Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Verbeter uw taille Hartgezondheid met roggemeel

22 Paleo-desserts

 1. Rogge is een rijke, stevige korrel die al eeuwen wordt geconsumeerd. Hoewel je misschien tarwe en andere granen gemakkelijker op je markt vindt, is het de moeite waard om een ​​kans te wagen op deze graankorrel. Roggebrood en roggemeelvoeding verschilt van tarwe, gerst en haver en biedt vaak meer pit, vooral als u kiest voor de donkere variëteit, die meer krachtige gezondheidsvoordelen biedt. Het roggezaad, of roggebessen zoals ze worden genoemd wanneer ze worden geoogst en in volledige vorm worden verkocht, zijn ook gezond en nuttig bij het koken.

 2. U vraagt ​​zich misschien af: is roggebrood gezond? Het is eigenlijk een van de gezondste granen ter wereld! Enkele van de meest indrukwekkende gezondheidsvoordelen van roggemeel zijn het vermogen om te helpen bij het bestrijden van diabetes, hart- en vaatziekten, gewichtstoename, kanker, ontstekingen en hoge bloeddruk. (1)

 3. Is rogge een glutenvrije bloem? Het is niet. Rogge is een van de drie glutenkorrels samen met tarwe en gerst. Het bevat een eiwit genaamd secalins, wat een vorm van gluten is. Roggebloem bevat echter bij het bakken veel minder gluten dan tarwe en gerst. Het type gluten in rogge is, in tegenstelling tot het gluten in tarwe, veel minder elastisch en ook slechter in het vangen van bellen tijdens het bakproces, dus de rogge produceert een veel minder luchtig brood. Het bevat ook meer vrije suikers, wat betekent dat rogge ook sneller vergist.

 4. Roggemeel is meestal voedzamer dan tarwe of gerst vanwege de hele aard waarin het voorkomt, met endosperm, dat zich in de buitenste schil van de roggebes of kernel bevindt. Het endosperm bevat krachtige zetmelen evenals vezels en voedingsstoffen. Het is veel moeilijker om de kiem en de zemelen tijdens het malen van het endosperm te scheiden en te verwijderen, waardoor meer vitaminen en voedingsstoffen in het eindproduct van roggemeel worden meegenomen. (2)

7 gezondheidsvoordelen van roggemeel

 1. Roggebloem kan u metabolisch positief beïnvloeden. Rogge verschilt positief van tarwe wanneer het wordt verteerd, en het is aangetoond dat het daadwerkelijk gewichtstoename onderdrukt, evenals aanzienlijk lagere obesitas. Van volkoren rogge is aangetoond dat het de insulinegevoeligheid verbetert en het totale plasma-cholesterol verlaagt. (3)

 2. Dit maakt rogge een cholesterolverlagend voedingsmiddel en effectieve bloem voor gewichtsbeheersing, terwijl tarwe je juist een buik geeft.

 3. Roggebloem en roggebrood kunnen ook helpen bij het reguleren en verbeteren van het bloedglucoseprofiel. Toen wetenschappers uit Zweden de effecten van rogge bestudeerden bij patiënten die tijdens het ontbijt werden getest, ontdekten ze dat volkoren roggeproducten, zemelen roggebrood en endosperm roggebloem, vooral zuurdesembrood roggebrood, uitstekend waren in het verbeteren van glycemische profielen, het stabiliseren van insulineresponsen en het verbeteren van de gevoeligheid aan insuline. (4)

 4. Dit laat zien dat roggemeel kan helpen het risico op diabetes te beheersen en te verlagen.

 5. Niet alleen kan roggemeel u helpen minder te eten tijdens een maaltijd, maar het helpt u ook urenlang tevreden te zijn nadat u klaar bent met eten. In één onderzoek werd aangetoond dat patiënten die dezelfde hoeveelheid calorie-inname van hun ontbijt ontvingen maar roggepap kregen in plaats van tarwe of een ander graan, een tevreden gevoel hadden zonder tot acht uur na hun maaltijd meer voedsel te moeten innemen. (5)

 6. Een soortgelijk onderzoek werd uitgevoerd, maar er werd roggebrood gebruikt in plaats van roggebrood. Onderzoekers ontdekten dat het eten van roggebrood bij de maaltijd leidde tot minder eetlust voor en na de volgende maaltijd, wat het krachtige vermogen van rogge om te helpen verzadiging te bereiken, toont. (6)

 7. Toen patiënten met het metabool syndroom een ​​dieet van 12 weken van rogge en pasta kregen, werd aangetoond dat de insulineresponsen na de maaltijd beter waren en hielpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam als gevolg tot een dieet van 12 weken van haver, tarwebrood en aardappelen. Deze vermindering van ontsteking bij metabool syndroompatiënten kan ook gunstig zijn voor het verminderen van de kansen op diabetes. (7)

 8. Onlangs is aangetoond dat hoewel iedereen bepaalde genen in het lichaam heeft die die persoon vatbaarder maken voor verschillende aandoeningen, het dieet en de levensstijl kunnen helpen deze genen te trainen om "naar beneden gereguleerd" te worden. Studies hebben aangetoond dat het vervangen van een haver-tarwe-aardappeldieet door roggeproducten daadwerkelijk kan helpen genen te verlagen die kunnen leiden tot diabetes en andere ernstige gezondheidsproblemen.

 9. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat patiënten met een overwegend haver-tarwe-aardappeldieet genen hebben die in verband worden gebracht met negatieve gezondheidsresultaten, waardoor rogge een veel betere optie is. (8)

 10. De onoplosbare vezel die zo rijk is aan roggebrood en roggemeelproducten kan het risico op galstenen helpen verminderen. (9) De vezel in roggemeel helpt de eliminatietijd in de darm te versnellen en de hoeveelheid galzuren in de maag die tot galstenen leiden te verminderen. Daarom zijn vezelrijk voedsel zoals rogge zo gunstig voor je spijsvertering en afvalverwijdering.

 11. Volkoren roggemeel heeft veel krachtige kankerbestrijdende eigenschappen. Deze omvatten grote hoeveelheden oplosbare en onoplosbare vezels, polyfenolen, saponinen, fytinezuur, resistent zetmeel en proteaseremmers, die helpen voorkomen dat kankercellen zich verspreiden. (10) In feite hebben dezelfde fytonutriënten die kanker helpen bestrijden en voorkomen ook aangetoond dat ze het risico op hartaandoeningen verminderen en de negatieve symptomen van de menopauze verminderen.

Feiten over roggemeel

 1. Roggebloem zit echt vol met belangrijke voedingsstoffen, vooral fosfor, magnesium, zink en ijzer.

 2. Een portie donker roggemeel (de meest voedzame variëteit) is een kop of 128 gram, die (11, 12) bevat:

Roggebloem versus tarwebloem

 1. Roggebloem zit echt vol met belangrijke voedingsstoffen, vooral fosfor, magnesium, zink en ijzer.

 2. Een portie donker roggemeel (de meest voedzame variëteit) is een kop of 128 gram, die (11, 12) bevat:

Geschiedenis van Roggebloem

 1. Wat is rogge? Rogge of Secale Cereale is niet zo populair als andere graankorrels. Deze lange, slanke korrel, in dezelfde familie als gerst en tarwe, met een geschiedenis die teruggaat tot 400 voor Christus. of eerder, is eigenlijk een van de nieuwere gecultiveerde granen. Het werd voor het eerst in het wild geoogst en werd later, na de bronstijd, vooral rond Turkije en noordelijke punten van Azië en Europa gevonden.

 2. Rogge werd voor het eerst in het wild gevonden tussen velden van tarwe en gerst. Er zijn vondsten van gecultiveerde velden uit oude Romeinen, evenals Neolithische perioden. Rogge is bestand tegen droogte en kan bloeien in arme gronden, dus het was een nuttig gewas in de middeleeuwen, vooral in Noord- en Midden-Europa.

 3. Rogge werd de meest voorkomende graankorrel in de Noordse cultuur tijdens de ijzertijd en blijft vandaag de dag een vaste korrel in het dieet van die cultuur. Veel Noordse boerderijen kookten roggebrood met behulp van zuurdesems en zoetzure siroop. Polen, Rusland, Duitsland en vele andere Midden-Europese landen hebben een rijke geschiedenis in het maken van brood van rogge vanwege de verspreiding van het gewas en het gemak van groeien, evenals de neiging voor de broden gemaakt met roggemeel om veel langer mee te gaan na het bakken . (13)

Hoe te kiezen, gebruik koken met roggemeel

 1. Hoewel er geen standaardisatie is voor roggemeel, zijn er verschillende versies beschikbaar. De meest gezonde versie van roggemeel is volkoren, donkere rogge. Roggebloem komt in drie variëteiten: licht, dat de meeste, zo niet alle, van de voedzame pit verwijdert; medium, dat wat voedzame pit bevat; of donker, die de meeste of alle voedingsstofrijke korrels kan bevatten. Roggemeel wordt meestal verkocht als medium roggemeel. Pompernikkelmeel is donker roggemeel gemaakt van volle granen en wordt gebruikt bij het maken van brood.

 2. Donker roggemeel is meestal het minst verfijnde, grovere grond en heeft de meeste gezondheidsvoordelen in bloemvorm. Roggemeel is vooral een stap die alle kiemen, zemelen en endosperm bevat. Roggebessen zijn de roggezaden die in ongeraffineerde staat uit dit gras worden geoogst en kunnen worden gebruikt als pap of ontbijtgranen en in salades en meer. De roggebessen kunnen ook tot roggemeel worden gemalen om te bakken.

 3. Roggebloem produceert zwaar, dicht brood. Voor een betere rijping kun je roggemeel mengen met een eiwitrijke bloem. Het is belangrijk om bij het kopen van roggemeel in bulk ervoor te zorgen dat de bakken luchtdicht en geëtiketteerd zijn. Bewaar je roggemeel op een koele, donkere plaats.

 4. Je kunt met roggemeel bakken zoals je tarwebloem zou doen. Het heeft een diepe, rijke smaak die veel diepte aan je baksel kan toevoegen. Je kunt ook roggebessen gebruiken zoals je gerst of andere "bessen" van granen zou doen, ze laten weken om ze te laten ontkiemen, of ze in vloeistof koken en met groenten, salades en meer gooien.

 5. Brood of graanbrood is populair om te maken met rogge. Je kunt elk assortiment brood maken van joodse rogge tot een intens rijke zuurdesembrood. Zorg er ook voor dat je Ezechiëlbrood gebruikt met biologische gekiemde rogge als rauwe volkoren.

 6. Je kunt zelfs een krachtige probiotische drank maken van rogge! Kwas is gemaakt van oud zuurdesembrood.

 7. Voorzorgsmaatregelen voor roggemeel

 8. De hoeveelheid gluten in roggemeelproducten is lager dan die in tarwebloemproducten, maar het is er nog steeds. Als je gluten vermijdt, denk dan dat je er symptomen van glutenintolerantie aan hebt en vooral als je lijdt aan symptomen van coeliakie, moet je rogge in welke vorm dan ook vermijden, want het bevat gluten.

 9. Een korrel vol vitamines en voedingsstoffen, roggemeel is veelzijdig en kan vaak worden gebruikt om andere meel te vervangen bij het bakken. Roggebloem voegt een stevige, diep rijke smaak toe aan je smaakpapillen en levert je lichaam belangrijke gezondheidsvoordelen. Het kan een breed scala aan gezondheidsproblemen helpen voorkomen en bestrijden, van hoge bloeddruk en obesitas tot diabetes en kanker. Het bevat zelfs minder gluten dan tarwe om op te starten.

 10. In een land waar tarweproducten de overhand hebben (net als glutenallergieën en obesitas), probeer dan te zoeken naar hele roggeproducten met minder gluten en meer voedingsstoffen als voedingsvervanger. Stel je een brood voor dat met mate kan helpen om wat van dat koppige buikvet te verliezen! Zoals met alle voedingsmiddelen, altijd op zoek naar de meest pure, ongeraffineerde roggemeel en zorg ervoor dat je niet teveel geniet.

 11. En vergeet niet dat rogge kan helpen bij uw gewicht, cholesterol, glucosecontrole, eetlustcontrole, ontsteking, genregulatie, galstenen en zelfs kanker bestrijden.

 12. De gezondheidsvoordelen van roggemeel zijn talrijk en rogge zelfs gist in de darm om waardevolle gezondheidsbevorderende bacteriën te bieden. Wees niet verlegen om in te graven in een mooi stuk donker roggebrood met wat grasgevoerde boter de volgende keer dat u op zoek bent naar een evenwichtige en koolhydraatrijke snack!

 13. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407