Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Verliezen groenten hun voedingsstoffen als ze gekookt worden?

Natriumgehalte

 1. Dagelijks drie tot vijf porties groenten krijgen wordt aanbevolen om het gewicht te beheersen, te beschermen tegen hartziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Hoewel het eten van diepgevroren en ingeblikte groenten kan helpen om aan de dagelijkse behoefte te voldoen, is de beste gok om zoveel mogelijk vers te eten. De manier waarop u groenten kookt, is echter belangrijk omdat sommige methoden, zoals koken, de hoeveelheid voedingsstoffen in het voedsel kunnen verminderen.

Oorzaken van verlies van voedingsstoffen

 1. Groenten hebben het hoogste voedingsgehalte direct nadat ze zijn geplukt. Als ze direct na het plukken worden ingeblikt of ingevroren, blijft veel van hun voedingsstoffen behouden. Blootstelling van groenten aan teveel hitte, licht of lucht kan hen van hun voedingsstoffen beroven. Bovendien moet je voorkomen dat je groenten te lang kookt of te lang wacht om ze na het koken te serveren, adviseert het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Als je je groenten wilt koken, is het stomen een goede keuze, omdat het niet tot zoveel voedingsstoffenverlies leidt en gestoomde groenten de neiging hebben om meer vitamine C vast te houden dan gekookte groenten.

Koken en verlies van voedingsstoffen

 1. Om de voedingsstoffen in groenten te helpen behouden, moet u ze koken tot ze zacht maar nog stevig zijn, instrueert de Universiteit van Kentucky. Als het gaat om koken, zijn er echter verschillende problemen. Door groenten te weken kunnen ze van hun voedingsstoffen worden beroofd omdat veel van de mineralen en vitamines in groenten oplossen in water. Bovendien kan de agitatie veroorzaakt door het kokende water ervoor zorgen dat de groenten uiteenvallen en de voedingsstoffen verdampen. Als u een soep maakt, kunnen de voedingsstoffen in de bouillon terechtkomen.

Tips voor koken

 1. Als u ervoor kiest om uw groenten te koken, raadt de American Dietetic Association aan om net genoeg water te gebruiken om te voorkomen dat de pan brandt. Laat de groenten op de laagst mogelijke temperatuur sudderen. Bij het bereiden van de groenten, snijd ze vlak voor het koken in om de blootstelling aan lucht te verminderen of beter nog, kook ze geheel zodat er minder oppervlakte ruimte is blootgesteld aan het water, licht en warmte. Laat het water eerst koken en voeg dan de groenten toe om de inweken tijd te verkorten.

Overwegingen

 1. Groenten eten in hun natuurlijke rauwe staat, biedt het lichaam de hoogste hoeveelheid vezels. Vezels helpen het lichaam zich vol te voelen, waardoor overeten kan worden beperkt, dus het eten van rauwe groenten is misschien het beste als het gaat om gewichtsverlies. Wat de voedingswaarde betreft, kan het op de juiste manier koken van groenten de mineralen, vitamines en antioxidanten die erin zitten beter verteerbaar maken. Licht koken van groenten kan de celwanden van de plant afbreken, zodat ze gemakkelijker te verteren zijn, stelt de Cleveland Clinic. Licht stomen van groenten is de aanbevolen kookmethode, maar kies voor de beste voedingswaarde voor variatie. Eet elke dag wat rauwe en gekookte groenten.

 2. Groenten eten in hun natuurlijke rauwe staat, biedt het lichaam de hoogste hoeveelheid vezels. Vezels helpen het lichaam om zich vol te voelen, wat overeten kan beteugelen, dus het eten van rauwe groenten kan het beste zijn als het gaat om gewichtsverlies. Wat de voedingswaarde betreft, kan het op de juiste manier koken van groenten de mineralen, vitamines en antioxidanten die erin zitten beter verteerbaar maken. Licht koken van groenten kan de celwanden van de plant afbreken, zodat ze gemakkelijker te verteren zijn, stelt de Cleveland Clinic. Licht stomen van groenten is de aanbevolen kookmethode, maar kies voor de beste voedingswaarde voor variatie. Eet elke dag wat rauwe en gekookte groenten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407