Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vergelijking tussen voedingswaarde van rundervissen

De onderliggende bezorgdheid

 1. Zowel vis als vlees bieden gezonde voeding, maar beide hebben ook gezondheidswaarschuwingen. Vlees en vis, samen met gevogelte, zijn de beste bronnen van eiwitten en ijzer. Beide hebben een plaats in een gezond dieet, maar het verminderen van rood vlees en het vergroten van vis kan uw gezondheid verbeteren.

Protein

 1. Eiwit bestaat uit aminozuren, de bouwstenen voor weefsel, huid en spieren. Twintig aminozuren, waarvan er 10 alleen uit voedingsbronnen kunnen worden verkregen, vormen de complexe eiwitmoleculen. Zowel vis als rundvlees zijn uitstekende complete eiwitbronnen, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten. Een 6-oz. portie biefstuk levert bijvoorbeeld 38 g eiwit, terwijl dezelfde portie zalm 34 g eiwit bevat. Je hebt dagelijks ongeveer 60 g eiwit nodig voor weefselopbouw en reparatie, of 0,8 g per 1 kg lichaamsgewicht.

Vetten

 1. Vis heeft absoluut een voorsprong op rundvlees als het op vetgehalte aankomt. Rood vlees bevat een grotere hoeveelheid vet dan vis, en het vet in rood vlees is meestal verzadigd vet, het type dat het meest schadelijk is voor het cholesterolgehalte. Verzadigde vetten verhogen de lipoproteïneniveaus met lage dichtheid, het zogenaamde "slechte" cholesterol. Een 3-oz. portie van 75 procent mager rundergehakt bevat 15 g vet vergeleken met 4 g vet in dezelfde hoeveelheid zalm. Ossenhaas, een mager stuk vlees, bevat slechts 7 g vet per portie; kies waar mogelijk mager vlees. Vis, zoals zalm en andere grote, koudwatervetvissen bevatten grote hoeveelheden omega-3-vetzuren, onverzadigde vetten die het hart ten goede komen in plaats van het risico op hartaandoeningen te vergroten.

Iron

 1. IJzer is essentieel voor het transport van zuurstof door het lichaam. IJzer bestaat in twee vormen: heem en niet-heem, waarbij heemijzer het best wordt geabsorbeerd. Dierlijke voedselbronnen leveren heemijzer, terwijl plantaardige bronnen niet-heemijzer leveren. Zowel rundvlees als vis leveren heemijzer, maar rundvlees levert iets meer, met 2,7 mg ijzer per 3 oz. portie, vergeleken met 1,1 g voor vis.

Voorbehoud

 1. Zowel vis als rundvlees hebben gezondheidswaarschuwingen. Omdat de oceanen en meren verontreinigd zijn met verontreinigende stoffen, bevatten sommige vissen grote hoeveelheden kwik of andere verontreinigende stoffen, zoals dioxine. Deze verontreinigingen kunnen schadelijk zijn voor mensen - met name zwangere vrouwen en kleine kinderen moeten vermijden om bepaalde vis volledig te consumeren, waaronder witte tonijn, koningsmakreel, haai, zwaardvis of tilefish, en moeten andere visconsumptie beperken tot 12 oz. per week. Een rapport van oktober 2005 door de American Cancer Society in "CA" meldde dat het eten van meer dan 3 oz. van rood vlees per dag verhoogde het risico op darmkanker. Het eten van verwerkt vlees en charbroiling verhoogde de risico's.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407