Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Verlicht chocolade hoofdpijn?

Als onderdeel van een gezond dieet

 1. Chocolade is afgeleid van cacaobonen en wordt al talloze generaties door inheemse volkeren, met name inwoners van Zuid-Amerikaanse landen, in verschillende vormen geconsumeerd. Cacaobonen zijn rijke bronnen van cafeïne, die traditioneel worden gebruikt om vermoeidheid te verminderen, maar het wordt ook in modernere tijden gebruikt om bepaalde soorten hoofdpijn te verlichten. Commercieel gemaakte chocolade heeft vaak een hoog suikergehalte, dat kan worden gebruikt om diabetische of hypoglycemische hoofdpijn te verlichten.

Eigenschappen van cacaobonen

 1. Cacaobonen zijn een uitstekende bron van polyfenolen, antioxidanten die vrije radicalen elimineren. Vrije radicalen veroorzaken ontstekingsreacties en veroorzaken weefselschade, vooral in bloedvaten, wat kan leiden tot pijn en hoofdpijn. Cacaobonen bevatten ook bepaalde mineralen en vitamines, die nodig zijn om spierspanning te reguleren, zuurstof in het bloed te vervoeren en bindweefsel te genezen. Verder zijn cacaobonen rijk aan cafeïne, wat verschillende effecten heeft op het cardiovasculaire en centrale zenuwstelsel.

Soorten chocolade

 1. Chocolade is over het algemeen in drie varianten verdeeld: donker, melk en wit. Het belangrijkste verschil tussen de soorten is het percentage cacaopoeder. Donkere chocolade bevat meestal tussen de 50 en 80 procent cacaopoeder, waardoor het een rijke bron van cafeïne is, volgens "Contemporary Nutrition." Melkchocolade bevat over het algemeen veel minder dan 50 procent cacaopoeder, maar veel meer geraffineerde suiker, wat de zoetere smaak verklaart. Witte chocolade is voornamelijk suiker en zuivelproducten en bevat vaak geen cacaopoeder of natuurlijke cafeïne.

Migraine Hoofdpijn

 1. Migraine-hoofdpijn heeft complexe en slecht begrepen oorzaken, maar sterk fluctuerende bloedvatdiameters in het hoofd leiden tot de meeste symptomen, zoals vermeld in "Het mechanisme en management van hoofdpijn." Aanvankelijk samentrekken de bloedvaten die bepaalde delen van de hersenen leveren, vanwege een verscheidenheid aan oorzakelijke factoren, of worden ze te klein, waardoor vreemde visuele fenomenen kunnen optreden, aura's genoemd. Kort daarna compenseert het lichaam overmatig door dezelfde bloedvaten dramatisch te verwijden, wat druk en bonzende hoofdpijn veroorzaakt die uren kan duren. Cafeïne interfereert met de acties van adenosine, een neurotransmitter van de hersenen die vaatverwijding en bloedstroom in de hersenen en door het lichaam bevordert. Bijgevolg kan cafeïne vasoconstrictie veroorzaken en de bloedtoevoer naar het hoofd verminderen met maximaal 30 procent, en de pijnlijke stadia van de meeste migraine-hoofdpijn afbreken of verminderen, volgens "Human Biochemistry and Disease". Het is duidelijk dat donkere chocolade met zijn hoge percentage cacaopoeder het beste is om deze hoofdpijn te bestrijden.

Hypoglycemische hoofdpijn

 1. Hypoglycemische hoofdpijn, ook wel diabetische hoofdpijn genoemd, treedt op wanneer de bloedsuiker te laag is. Gebrek aan voedsel of hoge doses insuline zijn veel voorkomende oorzaken van deze hoofdpijn, die meestal saai en pijnlijk van aard is, zoals geciteerd in "Comprehensive Review of Headache Medicine." Het eten van melk of witte chocolade, die vanwege hun geraffineerde suikergehalte hoge glycemische indexen hebben, kan het glucosegehalte in de bloedbaan snel verhogen en dit soort hoofdpijn tijdelijk verlichten.

Terugtrekkingshoofdpijn

 1. Consumptie van cafeïne en sterk geraffineerde suiker leidt tot lichamelijke afhankelijkheid. Te veel chocolade eten gedurende vele dagen of weken kan verslaving veroorzaken, wat leidt tot ontwenningsverschijnselen na stopgezet gebruik. Ironisch genoeg is het belangrijkste ontwenningsverschijnsel voor zowel cafeïne als suiker slopende, migraine-achtige hoofdpijn. Zo kan chocolade met mate enige hoofdpijn tijdelijk verlichten, maar overdosering en ontwenning kunnen leiden tot pijnlijkere.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407