeer weinig vezels en veel suiker. Je lichaam hoeft niet veel te doen om dat voedsel af te breken en ze bieden een snelle energiebron. Langzame koolhydraten zijn daarentegen voedingsmiddelen zoals vezelrijke groenten en volkoren brood, waarvoor je lichaam harder moet werken om het af te breken. Het duurt langer voor je lichaam om te zetten in suiker, zodat je een meer gestage hoeveelheid energie krijgt.

De glycemische index

 1. De glycemische index is een andere manier om voedingsmiddelen te classificeren op basis van hoe snel of langzaam ze afbreken en welk effect dat heeft op uw bloedsuiker. Een koolhydraatbevattend voedsel dat snel afbreekt, heeft de neiging om je bloedsuiker te verhogen - wat in sommige gevallen goed kan zijn als je snelle energie nodig hebt, zoals tijdens een race. Deze voedingsmiddelen staan ​​hoog op de glycemische index. Een voedsel met een lage glycemische index heeft veel minder invloed op uw bloedsuikerspiegel, het zachtjes verhogen en het gedurende een langere periode verhoogd houden. Honderd procent volkoren brood heeft een glycemische index van 51, waardoor het een glycemisch voedsel is. Ter vergelijking: witbrood heeft een glycemische index van 73, waardoor het een glycemisch voedingsmiddel is.

Voordelen van volle granen

 1. In de meeste gevallen is het kiezen van volkorenbrood boven geraffineerd brood een veel gezondere keuze. Volle granen behouden hun voedingsstoffen en vezelgehalte en zorgen voor een stabielere energiebron. Te veel geraffineerde koolhydraten eten kan volgens diëtist Joy Bauer leiden tot gewichtstoename, hoge triglyceriden en wijdverspreide ontstekingen in het lichaam. Dit geldt voor alle soorten graanproducten, niet alleen brood. Kies de volgende keer dat u in de supermarkt bent volkoren pasta en rijst in plaats van de verfijnde variëteit.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407